Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIBLIŽAVANJE IZRAELU

Židovi i kršćani za Saudijce više nisu 'majmuni' i 'svinje'

Israeli cabinet tightens coronavirus lockdown as infections climb
Foto: AMMAR AWAD/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
28.09.2020.
u 23:35

U procesu približavanja Izraelu Riyad iz udžbenika i propovijedi izbacuje uvrede na račun drugih religija.

Veliki zaokret u Saudijskoj Arabiji zbog približavanja prema Izraelu: iz školskih udžbenika izbacuju se sve uvrede upućene Židovima i kršćanima, koje se naziva “majmunima”, “svinjama”.... Zabranjene su i propovijedi u džamijama protiv drugih religija. Saudijska Arabija nije potpisala sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom, ali ni jedna zemlja Zaljeva nije bez blagoslova Riyada mogla krenuti tim smjerom.

I sam američki predsjednik Donald Trump u nekoliko je navrata rekao da ima punu podršku saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana za njegov plan za Bliski istok nazvan “Dogovor stoljeća” prema kojemu bi arapske zemlje normalizirale odnose s Izraelom.

Odbacivanje predrasuda

Da će i Saudijska Arabija, gotovo sigurno, normalizirati odnose s Izraelom, dokazuje i činjenica kako polako već priprema svoje građane na takav potez s obzirom na to da je Izrael do jučer bio “najveći neprijatelj Alaha”, a svi “Židovi bogohulnici koje pod svaku cijenu treba istrijebiti” ili “preobratiti na islam”. Tako je ta zemlja izabrala drukčiji način normaliziranja odnosa s Izraelom i otvaranja prema Židovima, uključujući izbacivanje antisemitskih sadržaja iz školskih knjiga i pozivanje na vjersku toleranciju u molitvama. Saudijci su i dalje naklonjeni Palestincima, ali je Riyad odlučio promijeniti opću sliku o Židovima koji su sotonizirani u službenim medijima i vjerskim institucijama.

U školskim se udžbenicima ne samo Židove već i ostale nemuslimane ocrnjivalo nazivajući ih svinjama ili majmunima, no princ Mohammed bin Salman odlučio je to promijeniti te je pokrenuo kampanju protiv ekstremizma u obrazovnim ustanovama. Naime, udžbenici za srednje škole u Saudijskoj Arabiji promoviraju mržnju prema Židovima, kršćanima, ženama, gej osobama i muslimanskim sektama unatoč brojnim obećanjima o vraćanju na prakticiranje umjerenijeg oblika islama. Udžbenici u Saudijskoj Arabiji obiluju stereotipima o Židovima, kao što je tvrdnja da je među cionističkim ciljevima i “uspostava globalne vladavine Židova koja bi kontrolirala cijeli svijet”.

Između ostalog, u udžbenicima piše da će “doći dan kada će muslimani pokoriti Židove”. U Saudijskoj Arabiji, prapostojbini islama, na snazi je vehabijski islam koji na druge oblike islama gleda kao na herezu. Vlasti u Riyadu zabranile su blaćenje i vrijeđanje Židova i kršćana na molitvama u džamijama s obzirom na to da je takva retorika bila uobičajena u molitvama petkom koje se upućuju muslimanima u cijelom svijetu. Jedan je propovjednik izazvao pravu buru među vjernicima u Saudijskoj Arabiji podsjećajući na prijateljske odnose proroka Muhameda sa Židovima.

Sve druge vjere zabranjene

Abdel Rahmane al-Soudaiss, imam Velike džamije u Meki, u prošlosti je izazivao velike kontroverze svojim antisemitskim stavovima. Mohammed al-Issa, Saudijac na čelu Svjetske islamske lige, u Izraelu je hvaljen jer je sudjelovao na obilježavanju 75. godišnjice oslobađanja nacističkog logora Auschwitza, što je već bio znak u kojem će smjeru krenuti Saudijska Arabija.

S obzirom na to da i Saudijski režim slijedi politiku približavanja Židovima, u veljači ove godine kralj Salman ugostio je jeruzalemskog rabina Davida Rosena, prvi put u novijoj povijesti ultrakonzervativne kraljevine. Saudijska Arabija jedina je muslimanska zemlja u kojoj je zabranjeno prakticiranje ijedne druge vjere osim islama, a postala je jednim od vodećih financijaša islamskog radikalizma diljem svijeta.

Iako službeno svi državljani Saudijske Arabije moraju biti muslimani, procjenjuje se da u Saudijskoj Arabiji živi oko milijun katolika, uglavnom imigranta s Filipina.

Vlada Saudijske Arabije omogućuje kršćanima da uđu u zemlju, ali ultrakonzervativni salafistički zakon sprečava da prakticiraju svoju vjeru. Vjerski obredi prakticiraju se isključivo u privatnim prostorima s obzirom na to da u državi ne postoji ni jedna crkva. Svi kršćanski simboli i predmeti, križevi, vjerske knjige, slike zabranjeni su u Saudijskoj Arabiji, a njihovo posjedovanje se kažnjava.  

Ključne riječi

Komentara 6

JO
jorgen
10:26 29.09.2020.

"Vlada Saudijske Arabije omogućuje kršćanima da uđu u zemlju, ali ultrakonzervativni salafistički zakon sprečava da prakticiraju svoju vjeru." - samo za usporedbu, u Iranu su kršćanske i židovske manjine zaštićene i smiju prakticirati svoju vjeru. Tek toliko za sve one koji vuku paralele ili Iran stavljaju u isti koš (ili čak i gori) sa Saudijskom Barbarijom koja je američki i EU saveznik.

DU
Deleted user
12:54 29.09.2020.

I za to im sada moramo biti zahvalni, ili kaj...???????

LU
luminax
08:51 29.09.2020.

Da zna bula kakva je slanina ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije