Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PIRPREME U TIJEKU

Žene SDP-ovi izborni aduti, liste će ipak nositi muškarci

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/2
14.05.2020.
u 18:13

Prvi po jedinicama: 2. Rajko Ostojić, 3. Željko Kolar, 6. Davorko Vidović, 7. Zlatko Komadina, 8. Erik Fabijanić, 9. Franko Vidović, 10. Arsen Bauk

Tko će se sve naći na listi SDP-a i partnera okupljenih u koaliciju Restart, glavno je pitanje ovih dana u najjačoj oporbenoj stranci. Predsjednik stranke Davor Bernardić počeo je slagati križaljke, a zadatak mu nije nimalo lagan. Treba „platiti“ svima kojima je to obećao i koji su mu čuvali leđa zadnje dvije godine, a treba uključiti i one koje zbog funkcija ne može izbjeći.

Uz to, morao je namiriti i partnere - HSS i HSU koji su dobili po tri, odnosno dva ulazna mjesta, Goran Aleksić ide na listu u prvoj jedinici, Anka Mrak Taritaš ili u prvu ili u drugu jedinicu dok je župan Damir Bajs, priča se, peti u drugoj jedinici.

Borzan ne želi na listu

Izvjesno je da će gotovo svi izborni koordinatori SDP-a ujedno biti i nositelji lista u svojim izbornim jedinicama. To znači da će Rajko Ostojić biti nositelj u drugoj izbornoj jedinici, Željko Kolar u trećoj, Davorko Vidović u šestoj, Zlatko Komadina u sedmoj, Erik Fabijanić u osmoj, Franko Vidović u devetoj i Arsen Bauk u desetoj. Izuzetak je glavni tajnik Nikša Vukas koji je koordinator u prvoj izbornoj jedinici, a nositelj je šef stranke Davor Bernardić. Još je upitno i tko će biti nositelj u petoj izbornoj jedinici u kojoj je koordinator Vinko Grgić te u četvrtoj u kojoj je koordinator Domagoj Hajduković.

VIDEO: Predstavljanje Restart koalicije

Naime, vrh stranke ima ideju da te dvije izborne jedinice, za SDP vrlo teške, nose javno prepoznatljivi europarlamentarci Biljana Borzan i Fred Matić. Međutim, Biljana Borzan već je javno kazala kako ona na listi za parlamentarne izbore ne planira biti, a idejom nije oduševljen, doznajemo, ni Tonino Picula.

Međutim, u vrhu SDP-a ustrani su u tome da bi svih četvero SDP-ovih europarlamentarca trebalo biti na listama i svojim imenima pripomoći stranci da dođe do što boljeg rezultata. Kako će SDP liste slagati po zip modelu (spolna ravnopravnost i po broju kandidata i po redoslijedu) pitanje je i koje će žene Bernardić „gurnuti“ u prvI plan.

Naši izvori kažu da se računa na gradonačelnicu Supetra Ivanu Marković kao i na Katicu Glamuzinu, potpredsjednicu Glavnog odbora SDP-a, zatim aktualnu saborsku zastupnicu Sabinu Glasovac, načelnicu Omišlja Mirelu Ahmetović, šeficu brodsko-posavskog SDP-a Marinu Opačak-Bilić, bivšu SDP-ovu ministricu, danas nestranačku Mirelu Holy, a mjesto na listi će se, kažu izvori, ponuditi i Jasenki Auguštan-Pentek, gradonačelnici Zlatara te gradonačelnici Siska Kristini Ikić Baniček.

Na liste će i mladi SDP-ovi gradonačelnici poput prvog čovjeka Ploča Miše Krstičevića, Trogira Ante Bilića, Čakovca Stjepana Kovača, Koprivnice Mišela Jakšića. Mjesto na listi navodno će biti ponuđeno i gradonačelniku Rijeke Vojku Obersnelu. Međutim, on je takve ponude dosad uvijek odbijao. Svoja mjesta dobit će i gospodarski stratezi Branko Grčić i Josip Tica, ali i mladi dvojac iz SDP-ove utvrde Rijeke - Vojko Braut te Loris Rak.

“Neulazna” mjesta

Na liste će i mnogi koji će do Sabora moći jedino uz preferencijalnu kampanju poput suspendiranog trojca iz vodstva SDP-a. Kako doznajemo, potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić dogovorio se da bude posljednji u trećoj izbornoj jedinici, a na listama bi trebali biti i Peđa Grbin te Mihael Zmajlović koje će također vjerojatno čekati „neulazna“ mjesta.

Maras još ne zna svoju izbornu poziciju

Zanimljivo je da još uvijek nije jasno hoće li na listu u prvoj izbornoj jedinici i šef zagrebačke organizacije Gordan Maras. Naime, naše informacije kažu kako Maras još uvijek ne zna računa li Bernardić s njim ili ne, a još manje zna koje bi mjesto na listi uopće dobio. Kako će se tu Bernardić postaviti, bit će vrlo zanimljivo vidjeti jer Marasa kao šefa najjače zagrebačke organizacije teško može izostaviti s liste bez jakog objašnjenja. Pogotovo kada se zna da je upravo Davora Bernardića koji je godinama vodio upravo zagrebačku organizaciju koju danas vodi Maras, bivši šef SDP-a Zoran Milanović čak tri puta stavljao na listu u prvoj izbornoj jedinici i to svaki put na vrlo visoko mjesto s kojeg se bez problema ulazi u Sabor.

 

Ključne riječi

Komentara 4

NA
Nadzornik
19:19 14.05.2020.

Nema tu ni žena ni muškaraca. Sve tifusari.

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
23:27 14.05.2020.

Ovi su toliko propali da ih mi je žao komentirat.

HR
hrvoje367
20:40 14.05.2020.

a di su tu žene?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije