Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLICIJA NEUSPJEŠNA

Žene splitskih kriminalaca: Brutalno ih premlaćuju, pale im aute, pucaju u njih...

Ivan Giljanović
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL; Nino Strmotić/PIXSELL
1/7
03.11.2019.
u 21:56

U policiji kažu: Zasad nemamo uspjeha, ali ne možemo prihvatiti da netko kaže da nas nije briga!

Prošle nedjelje u Vinkovačkoj ulici u Splitu zapaljen je Golf čija vlasnica je žena koja je prije nekoliko mjeseci brutalno pretučena na ulici. Ona je bivša partnerica Igora Dokića, osuđivanog dilera. Nekoliko dana prije na Mejašima je zapaljen BMW, u vlasništvu žene čiji je bivši partner također osuđivani diler, brutalno ubijen. Prije dva mjeseca filmski je otet Renault Scenic iz kojega je vlasnica bukvalno izbačena na cestu. Njezin suprug također je diler, čeka suđenje na Bilicama. Prije toga, u Okrugu na Čiovu propucan je Mercedes pred obiteljskom kućom. Suprug vlasnice također je dobro poznat policiji, osuđivan je, a u to vrijeme bio je u bijegu. Zajedničko svim ovim slučajevima je što su oštećenice sadašnje ili bivše supruge ili partnerice osoba iz splitskog kriminalnog miljea. Što se događa na splitskim ulicama? Kome su na meti žene čiji su partneri u zatvoru, u bijegu ili su ubijeni?

Policija je za sada jedino riješila slučaj propucavanja Mercedesa iz siječnja ove godine u Okrugu Gornjem. Propucano vozilo u vlasništvu je V.G. (35) čiji je suprug Ivan Giljanović (37) ranije osuđivan zbog iznuda, a trenutačno mu se na splitskom sudu sudi zbog optužbe za pokušaj ubojstva Marka Bekavca. Mercedes njegove supruge propucan je u vrijeme dok je on bio u bijegu, a ona je s djecom spavala u kući. Nakon uhićenja organizirane zločinačke skupine Željka Rajića, uz mnogobrojna kaznena djela koja su im stavljena na teret, prijavljeni su i za propucavanje vozila Giljanovićeve supruge.

Maltretirali je i ošišali

Ostali napadi na žene čiji partneri imaju problema sa zakonom ostali su neriješeni, ali iz PU splitsko-dalmatinske odlučno opovrgavaju tvrdnje koje se mogu čuti u Splitu kako su upravo zbog činjenice tko su oštećenice, potpuno nezainteresirani za njihovo rješavanje.

– Ne mogu prihvatiti tezu kako je zbog toga što je oštećenica u vezi s nekim za nas slučaj minoran. Nismo uspješni u ovim kriminalističkim istraživanjima, nismo polučili rezultate, ali i dalje se radi na tome. U ovom momentu nemamo uspjeha, ali ne mogu prihvatiti da netko kaže da nas nije briga! – tvrdi Ana Čepić iz ureda glasnogovornice PU splitsko-dalmatinske.

Foto: Ilustracija/Ivo Cagalj/PIXSELL

Policija još uvijek istražuje tko je prije nekoliko mjeseci brutalno pretukao B.R. (38) u Solinu, slomio joj obje noge, ruku i jagodičnu kost te joj nanio još niz teških ozljeda, a u gluho doba noći ove nedjelje, u 4 sata i 15 minuta zapaljen je njezin Golf sedmica, parkiran ispred zgrade u Vinkovačkoj ulici u Splitu. Vlasnica golfa B. R. bivša je nevjenčana supruga Igora Dokića (42), osuđivanog dilera, s kojim je živjela u Solinu do početka prošle godine.

Policija je očevidom utvrdila da je požar podmetnut, ali još uvijek nemaju sumnjivca.

– Provodimo kriminalističko istraživanje. Što se tiče premlaćivanja i nanošenja teških tjelesnih ozljeda istoj osobi, još uvijek nismo nikoga prijavili za ta kaznena djela – potvrdili su nam u PU splitsko-dalmatinskoj.

Foto: Nino Strmotic/PIXSELL

Golfu je potpuno izgorio prednji dio te obje gume. Razbijeno je prednje vjetrobransko staklo. Na tlu s desne strane vozila pronađena je izgorjela teleskopska palica, kojom su napadači najvjerojatnije razbili vjetrobransko staklo automobila.

Nevjenčana supruga Ivana Dokića prvi put je bila žrtva još u lipnju 2018. kada je nakon prekida veze Dokić kazneno prijavljen zbog napada na nju. Tada ju je pozvao da dođe kod njega po svog Mercedesa, dočekao je s još dvojicom muškaraca. Zatočili su je u garaži, maltretirali je i ošišali joj kosu. Prisilili su je da uđe u Mercedes nakon čega im je “filmski” pobjegla iz jurećeg automobila. Sva trojica tada su završila u istražnom zatvoru. Dokić je zadnji put stupce crnih kronika punio prošle godine kada je u šibenskom zatvoru, gdje je čekao ponovljeno suđenje zbog heroina i gaženje policajca autom, tijekom šetnje napao Nikolu Gusića Janjića, optuženog za ubojstvo torcidaša Ivana Mate Blaževića.

Međutim, B.R. je znatno brutalniji napad preživjela ovoga srpnja. Tada ju je na parkiralištu u Solinu zaskočio još uvijek policiji nepoznat napadač ili, najvjerojatnije, više njih. Krvnički je premlaćena, bukvalno slomljena. Završila je u splitskom KBC-u s gipsom na obje noge po cijeloj dužini, gipsom na ruci, izbijenog zuba, s frakturom na kostima lica, sašivenom nadusnicom i brojnim podljevima po tijelu i licu. Tada je izjavila kako je sigurna da iza bjesomučnog napada zasigurno ne stoji njezin bivši partner s kojim je, kako je rekla, u korektnim odnosima. Navodno je policiji tada navela na koga sumnja, međutim, očito im to u istrazi nije puno pomoglo. Naime, navodno je sumnjala kako iza napada na nju stoje druge ženske osobe iz tog kruga. Iz izvora bliskih istrazi doznali smo kako su njezine navode ozbiljno shvatili, ali osobe koje je navela prošle su poligrafsko testiranje i taj trag policiju nije daleko odveo.

Nakon što je puštena iz bolnice, B.R. se preselila k roditeljima u Split, u Vinkovačku ulicu, gdje joj je prije dva dana zapaljen Golf. Na mjestu događaja u gluho doba noći bio je i Ivica Buzov, voditelj Službe za opći kriminalitet PU splitsko-dalmatinske. Inspektori te službe istražuju napad na B.R. iz srpnja koji se vodi kao nanošenje teških tjelesnih ozljeda i razbojništvo.

Foto: Nino Strmotic/PIXSELL

– Ne isključujemo mogućnost da ta dva slučaja mogu imati veze. Istražujemo sve mogućnosti, zato sam i bio na mjestu paljevine odmah nakon dojave – rekao je Buzov. I on ističe kako slučaj u policiji nisu shvatili olako. Osobno će, tvrdi, razgovarati sa žrtvom oba kaznena djela kojima je bila meta i ponovno proći sve što je rekla.

Međutim, kao što smo naveli, B.R. nije jedina žena ili partnerica splitskih pripadnika krim-miljea koja je meta napada nepoznatih nasilnika. Prošlog je tjedna na splitskim Mejašima zapaljen BMW, u vlasništvu P.M. (31) koja je nekada bila u vezi s Antom Prnjakom (34), bivšim profesionalnim vojnikom koji se nakon vojne karijere bavio dilanjem kokaina i iznudama, a u kolovozu prošle godine likvidiran je rafalom iz automatske puške. Njih dvoje imaju dijete, a prekinuli su navodno davno prije nego što je on zagazio u kriminal. Za brutalno ubojstvo Ante Prnjaka optužen je Liridon Beriša kojem bi ovih dana trebalo započeti suđenje.

Foto: Ilustracija/Ivo Cagalj/PIXSELL

Otmica na cesti

Jesu li ova zadnja dva paleža automobila, koja su se dogodila u razmaku od samo nekoliko dana, povezani, u policiji ne znaju, ali kažu da ništa ne isključuju. Stoje li iza napada na žene vjerovnici njihovih bivših partnera ili konkurencija, što bi značilo da je u Splitu prekršen nepisani “zakon ulice” koji od pamtivijeka zabranjuje da se diraju žene, ili je motiv nešto sasvim treće, još je nemoguće je reći, s obzirom na to kako istraga napreduje. Još uvijek je neriješen slučaj iz sredine rujna ove godine kada su dvojica muškarca naoružana pištoljima otela oko 20 sati na splitskim Brdima osobni automobil u vlasništvu P. R. (47), supruge poznatog dilera Damira Rašidagića (38) zvanog Rašo koji je u zatvoru na Bilicama pod optužbom zbog dilanja i premlaćivanja jedne osobe od uhićenja u lipnju ove godine kada mu je garaži na Pazdigradu nađena veća količina droge i oružja.

Njegova supruga dočekana je na semaforu na raskrižju na predjelu Brda gdje živi u obiteljskoj kući s njihovo dvoje maloljetne djece. Istražiteljima je prijavila kako se pokraj njezina Renaulta Scenic, francuskih registarskih oznaka koji je vozila, zaustavio bijeli automobil kojim je upravljala ženska osoba.

Iz njega su izašla dva muškarca i prijeteći pištoljima natjerali je da izađe iz vozila. Kroz prozor Renaulta su izbacili njezinu torbu i udaljili se u nepoznatom smjeru. Tu se i njima i vozilu gubi svaki trag. Tada je policiji prijavila da je izložena prijetnjama već neko vrijeme. Tražili su čak i da s djecom iseli iz kuće. Osim fizički, prijetilo joj se kako će doći na glas kao doušnica policije. To je scenarij koji se ponavlja jer je i B.R. prijavila kako joj prijete da će je proglasiti policijskom suradnicom.

Inače, P.R. je bila jedna od glavnih USKOK-ovih svjedokinja u postupku protiv korčulanskog narkobossa Jakše Cvitanovića Cvika. Njih dvoje su nekada bili u vezi. Nakon što je Cvik završio na robiji, biznis s drogom na Korčuli preuzeo je upravo Rašidagić. Da je riječ o vrlo povezanom miljeu, svjedoči i činjenica što je D.R., bivša Dokićeva nevjenčana supruga, sama izjavila kako je jedno vrijeme pomagala Raši u skrivanju od policije. Sve to otežava posao policiji koja i inače ne bilježi veće uspjehe ni kod drugih slučajeva paljenja automobila. Naime, na području PU splitsko-dalmatinske u ovoj je godini zabilježeno 16 paljevina vozila. Riješene su samo dvije i dvije su osobe za ta djela kazneno prijavljeni. Ostali slučajevi, među kojima su i ovi u kojima su oštećenice žene preko partnera povezanih s krim-miljeom, neriješeni su. 

Komentara 71

ŽE
Žegarni
22:38 03.11.2019.

U Splitu se već duže ne drži osnovnih civilizacijskih dostignuća da se žena treba respektirati. Sjetimo se samo napada Torcide. A ove žene dilera su si izabrale đubrad i monstrume za partnere, žele dobro živjeti od krvavog novca... sada see čude što bi. Djeca nisu kriva ali one su to možda i zaslužile.

SJ
Samo ja
22:07 03.11.2019.

Ako je prokleta udba mogla pratiti sve i svakog,mozete i vi pratit nju i slicne,pa pohvatat sve i rijesiti.

DU
Deleted user
22:51 03.11.2019.

"bukvalno" ... pa dalje nisam čitao...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije