Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Zemlje poput Hrvatske omogućavaju euru da postoji

Seleći se u potrazi za poslom iz dijelova zemlje koje je zahvatila depresija u prosperitetne dijelove ekonomski migranti ujednačavaju stupanj razvijenosti čitave zemlje i omogućavaju da instrumenti monetarne politike budu učinkoviti na cijelom valutnom području.

Komentari 1

MU
Musicemutuste
08:55 04.12.2019.

G. Bošković, prekombinirali ste se. Zemlja koja je dio valutnog područja u vrlo kratkom roku rješava problem nezaposlenosti kroz: a) migraciju radne snage b) intervenciju središnje banke koja upumpava novce. Ako država duži vremenski period ne može riješiti problem nezaposlenosti (poput Hrvatske), ili ne može riješiti problem inflacije i neravnoteža u bilanci plaćanja (poput nekih drugih zemalja s juga EMU i Hrvatske) onda ona nije dio optimalnog valutnog područja. S druge strane, EMU je daleko od optimalnog valutnog područja iz više razloga, prije svega nedostaju mehanizmi fiskalne integracije s jedne strane, a s druge strane vodeća uloga u vođenju monetarne politike prepuštena je parainstitiuciji - eurogrupi koja je sve samo ne neovisna od političkih utjecaja. Nikome ne odgovaraju, ne obvezuju ih uzusi EU, a unatoč tome kroz nju se koncentriraju politički ciljevi vodećih zemalja EU. I još jedna sitnica - Hrvatska se mogla puno bolje boriti s nezaposlenošću budući je Junkerov plan podrazumjevao ubacivanje ogromne količine EUR-a i time stvarao inflatorne pritiske na EURO zonu. Da naši genijalci nisu taj utjecaj potpuno anihilirali tečajnim sideom ne bi došlo do ovakvih odljeva stanovništva. Ako vas brinu negativne posljedice povišenja tečaja EUR-a u odnosu na HRK - slobodno mi se obratitie - rješenje je samorazumljivo i rado ću ga s Vama prodiskutirati.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.