Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protive se štednji

Žestoki sukob policije i radnika u Bruxellesu: Na paljenje automobila odgovorili suzavcem

Bruxelles
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
06.11.2014.
u 19:14

Bio je to prvi u nizu planiranih prosvjeda i štrajkova najavljenih za sljedeće tjedne

U centru Bruxellesa sukobili su se policija i nekoliko stotina prosvjednika. Skup je počeo kao miran prosvjed protiv reformi i mjera štednje nove vlade desnog centra, a prerastao je u žestoki sukob radnika i snaga reda, piše Reuters.

Nekoliko automobila prosvjednici su zapalili i prevrnuli na cesti te su policiju gađali projektilima kućne izrade, na što je ona odgovorila bacanjem suzavca i vodenim topovima. Potom su snage reda uspjele očistiti područje od prosvjednika. Glasnogovornik policije nije želio reći koliko ljudi je uhićeno, a koliko je prosvjednika i policajaca ozlijeđeno u sukobu. Oko 100 tisuća Belgijanaca je prije sukoba marširalo centrom Bruxellesa protiv mjera štednje nove vlade.

Bio je to prvi u nizu planiranih prosvjeda i štrajkova najavljenih za sljedeće tjedne. Vlada premijera Charlesa Michela, koja je vlast preuzela prije mjesec dana, najavila je podizanje granice odlaska u mirovinu, ukidanje usklađivanje plaća s inflacijom tijekom 2015. godine i rezanja u sustavima zdravstva i socijalne skrbi. Sindikati su izvijestili da se na prosvjedu okupilo 120 tisuća ljudi, među kojima su bili radnici na dokovima, metalci kao i studenti, dok je policija izvijestila da je broj okupljenih bio oko 100 tisuća.

>>Pomoć hrvatskim poduzetnicima koji žele pronaći partnere u Belgiji

>>'Tako debela osoba nema kredibilitet da brine o zdravlju nacije'

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Komentara 7

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
20:00 06.11.2014.

Dobro došli u EUforiju!

LO
lojtra1
20:30 06.11.2014.

Hrvatska očito europi pripada suštinski. I tamo su bulade na vlasti.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
20:04 06.11.2014.

Je li to ta Europska idila kojom smo toliko tezili. Pocela je liciti na zapadnu obalu ili Ferguson ili Kairo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije