Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijeme ih pregazilo

Željko Jovanović povlači i dva udžbenika etike Ivana Čehoka

'25.11.2007., Zagreb - Izbori 2007, izborni stozer HSS-HSLS. Ivan Cehok.  Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
Foto: 'Igor Kralj/PIXSELL'
1/6
01.03.2013.
u 23:00

Krešimir Erdelja kaže da su svjesni promjena koje su se u međuvremenu dogodile pa bi i bez zahtjeva ministarstva promijenili činjenice koje više ne stoje

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa iz upotrebe povlači šest udžbenika etike. Dva su udžbenika za prvi razred, po jedan za drugi i treći te dva za četvrti razred gimnazije. Zanimljivo je da se među šest udžbenika koji se povlače iz školskih klupa nalaze i dva udžbenika bivšeg varaždinskog gradonačelnika i saborskog zastupnika Ivana Čehoka. Razlog povlačenja je neusklađenost s nastavnim planom i programom. Osim udžbenika etike, pod povećalom stručnjaka nalaze se i udžbenici za osmi razred osnovne škole i četvrti razred gimnazije u kojima se obrađuje novija hrvatska i svjetska povijest.

Pregazilo ih vrijeme

Povjerenstvo tek treba analizirati udžbenike povijesti, odnosno obaviti svoj posao. Nakon toga čekamo da autori, odnosno nakladnici udžbenika daju svoje prijedloge dorade udžbenika, a potom će Povjerenstvo dati sud je li uopće potrebno da se određene činjenice, datumi ili osobe iz novije povijesti unose u udžbenike – kazao nam je ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović. Filipović ističe da će nakladnici i autori udžbenike povijesti za osmi razred osnovne i četvrti razred gimnazija moraju doraditi do početka sljedeće školske godine. Tamo gdje nema činjenica koje su protokom vremena postale pogrešne, neće biti potrebna dorada. No, u većini udžbenika koji se koriste u školama postoji makar jedan podatak što ga je “vrijeme pregazilo”.

Usklađivanje činjenica

Sve što je faktografski drugačije nego što je bilo promijenit ćemo. Znam da u mom udžbeniku piše da suđenje Gotovini još traje i naravno da će se to promijeniti i napisati kako treba – kaže Krešimir Erdelja, autor udžbenika povijesti za 8. razred i 4. razred gimnazije.

Povjesničar Neven Budak i voditelj Strategije razvoja obrazovanja drži da djeca trebaju biti informirana i o najnovijim činjenicama, ali isto tako da ne treba ići u detalje, posebno ne u interpretacije. Nije, kaže, pristaša teze da treba postojati vremenska distanca, ali ističe da je nužna analiza.

 >>Dječji pisci tražit će plaćanje svih svojih tekstova u udžbenicima

Komentara 54

Avatar flegmatik
flegmatik
07:27 02.03.2013.

Zasto se gospodin Cehok obukao u zastavu ponosa?

KO
korisnik3
23:15 01.03.2013.

"Povjesničar Neven Budak i voditelj Strategije razvoja obrazovanja" je li to onijegi jugonacijonalist budak?

ZJ
zivot je lijep
08:31 02.03.2013.

Hoće li pisati da je promjene tekstova u udžbenicima za vjeronauk potaknula šačica članova udruge Kontra? Hoće li pisati da su i neke druge promjene tektova potaknule tako minorne skupine, koje maltretiraju većinsko mišljenje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije