Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'U Zagrebu imamo na desetke Ovčara'

Žestok sukob Hasanbegovića i Orešković oko pobjede nad fašizmom

Orešković i Hasanbegović
Foto: N1
12.05.2019.
u 13:23

Do najoštrijeg sukoba između Orešković i Hasanbegovića došlo je zbog rasprave o objavi Hasanbegovićeve stranačke kolegice Brune Esih kako je 8. svibnja Zagreb pao.

U Dvoboju TNT-a sučelili su se Dalija Orešković iz stranke START i Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku, javlja N1. 

Do verbalnog sukoba došlo je zbog rasprave o objavi Hasanbegovićeve stranačke kolegice Brune Esih kako je 8. svibnja Zagreb pao. 

"To znači konstatiranje notorne činjenice da je 8. svibnja 1945. u gradu Zagrebu uspostavljena i obnovljena jugoslavenska država te protudemokrastki boljševički poredak. Drugim riječima jugoslavenska država bilo koje vrste i hrvatska država su su savršenoj suprotnosti, boljševički poredak i moderni parlamentarni poredak su u savršenoj suprotnosti", rekao je Hasanbegović.

Rekao je da se u drugim europskim zemljama slavi pobjeda nad fašizmom jer su obnovljene parlamentarne demokracije. 

"U kalendaru državnih blagdana ne postoji dan oslobođenja Zagreba, a 9. 5. se u Europi ne obilježava kao Dan pobjede već kao dan kada je 1950. Schummanovom deklaracijom uspostavljen zametak EU-a", rekao je Hasanbegović.

Napao je i proslavu Saveza antifašističkih boraca u Lisinskom na kojoj je izviždana izaslanica predsjednice Mirjana Hrga. 

Nazvao ih je neformalnim okupljanjem paleokomunističkih udruga, na kojima iz njemu nepoznatih razloga nastupaju i dužnosnici. Rekao je i da mu nije jasno zašto si predsjednica dopušta slanje svojih izaslanika i ponižavanje ustanove Predsjednice RH, koju su izvrgavali ruglu. 

Na pitanje svodi li on partizansku vojsku samo na egzekutore, Hasanbegović je poručio:  "Niti jedna vojska na svijetu se ne može svesti samo na egzekutore, ali u kontekstu toga što se dogodilo u Zagrebu 8. svibnja, ulazi Jugoslavenska armija, dan nakon toga se Zagreb pretvara u mjesto masovnih egzekucija. Izvukli su iz sanatorija u Brestovcu dvjesto ranjenika i ubili. Isto što su radili na Ovčari. U Zagrebu imamo na desetke Ovčara."

Na pitanje jesu li u svibnju onda okupirane i Istra i Dalmacija, Hasanbegović je poručio da su one dio Hrvatske nastale na Domovinskom ratu. Također je ponovio da u Ustavu nema antifašističkih vrijednosti. 

Orešković je pak podsjetila da su u Hasanbegović i Esih u stranci izvjesili zastavu s prvim bijelim poljem te da manipuliraju javnim prostorom već duže vrijeme jer im to netko dopušta. 

"Ja bih bio u zatvoru da se provodi ona praksa od 1945. do 1990.", rekao je Hasanbegović. 

Komentara 272

MU
Muncimir
14:14 12.05.2019.

Oreškovićka je mrtvo rođeni politički projekt ostataka udbo-jugoslavenski struktura. Za 6. mjeseci je nitko neće znati niti će je više itko spominjati. Jad i bijeda.

Avatar rubinet
rubinet
14:09 12.05.2019.

Pregazio ju je kao plitak potok.

Avatar Antikomunist
Antikomunist
14:04 12.05.2019.

Samo deri Zlatko istina ih boli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije