Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tajna snimka

Željko Sabo: U slučaju Žarka Tušeka ne vidim kazneno djelo

Marko Mrkonjic/PIXSELL
27.01.2021.
u 14:21

Prema njegovim riječima razgovaralo se o budućoj suradnji za lokalne izbore koji će tek biti

Uz svaki novi tekst o Žarku Tušeku, predsjedniku Krapinsko – zagorskog HDZ-a, i snimci nastaloj tijekom razgovora s nezavisnim vijećnikom Viktorom Šimunićem spominje i slučaj od prije nekoliko godina kada je radi sličnih stvari tadašnji gradonačelnik Vukovara Željko Sabo osuđen i završio u zatvoru. Podsjećanja radi tada je poslije održanih lokalnih izbora Sabo tajno snimljen kako nudi neke pozicije novoizabranoj gradskoj vijećnici. Zbog pokušaja podmićivanja Sabo je proveo u zatvoru osam mjeseci.

- I danas, kao i onda, tvrdim da sam nevino osuđen i da u svemu tome nije bio kaznenog djela. To je bio politički montiran proces s ciljem da me se sruši s mjesta gradonačelnika. Isto tako to je bio proces pun presedana jer je mnogo toga što se dogodilo u tome slučaju dogodilo se po prvi put. Zakon jasno kaže da je kazneno djelo ukoliko se gradskom vijećniku ponudi nešto, a osoba s kojom sam ja razgovarao nije tada imala status vijećnika - rekao je Sabo Večernji list.

Komentirajući tajnu snimku Tušeka, o kojoj priča cijela Hrvatska, Sabo je mišljenja kako ona nije kazneno djelo. Prema njegovim riječima razgovaralo se o budućoj suradnji za lokalne izbore koji će tek biti.

- Ovdje po meni nema kaznenog djela, a što će se dogoditi dalje vidjet ćemo. U mome slučaju netko je „povukao mačku za rep“ i sada imamo to što imamo. Otvorena je Pandorina kutija i mislim kako će još nevinih ljudi stradati radi svega toga. Tome nema kraja. Najbolje za sve, ali i za hrvatsko pravosuđe, bilo bi kada bi obnovili proces protiv mene i oslobodili me - kaže Sabo.

Dodaje kako je u politici uvijek bilo razgovora i dogovora i je tako svagdje. Vraćajući se na svoje suđenje kaže kako je vidio i sporazum između političkih stranaka koji je potpisan na razini Vlade i koji taksativno govori o podjeli određenih funkcija, pozicija, mjesta u Nadzornim odborima…

- To je bio jedan od naših dokaza na suđenju. Međutim, to onda nije bila korupcija, a u mome slučaju je bila korupcija - kazao je Sabo koji je posebno čestitao premijeru i predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću na načinu kako je stao iza Tušeka.

Istakao je kako se tako ponaša jedan predsjednik i da je Plenković jasno rekao kako je Tušek pogriješio što se tamo našao. U njegovom slučaju tadašnji predsjednik SDP-a Zoran Milanović nije stao iza njega o čemu Sabo ne želi govoriti. Zbog toga je na prijevremene izbore u Vukovaru 2014. godine izašao kao nezavisni kandidat i bez otvorene podrške SDP-a. Sabo je tada izgubio za nekih 190 glasova.

Govoreći na ovu temu podsjetio je i kako je 28. prosinca 2020. godine za njegov slučaj nastupila totalna rehabilitacija.

Komentara 6

RO
roland
14:38 27.01.2021.

Nakon što su iscurile snimke gdje Tušek priča protiv Županijskih organizacija HDZ iz Slavonije i Dalmacije, nakon što se negativno izražava o ministru Malenici, ne bih se začudio da Tušek izgubi političku podršku i da pokrenu kazneni postupak. Naime, Plenković uvijek kaže da nema nedodirljivih, a Tušek nije zaslužio podršku stranke. Izgubio je sve kredite, narušeno je povjerenje...ispao je politički bedast i neodgovoran.

NE
Neo001
16:12 27.01.2021.

Ne može se uspoređivati kazneno djelo druga sabe koji je trgovao sa izabranom osobom, a ovdje se radilo o normalnim legalnim predizbornim dogovorima i ponudama.

RO
roland
14:35 27.01.2021.

Zajedničko Sabi i Tušeku je da su izgubili političku podršku i privilegije svojih stranaka! Sabo je bio i u zatvoru, a danas ga u SDP ne žele vidjeti ni nacrtanog, a isto će se dogoditi i Tušeku u HDZ-u, jer Tušek priča protiv Dalmatinaca, Slavonaca i aktualnih ministara. Dakle, politički mrtvaci, a ne kriminalci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije