Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Emilija Vugrinec (54) iz Palovca odlučila se sama zaposliti

Žene u obrtništvu: Ljubav prema ukrasima pretvorila u stalni posao

Emilija Vugrinec na pulskoj tržnici
Foto: Duško Marušić
24.10.2008.
u 14:29

Otvoriti obrt danas nije lako kad se zbroje porezi i doprinosi, ali i nesigurno tržište na kojem je još mnogo onih kojima se isporuči roba, a oni nikako da ju plate.

Prijateljev nagovor
Emilija Vugrinec (54) iz Palovca odlučila je okušati se u obrtničkim vodama i tako spojiti zadovoljstvo i posao.

Otvorila je obrt Eko-suvenirko u kojem izrađuje unikatne ručno oblikovane ekološke proizvode poput slika, figura i drugih predmeta kojima se mogu ukrasiti prostorije.

– Upotrebljavam trsku, kukuruzovinu, vinovu lozu, školjke, bršljan, češer, vinovu lozu i druge prirodne materijale koje nije problem nabaviti. Ima ih svuda naokolo i rastu kao drač – kaže E. Vugrinec koja se izradom ukrasnih predmeta bavi već godinama. Prvo za svoju dušu, a kad su je prijatelji i rodbina počeli nagovarati da taj svoj hobi unovči, odlučila je poslušati ih. I ona i suprug Ivan bili su nezaposleni, a sad joj on ponekad pomaže u pripremi podložaka i skupljanju žireva, školjki, šišarki i drugog.

– Odlazim s njom na sajmove i zanimljivo mi je vidjeti kako se umjetninama više dive muškarci nego žene. Zastaju, gledaju i čude se. Nažalost, financijska situacija u Hrvatskoj danas je takva da si velik broj ljudi ne može priuštiti takvo što. Nije to kruh i mlijeko pa da se moraju kupiti – kaže.

Vugrinčevi su kao predstavnici međimurskih obrtnika izlagali na 11. obrtničkom sajmu Istre u Puli, gdje se okupilo stotinjak obrta, tridesetak poduzeća, dvije škole, 16 samostalnih obrtnika, 23 komore i udruženja te deset inovatora.

Radionice za djecu
Zanimljivo je da su zanimanje za njihove proizvode pokazala i djeca iz pulskih dječjih vrtića i osnovnih škola, pa su započeli dogovore o održavanju radionica u kojima će E. Vugrinec mališanima pokazivati kako od prirodnih materijala stvoriti nove dekorativne predmete. Ukrasne predmete kupuju i vlasnici apartmana za ukrašavanje soba.

– Ti predmeti imaju široku mogućnost upotrebe jer se mogu staviti u sve prostorije. Riječ je o ekološkim materijalima koji lijepo izgledaju – kaže. U moru jeftine robe s istoka, njezini se ukrasni predmeti izdvajaju, što primjećuju i turisti koji zastanu kod njezina štanda na središnjoj pulskoj tržnici.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije