Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sabor

Željko Kerum među prvima stigao u Sabor

željko kerum
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
23.12.2011.
u 13:50

Neću dozvoliti privatni monopol, revidirat ću ugovore i spriječiti odljev javnih sredstava u privatne ruke – zaključio je novi ministar zdravstva Rajko Ostojić

Nakon što je jučer zakasnio dva sata na prisegu, Željko Kerum jutros je među prvima stigao u Sabor. Uranila je i njegova sestra Nevenka Bečić koja je prva obavijestila novinare da se početak sjednice odgađa sa 9.30 na 10 sati. Većina starih, ali i novih ministara jutros je bila tiha. Bivši potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Petar Čobanković na pitanje novinara kako se osjeća sada kao ministar, a desetak minuta poslije bit će samo zastupnik rekao je: "Sve je to život", a bivši ministar gospodarstva na isto je pitanje rekao da će iz Sabora izaći kao "uvaženi zastupnik". Željko Sabo iz Vukovara komentirao je izmjene zakona o izborima načelnika, gradonačelnika i župana, koje su prvi dan zasjedanja Sabora izazvale velike polemike među oporbom.

– Zamjenici su također neposredno izabrani kao i načelnici, gradonačelnici i župani. I oni su zaslužili povjerenje građana. Trebamo štedjeti, a ljudi su zasićeni izborima. Išlo se na racionalizaciju troškova i smatram da je prijedlog u redu – kazao je Sabo.

SDP-ovac Gordan Maras, novi ministar poduzetništva i obrta, najavio je da će u prvih nekoliko mjeseci donijeti mjere kojima će rasteretiti poduzetnike, olakšati njihovo poslovanje i smanjiti porezno rasterećenje. Potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva Radimiru Čačiću zasmetalo je što su zastupnici HDZ-a prvi dan zasjedanja Sabora inzistirali da im se dostave materijali na stol, iako je njihov tajnik Sabora koji je bio zadužen za taj dio posla razriješen 15-ak minuta prije.

– Upravo je tajnik iz HDZ-a sve to skupa trebao pripremiti. Zato ja takvo što ne bih mogao ni izreći uopće, kad je moja služba to trebala raditi. To je specifično za HDZ. Sve drugo je normalno – zaključio je Čačić. Ipak, zadovoljan je, kaže, što je HDZ pokazao volju za suradnjom i što su supotpisali s Kukuriku koalicijom i SDSS-om odluke vezane uz pristupanje EU i referendum. Potpredsjednik Sabora u ovom i prošlom mandatu Vladimir Šeks rekao je da ponašanje Ingrid Antičević Marinović jučer na odboru za zakonodavstvo bilo jedan "surov ispad protiv demokracije".

– To je bio jedan način kako se ne smije djelovati i postupati u parlamentarnoj demokraciji. Parlamentarno nasilje. A parlamentarno nasilje bilo je i da se pokušavaju na dnevni red uvrstiti najznačajniji akti vezani za hrvatsku politiku, za referendum o pristupanju EU, za pristupanje Hrvatske EU, bez da se ti dokumenti nalaze pred zastupnicima – kazao je Šeks te nastavio:

– Donošenje zakona o izmjenama zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi te izboru načelnika, župana i gradonačelnika protivno je svakom demokratskom parlamentarizmu i udar je na parlamentarnu demokraciju i ustavni poredak. U tim zakonima manjkale su samo fotografije Komadine i načelnika općine Bukovlje, budućih ministara. Prvi put u 22 godine vidim da se predlažu takvi zakoni, takva vrsta zakona, a da na njima nije slika. Dolazi se na jedan ružan način. Sada se već predlaže za ministra bivšeg župana, jučer je zakon izglasovan. Je li predsjednik Josipović potpisao taj zakon, to bih volio da mi odgovori mandatar – negodovao je Šeks te dodao kako se ne raduje pogreškama vladajućih.

– To nije dobro za demokraciju. Bilo bi mi drago da su te pogreške bile izbjegnute. A mogle su biti izbjegnute. Ovako je bačeno ružno svjetlo na početak rada novog Sabora i nove Vlade – naglasio je Šeks. Rječit je bio i novi ministar zdravstva Rajko Ostojić koji je govorio o svojim planovima u ministarstvu. Najavio je da će liste čekanja prepoloviti u 180 dana te kako neće zatvoriti nijednu bolnicu.

– Veći dio njih treba temeljito restrukturirati, treba ići prema bolnicama za kronične bolesti, otvorit će se hospiciji, palijativna skrb – kazao je Ostojić te rekao da mu je prvi zadatak u utorak suradnja s Federacijom Bosne i Hercegovine, a dan kasnije i posjet bolnici u Gospiću. Ugovori s HZZO-om dosad su bili poslovna tajna, nastavlja, a to više ne mogu biti.

– Naravno da ćemo ih otvoriti i ne dozvoliti privatni monopol u javnom zdravstvu, iako će se nastaviti privatno-javno zdravstvo. Javni sektor privatnog zdravstva ne radi dovoljno – pojasnio je Ostojić te novinarima planove prikazao u tri koraka. Prvi je korak, kako kaže, omogućiti bolnicama da rade, što se trenutačno ne događa jer su limitirane budžetima. Nabavit će, tvrdi, novu opremu, podijeliti ravnopravno svim bolnicama. Drugi su korak, nastavlja, dnevne bolnice, a treći prilagođavanje radnog vremena pacijentima.

– Ako to mogu privatne klinike, zašto i bolnice ne mogu pacijente naručivati u isti sat i istu minutu. Također mislim kako su budžeti HZZO-a i Ministarstva zdravstva apsolutno dovoljni za iduću godinu. Neću dozvoliti privatni monopol, revidirat ću ugovore i spriječiti odljev javnih sredstava u privatne ruke – zaključio je novi ministar zdravstva Rajko Ostojić.

Komentara 14

Avatar madcap
madcap
16:17 23.12.2011.

Jadan Kerum, natiralo ga da se probudi u cik zore, u 9:00 h.

PG
praseca gripa
16:18 23.12.2011.

U svakom slucaju izgleda ljepse od pristavog premijera!

DO
dobardan
15:13 23.12.2011.

kako samo pametno izgleda.prototip intelektualca XXI stoljeća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije