Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTVRĐENA PRESUDA OBITELJSKOM NASILNIKU

Ženu i djecu davio i mlatio metalnim šipkama. Dobio je 13 i pol godina zatvora

Foto: pexels.com
1/3
29.04.2021.
u 08:39

Obrazlažući zašto je potvrdio nepravomoćnu presudu, Vrhovni sud je kazao da je prvostupanjski sud olakotnim cijenio bitno smanjenu ubrojivost

Na jedinstvenu kaznu od 13 godina i šest mjeseci zatvora pravomoćno je osuđen M. S., odlučio je  Vrhovni sud koji je odbio njegovu žalbu na presudu koju mu je u srpnju 2020. izrekao Županijski sud u Varaždinu.  

Bio je optužen i osuđen za ukupno sedam kaznenih djela i to tri teška pokušaja ubojstva, nasilje u obitelji te tri povrede djetetovih prava. Opozvana mu je i ranije uvjetna osuda iz 2018. zbog nasilja u obitelji i povrede djetetovih prava. U kaznu mu  je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem je i sada, a  izrečena mu je sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu.

M. S. teretio se da je pokušao ubiti izvanbračnu suprugu koju je i ranije učestalo vrijeđao i prijetio joj. Prišao joj je s leđa u hodniku i preko usta joj je omotao zavoj snažno stežući. Žrtva se opirala pa su oboje su pali na pod. No, M. S. i dalje joj je stezao zavoj pa žrtva nije mogla disati i počela je krvariti. Na hodnik je dotrčala kći te je pokušala M.S. odvojiti od majke, a žrtva se uspjela osloboditi i pobjeći.  

Dva dana kasnije M. S. je nasilno ušao u obiteljsku  kuću gdje je čekao povratak izvanbračne supruge i kćeri. Po njihovu povratku u kuću napao ih je metalnom šipkom. Zadao je više udaraca kćeri uslijed kojih je ona pala, a supruga je istrčala iz kuće tražeći pomoć. M. S. je krenuo za njom i na  dvorištu ju je udario više puta. Njegova kći ga je uspjela spriječiti da ubije izvanbračnu suprugu tako što ga je jako povukla. No on je zatim više puta udario kći metalnom šipkom po glavi. Kad je pala, naskočio je na nju namjeravajući je ubiti. No ona je vikala, tražeći pomoć susjeda, pa je M. S. pobjegao. 

Osim toga, M. S. je bio optužen i da je  više od godinu dana učestalo vrijeđao i omalovažavao izvanbračnu suprugu u prisustvu njihovo troje maloljetne djece. Pri tome je supruzi i djeci prijetio usmrćenjem. Raznim pogrdnim riječima i na druge načine ponižavao je i omalovažavao sve troje djece. Sprečavao ih je u igri i učenju. Zbog  svega toga supruga i djeca živjeli su u strahu za svoju sigurnost.

Obrazlažući zašto je potvrdio nepravomoćnu presudu, Vrhovni sud je kazao da je prvostupanjski sud olakotnim cijenio bitno smanjenu ubrojivost (za kaznena djela pokušaja teškog ubojstva) i smanjenu ubrojivost za ostala djela. 

– Optuženik je djelomično priznao kaznena djela i zadavanje udaraca žrtvama. Izrazio je djelomično žaljenje zbog udaranja kćeri.

Otegotnim je cijenjeno jer je ugrozio i u opasnost doveo živote dvije osobe, od čega supruge dva puta u samo dva dana. Značajna je i kriminalna količina jer je počinio sedam kaznenih djela na štetu četiri žrtve. Iskazao je krajnju bezobzirnost za život i osobna dobra i prava žrtava, njemu bliskih osoba. Okolnosti počinjenja upućuju na pripremanje počinjenja kaznenih djela. Otegotna je i dosadašnja osuđivanost za ista djela, nasilje u obitelji i povredu djetetovih prava.

Djela je počinio unutar roka provjeravanja prema prijašnjoj osuđujućoj presudi. Osuđivan je i za prekršaje iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji na štetu sina – naveo je Vrhovni sud u obrazloženju.

VIDEO: Nesreća u Zagrebu: Majstora prignječilo dizalo, došao u Finu kako bi otklonio kvar


 

Komentara 3

Avatar Marko
Marko
10:29 29.04.2021.

I kad napišeš da je to Romulanac daju ti crvni karton.Jer takvi nasilnici su ljudi bez imena i nacionalnosti.Jednostavni se ne smije napisati tko su da se ne bi osjećali loše,,,

LI
liliZG
11:05 29.04.2021.

maltio ih dok je bio još pod uvjetnom, znači da može odmah pravac ćuza ili pravac ludara pa lječenje od ovisnosti i onda pravac čuza... to su opcije.

DU
Deleted user
09:42 29.04.2021.

Pa dobio je više od čxetnika Roksandića (dobio 12 godina) koji je ubio ženu i pokušao ubiti muža samo zato što su Hrvati! Toliko o našem sudstvu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije