Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZVIJENE ZEMLJE

Žene obrazovanije od muškaraca, ali i dalje manje plaćene

kamensko
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
04.10.2017.
u 13:45

"Svaka zemlja ima vlastite zapreke za ostvarenje ravnopravnosti spolova i da bi se doista nešto promijenilo, moramo promijeniti javne politike zajedno sa stereotipima, stavovima i ponašanjem"

Žene u razvijenim zemljama obrazovanije su od muškaraca, ali i dalje zarađuju manje, slabo su zastupljene u politici, rjeđe se uspijevaju probiti u vrh poslovnog svijeta i manje se bave poduzetništvom, objavila je u srijedu Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Od Kanade i Japana do Norveške i Australije, mlade žene zarađuju u prosjeku gotovo 15 posto manje od muškaraca iako su obrazovanije, navodi se u istraživanju organizacije sa sjedištem u Parizu.

Razlika u plaćama između spolova nije se promijenila u zadnjih deset godina unatoč boljim politikama za zaposlene roditelje, transparentnosti u plaćama i sustavima kvota kojima se želi povećati broj žena u upravnim odborima i na visokim dužnostima.

"Svaka zemlja ima vlastite zapreke za ostvarenje ravnopravnosti spolova i da bi se doista nešto promijenilo, moramo promijeniti javne politike zajedno sa stereotipima, stavovima i ponašanjem", ističe, u priopćenju, glavni tajnik OECD-a Angel Gurria.

Pauziranje u karijeri nakon rođenja djeteta zbog nefleksibilnih uvjeta na radnom mjestu ili rodnih stereotipa, kao i diskriminacija žena na radnom mjestu ključni su čimbenici koji sprječavaju žene da zarađuju jednako kao i muškarci, navodi se u izvješću.

Osim zapreka na radnom mjestu, nejednake roditeljske dužnosti, slaba politička zastupljenost i duboko usađeni društveni stereotipi također otežavaju ostvarenje ravnopravnosti spolova, dodaje se.

No većina zemalja OECD-a obuhvaćenih istraživanjem kazala je da je sprječavanje nasilja nad ženama njihov glavni prioritet.

"Te nejednakosti trebale su biti odavno riješene. Nema razloga da žene zaostaju za muškarcima u društvenom, ekonomskom i političkom smislu", rekao je Gurria.

"Jednakost spolova ključna je kako bi se osiguralo da žene i muškarci mogu kod kuće, na radnom mjestu i u javnom životu u potpunosti pridonositi poboljšanju društava i ekonomija", dodao je.

Kad bi se razlika u plaćama između spolova smanjila za četvrtinu do 2025., to bi povećalo projicirani gospodarski rast za jedan postotni bod u zemljama OECD-a između 2013. i 2025., navodi se u izvješću.

Think-tank dodaje da bi globalni BDP, kada bi postojao jednak broj žena i muškaraca koji se bave poduzetništvom, mogao porasti za 2 posto, odnosno za oko 1,5 bilijuna dolara.

"Kada se uzmu u obzir slabi rast, starenje stanovništva i sve obrazovanije mlade žene, ekonomski razlozi za ravnopravnost spolova su očiti", naglašava Gurria.


 

Komentara 6

BL
bljak007
14:25 04.10.2017.

Imaju male plaće, ali one potroše i onu od supruga, i to tako brzo da se ovaj nit ne snađe. Sexaju se se samo da ucjene muža,da im da još više love, a onda se čude što ih ti isti varaju s onom koja manje traži, za sex.

ST
Startrack
14:58 04.10.2017.

Obrazovanije u drustvenim znanostima.

FE
fefellerunt
19:19 04.10.2017.

Gdje su ti primjeri da su manje plaćene? Ali tklo može očekivati idkrenost od žena? kad aim je laganje odraz sposobnosti i iintleigencije , neće navesti kako je obrazovanje prilagođeno upravo kako bi žene lakše dolazile do fakulteta . Interesantnoo i kako spodobe bez ikavog morala, poštgenja i iskrenosti neće iznijeti primjere u čemu su sve priivilegfirane , tako u vojsci netrebaju ispunjavati ni polovicu normi kao muškarac , ali zato su protjerivali brnaitelje , ljude sa nizom obuka i usavršavanje kako bi spodobe dobila "atraktivna " mjesta i mogle napredovati , njima jebila dužnost omogućiti stvorenjima d aimaju dovoljno za šminkanje i tjeranje . Za porodiljni dobiju godinu dana 100% bolovanja , a za troje djece i tri godine i to im nije dovoljno , ne smiju dignut ništa teže od 20 kg ali će zato svako malo napisati po portlaima kako su one jače i izdržljivije od muškaraca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije