Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kandidat za gradonačelnika Splita

Željko Kerum: S mladima ću napraviti čudo

14.04.2009.
u 18:50

Poduzetnik Željko Kerum ozbiljno je nakanio pobijediti u utrci za gradonačelnika Splita. Nije mu više do širenja, kaže, tvrtku će ostaviti u rukama sestre, a svoju pamet i poslovni nos želi iskoristiti za dobrobit Splita. Svoje suradnike i poslovni plan za razvoj grada u idućih osam godina predstavit će potkraj tjedna. Ne krije da su mu ambicije velike, veće od jednog mandata.

• Kakvi su vam izgledi za pobjedu?
– Veći nego što se misli. Pravni fakultet je radio anketu po kojoj imam više od 45 posto. Napravit ću sve da prođem u prvom krugu.

• Kako ćete pridobiti tih nekoliko postotaka?
– Pozvat ću Splićane koji studiraju u Zagrebu da dođu, i onda prolazim. Mladost je moja glavna populacija.

• Znači li to da je natječaj za 500 novih radnih mjesta u hotelu Marjan također predizborni potez?
– To je potez koji ja pripremam već pet godina. To je najskuplji i najbitniji projekt u Splitu. Hotel Marjan je bio simbol grada i ostat će.

• Stranke izlaze sa svojim programima, vi imate biznis-plan. U čemu je razlika?
– Stranke 19 godina nastupaju s programima koji ne znače ništa. Splitu treba poslovni plan. Treba imati točan cilj u ovoj krizi. U kom smjeru krenuti da bismo istodobno otvorili radna mjesta i dali Splitu ono što mu treba. Treba potaknuti turizam, oživiti Dioklecijanovu palaču, organizirati događanja. To znaju mladi ljudi, s idejama i obrazovani, koji ne glumataju kao ovi na funkcijama što nemaju rezultata.

• Znači li to da se nakon vašeg izbora mogu očekivati smjene?
– Moj stil rada je da nikad nikome nisam dao otkaz. Ali, to ne znači da će onaj tko ne zna raditi – raditi. Neka bude zbrinut i prima plaću, a onaj tko zna doći će na njegovo mjesto.

• S Listom Velog mista niste u dobrim odnosima. Zašto?
– Oni su ušli u politiku da bi sebi osigurali poslove i živjeli od grada. Boje me se zbog revizije svih poslova u gradu Splitu, koju ću napraviti. Uvjeren sam da grad ima sklopljenih poslova koje preskupo plaća.

• Kako se nosite s tračevima o sebi, kojih je puno u posljednje vrijeme?
– Kada sam donio odluku da idem na izbore, okupio sam obitelj i rekao im da će biti svašta. Ja razumijem moje konkurente političare jer im oduzimam kruh. Njima je to jedini biznis. Ako izgube, možda će ostati i bez posla.

• Što mislite o Ivanu Kuretu i Ranku Ostojiću, kandidatima HDZ-a i SDP-a?
– Prije sam govorio da mislim da su dobri ljudi, ali o Ostojiću to više ne mislim. Angažirao je nekolicinu udbaša koji pljuju mene i moju obitelj. Što bi njih dvojica radili da nisu u politici? Možda u nekoj tvrtki poput moje, možda bi vodili neko prodajno mjesto. Ništa ne mogu o njima reći, nisu dokazani u poslu.

• Možete li pojasniti ideju o Gradskoj banci Split i Dalmacija osiguranju.
– Moja ideja je da Splićani daju novac u Splitsku banku i osiguravaju imovinu u Dalmacija osiguranju. Zašto bi štedjeli kod stranih banaka, kada ćemo im mi dati povoljnije uvjete? Izradio sam biznis-plan po kojem smo osuđeni na uspjeh.

Ako osnivači: Kerum, Tommy, Studenac, Brodmerkur, Grad Split i gradske tvrtke, sami sebe osiguramo, već smo treća osiguravateljska kuća u državi i jedna od najjačih banaka. Građane ćemo privući kamatama, ali i kao male dioničare. Sa svojim novcem napravit ćemo čudo, preporod. Odobrenje moraju dati državne institucije.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije