Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FENOMEN ŽIVOG ZIDA

Dok veliki govore o Agrokoru, oni rade na ‘malom’ čovjeku

živi zid
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/7
08.12.2017.
u 21:15

Što Živi zid bude uspješniji, to će Hrvatska biti bliža velikoj koaliciji

Živi zid, politička stranka poznata po borbi protiv deložacija i banaka, treća je politička snaga u državi. Pokazao je to zadnji Crobarometar, a jučer i potvrdio najnoviji Crodemoskop. Očito je da na svoju stranu pridobivaju glasove koje gube svi, a ponajviše Most. Samo u zadnjih mjesec dana skočili su sa 7,5 posto podrške na 11 posto.

Međutim, fenomen Živog zida nije “od jučer”. Rezultat je zasićenja mainstream strankama, što je pojava koja nije karakteristična samo za Hrvatsku.

Veliki skok nije slučajnost

Od Facebook prosvjeda 2011. godine do danas stranka je imala i svojih uspona i padova, a predsjednička kampanja s kraja 2014. godine sa svega četiri kandidata među kojima je bio i Ivan Vilibor Sinčić pokazala je da bi se na Živi zid trebala obratiti pažnja.

Politički analitičar Ivica Relković kaže da “skok” nije slučajnost.

– U ovom populističkom cirkusu koji se događa u Saboru i u kojem prednjači kompletna oporba upravo je Živi zid krenuo s umjerenijim izjavama. I pokazao da im je uzaludno izigravanje većeg Živog zida od pravog Živog zida – kaže Relković.

Dodaje i da unatoč rastu potpore i unatoč tome da je jasno da taj prostor postoji to sve skupa još uvijek nije čvrsto biračko tijelo Živog zida. I da pravo miješanje karata slijedi 2019. godine kada će se održati i europski i predsjednički izbori.

– Upravo na zadnjim predsjedničkim izborima Živi zid skočio je zahvaljujući dobroj kampanji Sinčića, lošoj Milana Kujundžića, odustajanju Mirele Holy kao kandidatkinje ORaH-a... Pojava nekog novog kvalitetnog predsjedničkog kandidata može na kraju dovesti do totalnog preokreta na političkoj sceni – kaže Relković.

Uvjeren je da će Živi zid, ostane li na ovoj podršci, na iduće izbore sigurno sa svojim ljudima jer nema razloga da svoj PR-ovski uspjeh dijeli s drugima.

– Na liste će staviti svoje prvoborce s deložacija – kaže Relković.

Da je upravo nedostatak ljudi jedan od ključnih problema Živog zida, smatra politički analitičar Žarko Puhovski. Oni rastu, kaže, ali objektivno izvan svojih sposobnosti.

Anarhoidna ekipa

– U Hrvatskoj raste prijezir prema političkoj klasi pa se podrška daje onima koji su najudaljeniji od te pretežne slike mainstream političara. Jasan je i skok. Dok su svi i lijevi i desni govorili o Agrokoru, gdje su se sramotili, te generalu Praljku, Živi zid obraćao se malom, običnom čovjeku – kaže Puhovski.

I on i Relković drže da u slučaju novih izbora i velikog uspjeha na njima Živi zid ne bi išao ni s HDZ-om ni sa SDP-om.

– Oni su anarhoidni i ne žele se uobličiti u poredak. Osvoje li velik broj mandata, imat ćemo ili stalno krizu vlasti ili veliku koaliciju što oni i žele kako bi dokazali svoju teoriju da su svi isti – kaže Puhovski.

Relković pak dodaje kako bi tek u slučaju uspjeha bili čvrsti i odbili sudjelovati u vlasti, a najjača opcija morala bi klečati pred onom drugom za veliku koaliciju. 

živi zid
1/6

Komentara 29

DU
Deleted user
21:31 08.12.2017.

Oni rade na "malom čovjeku" , zaustavljaju deložacije ,time još više im nabijaju kamate na dug i veće troškove deložacije.

Avatar duka4
duka4
22:23 08.12.2017.

ja jos nisam cuo niti jedan normalni prijedlog te stranke. sta oni prijedlazu? nemojte placati racune, nemojze vracati ktedite i ne smije vam nitko to naplatiti. pa gdje to ima?

Avatar Moxa
Moxa
21:39 08.12.2017.

Da stvarno žele zaustaviti deložaciju, onda bi kod ovršiteljske kuće napravili blokadu, nebi dozvolili osoblju da dođu uopće u agenciju ili izađu iz nje. Ovako je samo reklama za široke narodne mase i naivne. Onda ne bi mogli naplatiti jošoš kamate ovršeniku niti radne sate policije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije