Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONVENCIJA SOCIJALISTA

Ženska ruka za oblikovanje nove francuske ljevice

21.11.2008.
u 18:49

Francuski socijalisti nemaju izbora jer je sigurno da će ih u idućem razdoblju voditi žena. Bivša predsjednička kandidatkinja Ségolène Royal i njena stranačka kolegica Martine Aubry, gradonačelnica Lillea, ušle su u posljednji krug izbora za predsjedničko mjesto najveće stranke francuske ljevice.

Zasad je u prednosti Ségolène Royal koja je u prvome krugu dobila 43 posto glasova, no neki komentatori procjenjuju da bi u drugom krugu moglo biti iznenađenja jer mnogi smatraju da je potrošila svoje adute u izgubljenoj predsjedničkoj bitki. I dok Ségolène Royal predstavlja politički centar stranke, Martine Aubry zastupa lijevo orijentirane francuske socijaliste, a poznata je i po tome što je bila glavna kreatorica zakona o 35-satnom radnom vremenu. Kći je bivšega predsjednika Europske komisije Jacquesa Delorsa i kao političarka koja nema ambicija da se kandidaira za predsjednika već je spremna to prepustiti nekoj od starijih stranačkih “ikona”.

Jedna od zanimljivosti ovih stranačkih izbora je i to što je trećeplasirani Benoît Hamon, koji je osvojio 22 posto glasova u prvom krugu, pozvao one koji su za njega glasovali da u drugom krugu glasove daju Martine Aubry. Stoga se očekuje velika bitka, to više što se već pokazalo da delegati na stranačkoj konvenciji baš i ne slušaju naredbe i preporuke svojih nadređenih. Naime, gradonačelnik Pariza Bertrand Delanoë pozvao je svoje pristaše da glasaju za Aubry, što oni nisu učinili.

Koja god od njih dviju pobijedi, čeka je težak posao ujedinjavanja i preobrazbe stranke čiji je imidž jako narušen nakon predsjedničkih, ali i parlamentarnih izbora kada su se mogle vrlo jasno vidjeti sve unutarnje podjele.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije