Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPG Siladi

Žitarice koje uzgoje melju u brašno, a hit su i njihova jaja te 100% čisto bučino ulje

OPG Siladi
Foto: Promo
1/4
25.09.2019.
u 12:13

Na svom OPG-u u Kotoribi u Međimurju supružnici Željka i Nikola Siladi proizvode i prerađuju poljoprivredne proizvode više od dvadeset godina. I sve uzgajajaju po ekološkom principu

Supružnici Željka i Nikola Siladi iz Kotoribe u Međimurju, proizvode i prerađuju poljoprivredne proizvode više od 20 godina. Na svome OPG-u bave se ekološkom uzgojem žitarica, mahunarki, odnedavno i jaja. Prije nekoliko mjeseci nabavili su stotinjak ekoloških koka nesilica, koje drže u slobodnom uzgoju, odnosno cijeli dan na ispaši. Hrane ih isključivo žitaricama koje su uzgojene na njihovim poljima, bez ikakvih umjetnih pripravaka. Ovi poljoprivrednici kukuruz, tikvu golicu, suncokret, heljdu i ječam u vlastitoj proizvodnji pretvaraju u finalni proizvod spreman za prodaju na policama, a zatim i konzumaciju u domovima diljem Hrvatske.

Foto: Arena Hospitality Group

– Kvaliteta nam je vrlo važna i na to smo posebno ponosni. Mi sami izbjegavamo uvozne prehrambene proizvode, želimo i naše kupce zainteresirati da biraju domaće. Smatramo da bi ljudi trebali biti orijentirani lokalno, kupovati lokalne proizvode i voditi računa o podrijetlu namirnica – ističe Željka koja rado koristi vlastite proizvode. U asortimanu tako imaju i različite tipove pšeničnih brašna, pirovo, konopljino, bučino, heljdino, proseno, raženo, laneno, zobeno i ječmeno, dok od ulja nude bučino toplo i hladno prešano, a sva ostala su hladno prešana – tu su laneno, konopljino, suncokretovo i repičino.

Foto: Arena Hospitality Group

– Repičino ulje najbolje je za pečenje. Suncokretovo ulje je izvor vitamina E i treba ga stavljati u salate i općenito hladna jela zbog prekrasnog okusa. Ono je kao i lješnjakovo ulje odlično za korištenje u kozmetičke svrhe. Koža voli hladno prešana ulja, pa ih i u tu svrhu možemo koristiti jer vrlo blagotvorno i hranjivo djeluju na ten – govori Željka te dodaje da su cijene ekoloških proizvoda s razlogom više od konvencionalnih proizvoda i nažalost ne mogu biti niže.

Foto: Arena Hospitality Group

– Kupci koji traže ekološki proizvod moraju znati da taj proizvod tako mora biti i deklariran. Cijene eko proizvoda su više jer je samog fizičkog rada oko proizvodnje tih proizvoda puno više. No, hrana koja je zdrava i kvalitetna nije nužno ona koja ima eko certifikat. Zdravu hranu možete i sami doma uzgojiti – području supružnici Siladi.

Sadržaj omogućilo Ministarstvo poljoprivrede

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije