Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubojstvo u Đakovu

Ženska mreža: Krv socijalne radnice je na rukama sustava, nasilje se tolerira

Đakovački Selci: Dan nakon ubojstva socijalne radnice
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/6
10.07.2019.
u 17:03

Upozoravaju da se loši uvjeti rada reflektiraju prvo na zaposlene, a onda i na korisnike/ce, od kojih veliku većinu čine žene koje su preživjele rodno uvjetovano nasilje

Ženska mreža Hrvatske izrazila je danas zgroženost jučerašnjim ubojstvom socijalne radnice Blaženke Poplašen i ranjavanjem pravnika Ivana Pavića u CZSS Đakovo te podsjetila na nedostatke sustava socijalne zaštite koji se, kako kažu, reflektiraju na osnovnu sigurnost zaposlenih.

"Ovaj tragični događaj još jednom je upozorio na opasne uvjete rada socijalnih radnica i radnika od čega većinu čine žene. One su svakodnevno izložene prijetnjama, od kojih veliki broj dolazi od počinitelja partnerskog nasilja. Toleriranje nasilja, koje se očituje u neprocesuiranju i blagim kaznama koje se izriču počiniteljima, rezultira eskalacijom nasilja, a ponekad i smrću, kao što se dogodilo jučer. Podsjećamo da je socijalni rad prevladavajuće ženski sektor te je neprovedba rodno osjetljivih mehanizama i rodna neosviještenost vladajućih struktura dovela do njegovog zanemarivanja. Stalno izostaju dugo godina najavljivane nužne reforme koje uključuju i uspostavu sigurnosnog sustava zaštite te osiguranje dovoljno sredstava za njegovo funkcioniranje", poručili su u priopćenju.

Upozoravaju da se loši uvjeti rada reflektiraju prvo na zaposlene, a onda i na korisnike/ce, od kojih veliku većinu čine žene koje su preživjele rodno uvjetovano nasilje.

"Krv socijalne radnice doslovno je na rukama napadača, ali metaforički ona je na rukama sustava. Podsjećamo da nacionalna sigurnost nije ulaganje u obrambeni i vojni sustav nego prije svega ulaganje u sigurnost građana i građanki u njihovom svakodnevnom životu i radu. Stoga tražimo od Vlade RH potpunu reformu sustava socijalne skrbi i osiguranje sigurnosnih preduvjeta za rad. Ulaganjem u sustav socijalne skrbi Vlada pokazuje odgovoran pristup prema svojim građanima i građankama, naveli su u priopćenju te izrazili "najdublje suosjećanje s obiteljima i kolegama i kolegicama žrtava ovog strašnog zločina".

Pogledajte izjavu napadačeva brata:

Komentara 23

Avatar El-Delinquente
El-Delinquente
17:24 10.07.2019.

Ok, sluzbenici se moraju zastititi od ludjaka. Ali i narod se treba zastititi od ludih sluzbenika. Koliko ima i tu situacija gdje sluzbenici nemaju volje ili izivljavaju svoje frustracije na strankama.Iako priznajem, mnogi stvarno savjesno rade svoj posao i to se ne treba zaboraviti.

DV
dvorskaluda
17:19 10.07.2019.

Pa toplu vodu ne treba izmišljati. Ministrica i opet daje općenite dirljive izjave. Propise promijenite, ovlasti službenika, načine provjere, organizaciju rada itd. Šefovima i ministrima važne su statistike, prosjeci, izvještaji...ali se stvarnih problema ne primaju jer to od njih i i očekuju oni kojima oni odgovaraju. Ako se pojavi problem - pa i ubojstvo - oni gore očekuju da se to što prije formalno sredi, smiri i da se sve stiša. Do kada?

SV
SveJeUzalud
17:12 10.07.2019.

....zbog lošeg upravljanja državom obično nastradaju....nevini...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije