Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neugodno ga iznenadio vrhovni sud

Za ubojstvo žene dobio 15 godina pa se žalio da mu je kazna prevelika: Na kraju dobio 21 godinu

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
28.10.2020.
u 10:03

No za razliku od njega, Vrhovni sud je smatrao da je jako bitna činjenica što je žrtva bila majka sedmero djece, a smatrao je i da je bitno  što je Lengelić nakon ubojstva zapalio kuću kako bi prikrio zločin

Željko Lengelić (53) iz Marinog Sela kod Lipika suprugu Mariju Lengelić je godinama zlostavljao. Kao što je godinama zlostavljao i njihovo sedmero djece.

Na koncu ju je 24. travnja 2018. ubio. Tog joj je dana u 11.30 u dnevnom boravku obiteljske kuće prišao s leđa. Preko glave joj je prebacio dvostruku omču izrađenu od pletenog najlonskog užeta koju je zatim čvrsto stegnuo oko njezinog vrata i držao tako stegnutu dok je nije ubio. Potom je podmetnuo požar kako bi prikrio tragove zločin i pobjegao u nepoznatom pravcu. No brzo je uhićen te u studenom 2018. na Županijskom sudu u Bjelovaru nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora. Određeno mu je i obavezno liječenje od alkohola.

Lengelić se na nepravomoćnu presudu žalio, a u žalbi je naveo da je djelo počinio pod znatnim  utjecajem alkohola. Istaknuo je da je alkohol  glavni problem njegovog duševnog stanja te da bi se taj problem  mogao ukloniti liječenjem. Osim toga Lengelić je u žalbi naveo i da mu zbog toga sud nije trebao izreći tako dugačku zatvorsku kaznu, a smatrao je i da činjenica da je  supruga koju je ubio bila majka sedmere djece ne može biti otegotna okolnost jer ta djeca u trenutku njezina ubojstva nisu bila maloljetna, pa im, kako je on smatrao nije bila potrebna njezina skrb.

No za razliku od njega, Vrhovni sud je smatrao da je jako bitna činjenica što je žrtva bila majka sedmero djece, a smatrao je i da je bitno  što je Lengelić nakon ubojstva zapalio kuću kako bi prikrio zločin. Pa je njegovu žalbu odbio te mu je kaznu povisio za šest godina, odnosno pravomoćno ga je osudio na 21 godinu zatvora. Vrhovni sud je naveo kako smatra da je niži sud pogrešno olakotnim cijenio Lengelićevo kajanje,  jer je on po stavu vještaka osoba koja nije svjesna štetnih posljedica svog djela, te je osoba koja je sklona fizičkom zlostavljanju bliskih osoba i ispijanju alkohola.

Niži sud je olakotnim Lengeliću uzeo i sudjelovanje u Domovinskom ratu, dok Vrhovni sud smatra da je ta olakotna okolnost precijenjena kada se u obzir uzme ubojstvo koje je počinio i način na koji ga je počinio. Vrhovni sud je nižem sudu predbacio i to što otegotnim nije cijenio da je Lengelić i ranije zlostavljao  ne samo suprugu koju je ubio već i djecu.

Komentara 1

DU
Deleted user
11:44 28.10.2020.

Sud ne bi trebao uzimati za olakotno sudjelovanje u domosvinsko ratu, jer sudlovanje u ratu nema nikave veze s učinjenim činom, tim više što je vlastitu ženu napao s leđa i na zvjerski način ugušio i zapalio. Zatvor je neštoo što mu može pomoći u liječenju od alkolizma, a takva kazna je najblaže što mu se moglo desiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije