Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Euroizbori

Živi zid: Odabir je vrlo jednostavan - između sluganstva i slobode

Zagreb: Završno obraćanje medijima Živog zida
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/5
24.05.2019.
u 21:59

Ivan Vilibor Sinčić pozvao je mlade da u što većemu broju iziđu na izbore koji se održavaju svakih pet godina ako žele da se dogode promjene koje su, istaknuo je, po svim objektivnim kriterijima potrebne Hrvatskoj koja "propada, slabi i nestaje"

Živi zid pozvao je danas na konferenciji za novinare na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu sve generacije u hrvatskome društvu - mlade, njihove roditelje te bake i djedove da u nedjelju iziđu na izbore za Europski parlament i odluče između sluganstva i slobode te zaokruže listu 33.

Predsjednik Živoga zida Ivan Vilibor Sinčić istaknuo je, ispred pulta na kojemu stranka prikuplja potpise za referendum o promjeni financiranja političkih stranaka, da su tijekom duge kampanje temeljito obradili deset točka svoga manifesta i pokrili sve njegove teme - od borbe protiv korupcije, zakona o zviždačima, borbe za ispitivanje porijekla imovine, pitanja migracija, te koncepta političkoga sustava prema kojemu je prvi korak referendum za koji prikupljaju potpise građana.

Pozvao je mlade da u što većemu broju iziđu na izbore koji se održavaju svakih pet godina ako žele da se dogode promjene koje su, istaknuo je, po svim objektivnim kriterijima potrebne Hrvatskoj koja "propada, slabi i nestaje". Ustvrdio je da je poznat i uzrok tomu - stare političke elite protiv kojih se moramo boriti i promijeniti politički sustav kako bi došli novi nekompromitirani ljudi s novim idejama.

Živi zid zastupat će interese hrvatskih građana u srcu EU

Glavni tajnik Živoga zida i prvi na stranačkoj listi za izbore za Europski parlament Tihomir Lukanić izvijestio je kako je predizborna kampanja bila vrlo intenzivna te su se u protekla dva tjedna družili sa stotinama tisuća ljudi.

Poručio je da će, ako dobiju njihovo povjerenje, zastupati njihove interese u samome srcu Europske unije (EU) u Bruxellesu koja, ocijenio je Lukanić, nije naklonjena Hrvatskoj.

"Tamo ćemo se boriti za duboke promjene, a ako ih nećemo moći ostvariti, jedini uvjet je samostalna, nezavisna Hrvatska koja nema iznad sebe nikoga - ni jednu financijsku instituciju iz Frankfurta, New Yorka, Bruxellesa, Londona ili od bilo kuda jer niti jedna institucija ne može diktirati Hrvatskoj kako će ona voditi svoju politiku", istaknuo je Lukanić.

Pozvao je sve generacije u hrvatskome društvu, posebice mlade jer oni najviše apstiniraju od izbora, ali i roditelje da podrže generaciju svoje djece i daju priliku mladima, te bake i djedove kojima je preporučio da, prije no što odu na biračka mjesta, pitaju svoje unuke što smatraju da je za njih dobro. Jer, rekao je Lukanić, "ova predivna naša zemlja Hrvatska ostaje upravo unucima a odabir je vrlo jednostavan - između sluganstva i slobode". 

Zastupnik Živoga zida u Hrvatskome saboru Branimir Bunjac, također kandidat za Europski parlament, rekao je da će izbori u nedjelju samo službeno potvrditi da je Živi zid europarlamentarna stranka.

Smatra kako građani na ovim izborima imaju priliku da, ako iziđu na izbore, možda već u nedjelju dožive Hrvatsku kakvu smo sanjali još 1990., a nažalost nismo ju doživjeli ni tri desetljeća kasnije.

Treći na stranačkoj listi za Europski parlament Domagoj Vuletić istaknuo je kako oni koji se ne bore za svoja prava ne zaslužuju ih ni imati, te je pozvao birače da zaokruže jedinu listu koja je rekla - Hrvatska vojska na hrvatskoj granici i hrvatska kuna u hrvatskom džepu i Hrvatska iznad Europe - kako bi preoteli Europu iz ruku bruxelleske birokracije i vratili ju slobodnim europskim narodima.

Sinčić je pak zaključio kako "bi htio da nedjeljni izbori budu svojevrstan referendum o Plenkovićevoj većini". Za to je naveo dva razloga - slabu izlaznost na proteklim parlamentarnim izborima te, kako je ocijenio, "nakaradan i zapravo ilegalan politički sustav jer su izborne jedinice izvan onoga što propisuje zakon o pravima birača" te upravo zato, dodao je, Plenković sa samo 15 posto glasova drži 100 posto političke moći i vlasti.

To moramo mijenjati, a najlakše to možemo promijeniti da iziđemo na izbore, poručio je Sinčić.

Komentara 8

RI
rimac444
22:50 24.05.2019.

Vucibatine, paraziti odabrali živjeti na grbači naroda. Ni jednome od tih ne bi se usudio dati ni dvije ovce da čuvaju

CR
crocro
22:33 24.05.2019.

Kuda bi nas oni odveli? Ravno u svjetsku izolaciju. A kada ste distancirani kao država od ostatka zajednice, tek onda to postaje nikad jače leglo korupcije, nepotizma, nereda na svim nivoima i da ne nabrajam dalje. Oni neće Europu, ali hoće tamo sjediti i brati dobre plaće u eurima, oni neće Europu, ali europsku dobrobit hoće, oni neće Europu ali europski novac hoće, oni neće Europu ali hoće europsko tržište, oni neće NATO ali hoće da NATO brani Hrvatsku, oni ne bi sudjelovali u zajednici ali bi htjeli da zajednica daje njima, oni neće euro a sve mjere u eurima, mogu nabrajati do jutra, čisti populizan i zavlačenje naroda u zabludu. Kada bi oni došli na vlast, propast države došla bi za mjesec dana, jer bi nas od svega distancirali , izolirali i posvađali. Umjesto da se bore da Hrvatska ojača svoj subjektivitet u zajednici, oni bi iz svega istupili. Što bi i koga bi oni predstavljali u EU parlamentu i što bi oni rekli na govornici ipred više od 700 zastupnika. Sigurno bi im svi pljeskali barem 10 minuta bez prestanka. Ili bi im crvena lica još više pocrvenjela od blamiranja pred civiliziranim svijetom.

Avatar Idler 3
Idler 3
22:14 24.05.2019.

Populiza je kdaj dramatčno povedaš kaj si znaju i očeju čut !!! Ozbiljan političar (i sposoban) je onaj kaj bude ponudil rješenje....koje se ne mora svidjet sim !!! Tolko o ovoj šačici bedaka....il nas kaj ih plačamo !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije