Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVRIJEME Nova godina donijela zahlađenje, Bosni snijeg, Hercegovini i ledenu kišu

Zima uhvatila nespremnim bosansko-hercegovačke vozače, ali i pješake

01.01.2009.
u 23:00

Današnja je nagla promjena vremenskih uvjeta nemalo iznenadila vozače u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Koliko su mnogi ostali zatečeni i nespremni, svjedoče brojne, srećom uglavnom lakše, prometne nezgode nastale zbog skliskih cesta, loše zimske opreme i ljudske nepažnje. Ljudi su s vozilima izlijetali s kolnika, zabijali se u stabla, ali i sudarali međusobno pa su načinjene poprilične štete na vozilima.

Snijeg je padao gotovo u cijeloj BiH, a na kolnicima se uglavnom zadržavao na tri centimetra debljine. Ipak, u Hercegovini je dominirala ledena kiša, premda je zasniježilo sve od Širokoga Brijega do Duvanjskog polja.

Raj za skijaše
Dok je na Silvestrovo u Hercegbosanskoj županiji bilo sunčano i razmjerno toplo, novogodišnje je jutro osvanulo snježno. Snijeg je neprestance padao i do kasnoga popodneva dosegnuo visinu od 15-ak centimetara u Tomislavgradu, do gotovo 30 cm na Kupresu, gdje je bilo i 10-ak centimetara staroga snijega koji se nije uspio otopiti zbog niskih temperatura. Na prometnicama je snijeg ugažen, time jako opasan, mjestimice ima i poledice pa su, doduše rijetki, vozači vozili krajnje oprezno, a ako nisu, začas bi gubili nadzor nad upravljačem, poput dvojice vozača ispred semafora usred Tomislavgrada, čija su si vozila međusobnim, malo jačim ‘poljupcem’ čestitala Novu godinu, što nije veselilo njihove vlasnike.

Dok su se djeca i oni romantičniji stariji pučani HBŽ-a, ali i cijele Bosne i Hercegovine obradovali snježnom pokrivaču, ostali su već brojili obveze koje ih očekuju u borbi sa smrznutim cestama, zatrpanim prilazima kućama, neprohodnim nogostupima itd. No, to je ujedno i dobra vijest za skijaše jer bi se već sutra moglo skijati na kupreškom Stožeru, gdje je visina snijega još danas bila dostatna za skijaške staze. Tako se na Kupresu očekuje rekordan broj ljubitelja skijanja za ovaj vikend.

Niska je temperatura pogodila cijelu zemlju. U Han-Pijesku i Novom Gradu izmjereno je čak -7 stupnjeva, na Bjelašnici, u Doboju i Gacku - 6, u Sarajevu, Banjoj Luci, Gradačcu i Tuzli - 5, u Jajcu i Ivan-sedlu -3, u Sanskom Mostu -2, a u Mostaru -1. Livno i Bugojno ostali su u plusu, premda sa samo jednim stupnjem, dok se Bihać ‘grijao’ na 3 stupnja.

Opasne prometnice
Iz saveza automoto klubova po cijeloj BiH upozoravaju na opasne ceste, bilo od snijega ili ledene kiše. Posebna upozorenja stižu za opasne prijevoje poput Makljena, ali ništa manja opasnost prijeti i onima koji krenu izvan BiH, s obzirom da je danas ledena kiša padala i po hrvatskim autocestama, a za sutra je čak najavljena olujna bura i nastavak snježnih padalina koje bi mogle stvoriti kolaps u mnogim krajevima RH, Hercegovine i Bosne.



Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije