Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMEMORACIJA

Židovski Bet Israel s drugim vjerskim zajednicama u Jasenovcu obilježio Dan sjećanja na holokaust

Molitvena komemoracija u povodu Jom Hašoa, Dana stradanja i junastva Židovskog naroda
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/14
02.05.2019.
u 14:22

"Naša obaveza je da nikad ne zaboravimo što je jedan čovjek bio u stanju učiniti drugome u ime viših ciljeva i u ime nekakve ideologije."

Židovska vjerska zajednica (ŽVZ) "Bet Israel" u četvrtak je odala počast žrtvama holokausta u Jasenovcu povodom Dana sjećanja, a počast su odali i predstavnici drugih vjerskih organizacija u Hrvatskoj uz poruke jedinstva, jednakosti i prihvaćanju drugih.

"Simbol je to trajnog sjećanja židovskog naroda na šest milijuna Židova koji su stradali u holokaustu kao žrtve nacističke Njemačke i njezinih pomagača te trajno sjećanje na Židove, sudionike oružanog otpora diljem ratom zahvaćene Europe", rekao je predsjednik ŽVZ-a "Bet Israel" Aleksandar Srećković.

Jasenovac je istaknuo kao mjesto najvećeg stradanja židovskog naroda na ovim prostorima u Drugom svjetskom ratu, a židovskoj zajednici na komemoraciji pridružili su se predstavnici raznih vjerskih organizacija u Hrvatskoj. 

"Rasne, etničke i ostale biološke razlike su nevažne, ali ih društvo stvara i često koristi da bi se opravdalo da se druge mrzi tlači, ubija koristeći rasizam kao argument kod izgradnje stereotipa i predrasuda na načelu podjele mi-oni", naglasio je Srećković. 

Dodao je kako etičke orijentacije svih religija govore o izboru između dobra i zla, o neotuđivim vrijednostima koje bi trebale biti iznad svih ljudskih zakona te da vrijeme holokausta nije samo povijest Židova, već i cijelog čovječanstva. 

"Naša obaveza je da se stalno podsjećamo tog vremena. Naša obaveza je da nikad ne zaboravimo što je jedan čovjek bio u stanju učiniti drugome u ime viših ciljeva i u ime nekakve ideologije koja je zaboravila etičke vrijednosti na koje se svi pozivamo", poručio je Srećković. 

Predstavnici raznih vjerskih organizacija odali počast žrtvama

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić naglasio je kako trebamo spoznati da ljudi, bez obzira na razlike, pripadaju istoj vrsti - čovjeku.

"Linija koja razdvaja dobro i zlo ne proteže se između naroda, država, rasa. Linija koja razdvaja dobro od zla nalazi se u srcu svakoga od nas. Tu se bije bitka i tu se donosi odluka - jesmo li ljudi ili ne", rekao je Perić.

Biskup požeški Antun Škvorčević istaknuo je kako je za vrijeme Drugog svjetskog rata proveden nečovječni sustav nasilja, progona i ubojstva nekoliko milijuna pripadnika židovskog naroda te da je određeni broj žrtava skončao i u jasenovačkom logoru. 

"Osjećajući svu težinu zloupotrebljene ljudske slobode i nemoć pred razornom iracionalnošću zločina, zaustavljamo se pred izazovom nedužnih žrtava. Upravo zbog njih, na spomenu u Jasenovcu ne priliči nikakva osvetnička riječ, očitovanje mržnje, manipuliranje njihovim brojem. Bilo bi to svjedočenje zarobljenosti zlom, još jedno poniženje žrtava" poručio je. 

Voditeljica komemoracije, spisateljica i znanstvenica Jasminka Domaš istaknula je da se žrtvama treba pokloniti iz poniznosti srca.

"Oprost je individualan kao i odgovornost za svijet u kojemu živimo. Bez skrivanja iza politika i ideologija treba se okrenuti dobru i dostojanstvu svakog čovjeka, dok to još možemo", rekla je. 

Molitvenu komemoraciju započeli su učenici židovske osnovne škole iz Zagreba i učenici katoličke osnovne škole iz Požege paljenjem šest svijeća za šest milijuna Židova ubijenih u holokaustu te su podsjetili na imena stradalih u genocidu za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske.

Mješoviti pjevački zbor "Mihael Montiljo" potom je izveo dvije pjesme, "Avinu Malkenu" nadkantora Zagrebačke sinagoge Bernarda Grünera i "Eli, Eli" Hane Szenes i Davida Zehavija. 

U molitvi za stradale, uz mitropolita Perića i biskupa Škvorčevića, sudjelovali su i rabin ŽVZ "Bet Israel" Kotel Dadon i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u RH Aziz Hasanović

Jom Hašoa ili Dan sjećanja na holokaust obilježava se kao izraelski dan komemoracije za približno šest milijuna Židova koji su stradali u Holokaustu zbog akcija koje je provodila nacistička Njemačka sa svojim sudionicama i za židovski otpor u tom periodu. U Izraelu je ovaj dan nacionalni spomendan i javni praznik.

Komentara 17

Avatar Untouchable
Untouchable
16:53 02.05.2019.

opet SF o Jasenovcu

Avatar Untouchable
Untouchable
17:30 02.05.2019.

Što kazu Palestinci o Izraelskim pokoljima u Gazi?

Avatar navijač
navijač
17:02 02.05.2019.

Njemačka je imala tolike konc logore po Europi i toliko usavršene za masovna ubijanja, pa Židovi kažu sami da ih je stradalo 6. miliuna , , a Srbi tvrde da ih je samo u Jasenovcu stradalo oko 1. miliun. Pa mi nije jasno kad su ih uopće stigli pobiti toliko , a pogotovo onaj broj ustaša koji je bio tamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije