Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZVONO ZA UZBUNU

Žica na talijanskoj granici udarac je ideji EU

Matteo Salvini
Foto: Reuters/PIXSELL
30.06.2019.
u 14:34

Sloveniji prijeti da postane migrantski hotspot, baš kao što je dosad bila hrvatska

Ne tako davno, krajem 2015., Slovenija je na pojavu migrantskog vala reagirala tako što je dobar dio svojeg teritorija prema Hrvatskoj opasala žicom. Unatoč snažnom negodovanju Zagreba, prosvjednim notama, alarmiranju sjedišta EU, umiranju životinja u mukama pa i vapaju lokalnog hrvatskog stanovništva koje se nije željelo miriti sa životom u svojevrsnom konclogoru, Slovenci se nisu dali smesti.

Ni u godinama koje dolaze rušenje zidova nije bilo opcija, štoviše, trošili su milijune za obnovu ograde naknadno nadograđene žiletom. I, evo, nepune četiri godine kasnije, nakon najave talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija da bi se Italija uskoro mogla opasati žicom, u službenoj Ljubljani zvoni na uzbunu. Slovenija se upravo suočava s bojazni da bi mogla postati migrantski hotspot, u kojem bi ostali zatvoreni migranti koji žele dalje na zapad.

Zvuči poznato? Nije li to scenarij koji su naši susjedi prethodno namijenili svojim hrvatskim susjedima? No, zluradosti ovdje ne treba biti mjesta, nego dubokoj zabrinutosti. Ideja ujedinjene Europe bez granica, točno 30 godina nakon rušenja Berlinskog zida, život u zajednici jednakopravnih država i naroda na ozbiljnom je testu.

A migracije će u budućnosti biti čimbenik još veće važnosti nego dosad. “Ključ sprečavanja plodnog tla za ekstremizam leži u sposobnosti prihvaćanja i integracije utemeljene na međusobnom razumijevanju”, kazao je papa Franjo, no njegove riječi nisu dospjele u europska sjedišta moći, koja nijemo promatraju nicanje zidova u Europi 21. stoljeća. Možda je na ksenofobično držanje nekih država članica EU utjecao i neučinkovit odnos EK prema fenomenu migracija, ali podizanje žičanih granica neće zaustaviti val izbjeglica, nego će utjecati na širenje “bolesti” koja ubija humanistički duh.

No, to ne može zamagliti činjenicu da je Italija, koja se godinama na prvoj crti suočava s priljevom migranata na Sredozemlju, predugo bila ostavljena sama i sada želi reći dosta. Ne samo u Ljubljani, u Bruxellesu treba konačno zazvoniti na uzbunu.

     

Komentara 6

SN
Snowman
14:46 30.06.2019.

Ja ich razumijem. Cekali su godinama i nista. Ima jedna nasa poslovica "uzdaj se u se i u svoje kljuse"

LV
lovro_vazelin
16:16 30.06.2019.

Žica na talijanskoj granici nit je uperena protiv Slovenije, niti je udarac ideji EU, ni bilo što slično, nego upravo pokušaj da se jedno uređeno društvo i njeni žitelji zaštite od provala i terora kriminalnih i terorističkih džihadističkih hordi.

SA
samoborka
17:18 30.06.2019.

Salvini je Drzavnik, s velikim pocetnim slovom. Za razliku od lignji, dodvorica, izdajica, antihratskih guja, uhljeba i glupaka na nasoj politickoj (i ne samo politickoj) sceni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije