Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOSTAR

Reiner: Uspostava trećeg entiteta u BiH je škakljivo pitanje

Željko Reiner
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
16.05.2016.
u 21:10

"Bez prihvaćanja različitosti, nijedna zemlja neće postati članica Europske unije"

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner izjavio je danas u Mostaru u razgovoru sa studentima Sveučilišta u Mostaru da je uspostava trećeg entiteta u BiH "škakljivo pitanje", ocjenjujući da će uspostava zatvorenih nacionalnih zajednica postati bespredmetna kada BiH ispuni uvjete za članstvo u Europskoj uniji, a što pak BiH neće moći ostvariti bez pune jednakopravnosti Hrvata u toj zemlji.

"Pitanje entiteta, nacionalnih jedinica, zatvorenosti u krugove, nacionalne ili religijske postat će bespredmetno onoga trenutka kada se zadovolje zahtjevi za ulazak u Europsku uniju i kada se ostvari kvalitetan standard svih stanovnika u Bosni i Hercegovini", rekao je Reiner u Mostaru, nakon što su ga studenti upitali za njegovo stajalište oko uspostave trećeg, hrvatskog entiteta.  Istaknuo je kako se radi o "škakljivom pitanju" te da se Hrvatska zauzima za državu BiH koja će biti funkcionalna s jednakim pravima za sve narode, uključujuči Hrvate nakon što su mu studenti skrenuli pozornost da taj narod nije jednakopravan sa Srbima i Bošnjacima.

"Tada će pitanje entiteta prestati biti na prvom mjestu", pojasnio je Reiner.  Predsjednik Sabora je držeći predavanje o temi 'Uloga parlamenata u višenacionalnim državama" studentima Sveučilišta u Mostaru istaknuo kako BiH neće moći postati punopravna članica Europske unije ako se ne ostvare jednaka prava za Hrvate u toj zemlji.

"Bez prihvaćanja različitosti, nijedna zemlja neće postati članica Europske unije. Da bi se ostvarila ravnopravnost, Hrvati, kao i druga dva naroda, moraju niti jednakopravni ne samo na papiru, nego moraju moći u potpunosti ostvariti svoj jezik, kulturu, obrazovanje i imati jednake izglede u svakodnevnom životu", dodao je predsjednik Hrvatskog sabora.

Pri tome je dobrim modelom za upravljanje razlikama u BiH naveo Švicarsku te istaknuo decentralizaciju kao dobar model da se izbjegne dominacija brojnijih naroda nad drugima. Pozdravio je i bosanskohercegovačko podnošenja zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji, najavljujući nastavak snažne potpore na tome putu iz Hrvatskog sabora, ali i u Europskom parlamentu. Reiner se u Mostaru susreo s mostarsko-duvanjskim biskupom msgr. Ratkom Perićem u Biskupskom ordinarijatu, posjetio Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru te Franjevački samostan u tome gradu.

Za sutra je najavljen susret s dužnosnicima hrvatskih lokalnih i županijskih vlasti iz BiH, a tijekom dana u Banjoj Luci će se susresti s predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedjeljkom Čubrilovićem, banjolučkim biskupom Franjom Komaricom te predstavnicima hrvatskih vlasti u tome entitetu.

Komentara 28

BO
Bogodol
22:22 16.05.2016.

Sa ovim stavom o "škakljivom pitanju" nije trebao ni ići u BiH.Nema jednakopravnosti bez trećeg entiteta i tada kako bude Hrvatima u srbskom ili muslimanskom entitetu tako neka bude Srbima i Muslimanima u trećem entitetu. Na zemaljskoj kugli pravda je samo tamo gdje se može uzpostavit jednakost tj. gdje se nekome može vratiti milo za drago, tada su svi pravedni kada su svjesni da se i njima može vratiti istom mjerom, bilo dobro ili loše. ovakva BiH koja je sada stvorena po srbskom i muslimanskom principu, svakom pola nije u redu i Hrvatski predstavnici neka se ugledaju u ponašanje srbijanskih političara i konačno kažu muslimanskoj strani da je treći entitet jedino riješenje. Kako očekivati od europskih političara da se uspostavi jednakopravnost kada Hrvatski političari nemaju snage izreći pravednu stvar, takvi europski političari su dijelom doveli u ovaj položaj Hrvate uz prešutni dogovor sa Račanom, dijelom sa Sanaderom. Bez trećeg entiteta ili totalnog uništenja Hrvata (da postanu kao ona dva Komšića, anacionalni) neće se riješiti ovo stanje u BiH, ne dopustivo je doprinositi uništenju Hrvata na vjekovnim hrvatskim ognjištima i prostorima.

Avatar plimni_val
plimni_val
21:40 16.05.2016.

Da je Tuđman mislio i govorio kako je uspostava demokratske i samostalne Hrvatske "škakljivo pitanje" nikad je ne bi bilo. Poanta je da ste vi koji se čupate za pozicije upravljanja državom, a dolazite čak iz njegove stranke, u usporedbi s njim tek bijedni beskralježnjaci, kukavice i slabići, upravo poput tebe Reineru.

GU
General_U
21:25 16.05.2016.

uspoređivati švicarsku s ovim balkanskim vukoje... je tragikomično ovdje su svi spremni poubijati se oko jedne kosti ako im to izrežiraju ameri rusi ili nijemci potpomognuti lokalnim lopinama od tzv političara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije