Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šokantno

Žene u Indiji zbog uvjeta rada vade maternice!

Indija
Foto: DPA/Pixsell
06.07.2019.
u 12:02

Žene s menstruacijom u nekim dijelovima Indije proganjaju

Tema mjesečnog krvarenja žena aktualna je i na Zapadu i na Istoku, no iz potpuno drugačijih razloga. Na zapadu se sve glasnije traži ukidanje ili smanjivanje “ružičastog poreza”, PDV-a koji se plaća za higijenske proizvode, i jednaki tretman uložaka i tampona kao i ostalih životnih potrepština koje su često oporezuju po nižoj stopi. Žena nema izbora hoće li imati mjesečni ciklus ili neće te da će u prosjeku krvariti oko sedam godina života. Prema nekim izračunima, tijekom života prosječna Hrvatica zbog ciklusa i bolova potroši 30.000 kuna.

S druge strane, na Istoku, posebno u Indiji, žene si ne mogu ni “priuštiti” menstruaciju zbog posla te vade maternice. Posebice je takva praksa zaživjela u indijskoj državi Maharashtra, otkuda žene odlaze na rad na polja šećerne trstike gdje žive u nehigijenskim uvjetima pa su i infekcije česte što si ne mogu priuštiti jer za neodrađen dan na polju plaćaju kazne.

Ginekolozi, tvrde aktivisti, ohrabruju žene na histerektomiju, a cijela su sela nastanjena ženama bez maternica, javlja BBC. Ministar zdravstva provodi istragu.

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
12:49 06.07.2019.

Bez obzira što Vaš komentar počinje s “na žalost” smatram ga užasnim i fašističkim... ništa gore niste mogli reći.

JM
ja-ma
14:14 06.07.2019.

Nažalost,ta žena bez maternice ima niz rizika za moždani i srčani udar,a zbog osteoporoze neće još dugo raditi.

MA
Matrix5
21:04 06.07.2019.

Najmnogoljudnija svinjarija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije