Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASILJE Autonomna ženska kuća Zagreb dobila ključeve buduće sigurne kuće

Ženska kuća pretrpana, Duga još bez štićenica

otv_zenska_txt.jpg
import
09.01.2007.
u 17:35

Autonomna ženska kuća Zagreb prošli je tjedan, nakon višemjesečne neizvjesnosti, dobila ključeve kuće od 457 četvornih metara. Prostrana kuća trenutačno je još derutna, ali Vlada i Grad Zagreb potpisali su sporazum kojim se obvezuju da će podijeliti trošak od četiri milijuna kuna za njeno uređivanje i opremanje.

– Sve se tretira vrlo povjerljivo, pa mi se čini da je napokon ozbiljno shvaćen problem sigurnosti i tajnosti koja je obavezna. Prostor je u vlasništvu Grada, a uskoro će ga preuzeti Vlada.

Tajnost obavezna
Jedini je problem što još ne znam kada će početi uređivanje prostora i kada će se naše žene tamo preseliti, jer sada, s obzirom na stanje kuće, tamo ne bih na spavanje odvela ni beskućnika – smatra koordinatorica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tölle. Kad je ljetos pogreškom objavljena tajna adresa Skloništa, žene su premještene u unajmljeni stan. Trenutačno je u njemu šest žena s djecom, no stan je premalen.

– Kuća nam treba što prije jer stan same plaćamo, a unatoč novčanoj pomoći Vlade i Grada, zalihe su pri kraju – kaže koordinatorica AŽK Zagreb Neva Tölle.

I dok Neva Tölle muku muči s prostorom u koji bi smjestila sve žene i djecu u potrebi, gradski Dom za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja Duga, popularno zvan “izlog na Jarunu”, još zjapi prazan.

Čekaju dozvolu
Iako je svečano otvoren prije više od mjesec dana, u njega još nije primljena nijedna žena.

– Povjerenstvo Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi bilo je kod nas, sad rješavamo minimalne tehničke uvjete i čekamo da nas Povjerenstvo ponovno posjeti i da nam dozvolu za rad. Kada ćemo točno početi rad, ne bih znala predvidjeti – rekla nam je v.d. ravnateljice Doma Duga Željka Barić.

Iako se za Dugu u početku govorilo da će biti na tajnoj adresi, zbog pobune susjeda i ona je postala javnom. No, iako ženama neće nuditi toliko sigurnosti koliko i Sklonište, pomoći će u njihovu odvajanju od nasilnika.


Sve bolje od klupe

U Dugu će žene i djeca dolaziti uz uputnicu Centra za socijalnu skrb ili u pratnji policije, dok Sklonište prima isključivo žene koje im se same javljaju. – Ne budemo li imali slobodnog mjesta, uputit ću žene i u Dugu, iako smatram da je ideja izloga strašna. Ali bolje je i to nego da majka s djecom spava na klupici u parku i riskira da ih pronađe policija i djecu pošalje u dom za nezbrinutu djecu – smatra koordinatorica Neva Tölle.


Sami u sobi

Nova kuća namijenjena za Sklonište primat će 15 žena i njihovu djecu, što je više i od prve adrese Autonomne ženske kuće. Novost je da će svaka žena biti sama u sobi sa svojom djecom, što u potpunosti zadovoljava europske zahtijeve. Novost bi, prema najavama podpredsjednice Vlade Jadranke Kosor trebalo biti i financiranje Skloništa, po principu 30:30:30, Vlada:županija:Grad, za što se Autonomna ženska kuća već godinama zalaže.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije