Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIŽE PRAVA ZIMA

Zimski uvjeti na cestama: Jeste li već isplanirali put za praznike?

19.12.2015.
u 11:02

Iako nas je kasna jesen ove godine poštedjela niskih temperatura, najave nam govore da će kalendarski početak zime opravdati svoje ime.

Nakon „proljetnih“ temperatura tijekom jeseni, stižu nam normalne zimske temperature primjerene za doba godine, a s padom celzijusa na termometrima stižu i zimski uvjeti na cestama. Bez obzira planirate li kratak izlet do lokalnog sanjkališta ili duži put, važno je pripremiti se za zimu. Pri tome ne mislimo samo na debele jakne i rukavice, mislimo i na naše automobile te ponašanje u prometu.

Dvije ključne stvari utječu na sigurnost u prometu zimi, priprema automobila za zimu i prilagođavanje vožnje uvjetima na cestama.

PRIPREMA AUTOMOBILA

O gumama nećemo trošiti previše riječi, svi znamo prednosti i zakonsku obvezu korištenja zimskih guma, ali bitno je prilagoditi cijelo vozilo uvjetima koji su na cesti i koji nas mogu zadesiti u povratku. Brisači, baš kao i gume, lošije prianjaju u hladnijim uvjetima. Zimi ranije pada mrak, magla je česta i općenito je vidljivost puno lošija nego ljeti. Još ako tome dodate loše brisače, sami sebe dovodite bez razloga u potencijalno opasnu situaciju. I ne zaboravite na zimsku tekućinu za stakla. Pripazite na obuću, iako su udobne zimske cipele odlične za uživanje u snježnoj idili, debeli đonovi i zimska odjeća može smetati pri vožnji. Omiljeni par „timberlandica“ ostavite za šetnju a vozite u udobnoj suhoj odjeći koju možete držati u automobilu. Zima može loše utjecati na akumulator u automobilu, ako niste sigurni u stanje akumulatora, posjetite mehaničara kako ne bi ostali na benzinskoj postaji ili nekom odmorištu nakon pauze. Lanci su dio obvezne opreme, međutim koliko ljudi znate, uključujući vas, da znaju ispravno postaviti lance na gumama? A sad zamislite kriznu situaciju u snježnim uvjetima gdje morate brzo postaviti lance. Zato je dobro prije puta probati u sigurnim uvjetima (na parkingu, u dvorištu ili garaži) probati postaviti lance na kotače kako bi u nevolji mogli brže i sigurnije reagirati.

PRILAGODITE VOŽNJU UVJETIMA

Koliko ste puta pročitali u novinama ili čuli na televiziji da je uzrok nesreće bila vožnje neprilagođena uvjetima na cesti. Zapamtite, zimi vrijedi zlatno pravilo „očekujte neočekivano“. Na cesti se nagledamo svakakvih situacija, od iznenada ugašenih automobila na cesti do raznih pirueta u zavojima. Na svakom vozaču je da prilagodi uvjete vožnje svojem vozilu i stanju na cestama. Najsigurnija stvar koju vozači od početka mogu napraviti je da planiraju put autocestom, ne lokalnim cestama, jer je vožnja autocestom sigurnija u svako doba godine. To se ne odnosi samo na prolazak kroz Liku ili Gorski kotar već za sve dijelove zemlje. Osim uštede vremena, prohodnost će svakako biti bolja, a signalizacija na autocesti će na vrijeme upozoriti o uvjetima na kilometrima koji slijede te podsjetiti na ograničenje brzine. Putovanje autocestom je naročito sigurnije za vrijeme padalina. Česta zabluda je da snijeg uvijek iznenadi zimsku službu i da ralice nikad nema na cesti.

Za vrijeme padalina cestu nije moguće dovesti u stanje bez snijega, a ralice nisu predviđene za patroliranje i čekanje hoće li snijeg pasti ili ne. Jednom kada se stvore uvjeti za ralice, one izlaze i najčešće voze u tzv. baterijskoj formaciji (dvije ralice u jednom smjeru) kako bi što efikasnije maknule većinu snijega s obje trake autoceste. Ako naiđete na ralice u vožnji autocestom, nemojte ih pretjecati i držite potreban razmak. Hrvatske autoceste raspolažu sa 177 teretnih i specijalnih vozila koji pokrivaju 28 milijuna m2 asfaltnih površina i 107 odmorišta, a 760 radnika angažiranih u zimskoj službi na raspolaganju imaju 22.000 tona soli u solanama i silosima za potrebe održavanja normalnih uvjeta na autocestama. Osim reagiranja na snježne uvjete, sol se posipava po cestama preventivno, pa u slučaju ekstremne zime raspolažu s 50.000 tona soli. Danas su vrlo popularni SUV i vozila s 4x4 pogonom, no mnogi vozači zbog toga voze u zabludi da će ih elektronika i vozilo izvući iz riskantnih situacija, pogotovo po snijegu. Najveća garancija sigurnosti su odgovorni vozači i pridržavanje ograničenja brzine, samo tako štitimo svoje i tuđe živote.

Zapamtite, prilagodite brzinu uvjetima i poštujte promjenjivu prometnu signalizaciju. Ako je na cesti snijeg ili bljuzga, a kraj vas prolazi kamion ili veći kombi, vrlo je vjerojatno da će vas zapljusnuti po vjetrobranu. Usporite i uključite brisače kako bi na vrijeme reagirali, a ne paničarili u zadnji čas. Držite veći razmak, nikada ne znate na kakvim gumama vozi vozač ispred vas i kako će reagirati ako mu automobil prokliže u zavoju. Pripazite kod nadvožnjaka i mostova na poledicu zbog razlike u temperaturama, a kod aquaplaninga nemojte raditi nagle pokrete kako se automobil ne bi zanio u stranu. Pametnom i savjesnom vožnjom uz dobru pripremu i planiranje doprinosite sigurnosti svih sudionika u prometu i sigurno stižete na konačno odredište.

Sadržaj donosimo u suradnji s HAC

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije