Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što čitaju Siščani

Ženska literatura najčitanija, a djela samopomoći sve traženija

\'04.03.2011, Sisak - Na policama Narodne knjiznice i citaonice Siscanima se nude brojni naslovi.(ARHIVA) Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL\'
\'Nikola Cutuk/PIXSELL\'
11.03.2011.
u 21:12

Među najčitanijim knjigama su se Jedi, moli, voli i Hvala ti na uspomenama, ali i Tomićev roman

Popis najtraženijih knjiga u sisačkoj Narodnoj knjižnici i čitaonici prati domaće i svjetske bestselere. Chick lit hitovi "Jedi, moli, voli" i "Sudbonosno da" Elizabeth Gilberth, te "Dar" i "Hvala ti na uspomenama" Cecilije Ahern popularne su i među Siščankama, a slijede ih Jorge Bucay "Voljeti se otvorenih očiju", Tomićevo "Čudo u Poskokovoj Dragi", "Nekoliko dana kolovoza" Mirjane Dugandžije te "Ruska konkubina" Kate Furnivall.

Vole i popularnu znanost

Sisak prati svjetske trendove i u drugim poljima pa tako raste popularnost selfhelp priručnika. Među najposuđivanijima su "Tkanje života" Mirjane Krizmanić, "Sudbina duše" i "Škola života" Brune Šimleše te "Moć" Rhonde Byrne. Često su posjećene i police popularne znanosti, a na njima je najpopularniji Krešimir Mišak sa svojim "Sretan Vam kraj svijeta". Među onima manje čitanim knjigama, odnosno autorima, jesu Austrijanac Stefan Zweig, Čehinja Irena Obermannova i drugi.

– Ovi autori ne podižu se često, no Stefan Zweig je svjetski klasik, a "Dnevnik lude žene" Irene Obermannove vrlo je kvalitetna knjiga. Osim njih, knjižničari bi svakome preporučili i svježe hitove "Jedan dan" Davida Nicholssa te "Leteći sag za Bagdad" Hale Jaber iz 2010., zatim klasik "Tessa iz porodice D'urbevilille" Thomasa Hardyja. Iako imamo knjige koje se slabije posuđuju, ne postoji knjiga koja nema svog korisnika – ističe Snježana Pokorny, ravnateljica NKČ Sisak. A korisnika je na Odjelu za odrasle više od 8000. Primjerice, jednog dana je u knjižnici zabilježeno 230 korisnika koji su podigli 343 knjige, a tu su još i korisnici tiska, interneta i drugi.

Kritički osvrti vrlo traženi

Srednjoškolci i studenti najviše koriste Odjel eseja i kritike, u kojem je pojačana potražnja u vrijeme ispitnih rokova. Traženi su kritički osvrti lektirnih književnih djela te priručnici za učenje stranih jezika. Jedna od najtraženijih knjiga već godinama je "Povijest hrvatske književnosti". Eseji koji se najviše posuđuju su "Umijeće putovanja", "Statusna tjeskoba" i "Radosti i jadi rada" Alaina de Bottona, "Put jednote" Vesne Krmpotić i drugi. Na multimedijalnom odjelu najgledaniji su od igranih filmova "Pisma iz Iwo Jime", "Cesta" i "Žena vremenskog putnika", a od dokumentaraca "Ukroćeni život gorila", "Piramide smrti" i "Skriveno kraljevstvo Tibeta".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije