Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kerumova tvrtka

Odbačen prijedlog predstečajne nagodbe Keruma d.o.o.

Željko Kerum
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
1/2
29.01.2018.
u 14:16

U obrazloženju rješenja navodi se da je predstečajna nagodba Keruma d.o.o bila sklopljena u srpnju 2014., ali da je Hypo banka, koja sa svojom tražbinom nije bila uvrštena u plan financijskog i operativnog restrukturiranja te tvrtke, uložila žalbu na temelju koje je Visoki trgovački sud ukinuo rješenje o sklapanju nagodbe

Trgovački sud u Splitu u ponovljenom postupku danas je odbacio prijedlog zastupnika Kerum d.o.o., temeljne tvrtke poduzetnika i bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma, za sklapanje predstečajne nagodbe podnesen još 2014 i dopunjavan u rujnu 2016.

Najnovije sudsko rješenje uslijedilo je nakon što je u siječnju prošle godine Visoki trgovački sud (VTS) objavio rješenje kojim je uvažena žalba Keruma. d.o.o na odluku prvostupanjskog suda kojom je bilo odbijeno sklapanje predstečajne nagodbe te tvrtke s više od 800 milijuna kuna duga.

U ponovljenom postupku prvostupanjski sud je, prema rješenju VTS-a, trebao otkloniti nepravilnosti i nezakonitosti i ponovno utvrditi jesu li ispunjene sve pretpostavke Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi za sklapanje predstečajne nagodbe i može li odobriti te nagodbe u onom sadržaju kakav je predložio taj dužnik.

Željko Kerum
1/14

U obrazloženju rješenja navodi se da je predstečajna nagodba Keruma d.o.o bila sklopljena u srpnju 2014., ali da je Hypo banka, koja sa svojom tražbinom nije bila uvrštena u plan financijskog i operativnog restrukturiranja te tvrtke, uložila žalbu na temelju koje je Visoki trgovački sud ukinuo rješenje o sklapanju nagodbe.

U ponovljenom je, pak, postupku prvostupanjski sud sada opet odbacio prijedlog zastupnika Keruma d.o.o, navodeći manjkavosti u naknadno izmijenjenom planu restrukturiranja te tvrtke.

''Budući da prijedlog predstečajne nagodbe mora odgovarati prihvaćenom planu i biti u skladu s općim pravilima o sudskoj nagodbi te da sklopljena nagodba treba imati snagu ovršne isprave za sve vjerovnike čije su tražbine utvrđene, ovakav prijedlog predstečajne nagodbe sa svojim sadržajem ne ispunjava uvjet da bi sud odobrio sklapanje predstečajne nagodbe'', ističe se u obrazloženju najnovijeg sudskog rješenja.

Kerum d.o.o, nekad temeljna tvrtka poslovnog carstva Željka Keruma i njegove obitelji, prema medijskim napisima iz 2012. imala je više od 855 milijuna kuna duga, odnosno kreditnih obaveza, od čega čak 540 milijuna kuna duga bankama i financijskim institucijama, a uz to je bilo navedeno i dugovanje državi za porez od čak 22 milijuna kuna.

Komentara 4

Avatar Ivo Hrvatina
Ivo Hrvatina
14:28 29.01.2018.

Nedaj se Željko i pokusaj obmanuti i muljati do kraja. Uvijek si bio prava hrvatina.

AD
adler77
15:32 29.01.2018.

On je za todorica amater hehe

BM
branko.mihalic1
16:50 29.01.2018.

Koji primitivac uzas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije