Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA DNEVNICE

Zeljko: Iako je to bilo zabranjeno, sve sam rekla Plenkoviću i Božinoviću

Zagreb: Sandra Zeljko iznjela obranu u predmetu Dnevnice
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/6
29.09.2020.
u 19:05

Ona je optužena u aferi Dnevnice, a obrana koju je iznijela u istrazi pregledana je i preslušana u sudnici nakon čega će Sandra Zeljko odgovarati na pitanja.

Da ponekad jako trebaš paziti što govoriš, jer nikada ne znaš kada te povijest može sustići, na svojoj je koži osjetio i premijer Andrej Plenković čije je ime, uz ono ministra Davora Božinovića, spomenuto na suđenju u aferi Dnevnice. Sandra Zeljko, optužena zajedno s Tomislavom Sauchom, iznosila je obranu u kojoj je pojašnjavala što se događalo od 2013. do 2016. dok je ona bila tajnica u vladama trojice premijera - Zorana Milanovića, Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića.

Prema USKOK-u, tada su krivotvoreni putni nalozi čime je državni proračun oštećen za oko milijun kuna, zbog čega su Saucha i Zeljko završili na optuženičkoj klupi. Oboje niječu krivnju, a iznoseći obranu, Sandra Zeljko, koja je na početku te priče bila svjedokinja, a zatim je postala optuženica, kazala je da je ona sadržaj svog svjedočkog iskaza prepričala premijeru Plenkoviću i Božinoviću.

- Kada sam u ovom postupku davala iskaz kao svjedok, poslije toga, iako je to bilo zabranjeno, kada sam se vratila u ured, sve što sam vama iskazivala, ispričala sam premijeru Andreju Plenkoviću i Davoru Božinoviću. Oni su imali informaciju što se događa. Premijer me poslao svojim odvjetnicima, no jedan od tih odvjetnika kazao mi je da ga Saucha želi angažirati kao branitelja pa nisam htjela imati posla s tim odvjetnikom jer nisam željela da Saucha ima informacije o  meni - kazala je Sandra Zeljko.

Zagreb: Sandra Zeljko iznjela obranu u predmetu Dnevnice
1/4

Premijer Plenković, koji zadnjih dana "ratuje" s predsjednikom Zoranom Milanovićem zbog afere Janaf, prije koji dan izjavio je da ga ne zanima što rade policija i USKOK. No iz iskaza Sandre Zeljko to ne ispada tako, tim više što je upravo u aferi Dnevnice Plenković na zajedničku konferenciju za novinare doveo i Dinka Cvitana, tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika, što je presedan koji se ni prije ni poslije nije dogodio.

Premijer je danas boravio u Rijeci gdje su ga novinari tražili i komentar na izjave Sandre Zeljko.

- O dnevnicama se govorilo u vrijeme Milanovića. Gospođu Zeljko zatekao sam na mjestu tajnice. Bila je u šoku. Pitali smo je što se događa i kazala je da treba biti ispitana. Nije imala nikakvih informacija kako to izgleda, pa smo joj rekli da se konzultira s odvjetnicima. Kasnije se ispostavilo da je jedan dan jednostavno prestala dolaziti na posao - kazao je premijer.

Sandra Zeljko je u svojoj obrani kazala da je putne naloge ispunjavala po Sauchinu usmenom nalogu. Dodala je da nije imala razloga vjerovati da je riječ o lažnim putovanjima te da je bila šokirana kada je to doznala. Više je puta ponovila da ne razumije zbog čega je optužena jer je samo radila svoj posao, a izjavila je i da je, kako tvrdi, bila pod pritiscima da prizna da je nešto loše radila, iako ona tvrdi da nije. 

 

Komentara 29

Avatar manjejeviše
manjejeviše
10:37 29.09.2020.

I...jesi li im ispričala za koga si krala ??

ČR
črnamatizemla
10:59 29.09.2020.

e sad, je li ispunjavala naloge, potpisivala odobrenje za isplatu ili krivotvorila potpise? je li osobno podizala keš i davala sauhi, osobama na koje glase putni nalozi ili zadržavala jedan dio za sebe? je li milanović ikad bacio oko na financije svojeg ureda i zašto je počelo tek nakon kaj je saucha odradio cijeli jedan saborski mandat?

DU
Deleted user
10:17 29.09.2020.

Šokirana i ne razumije za što se tereti??? Prestrašno. Kao plenković ju uputio kod svog odvjetnika???? U čijem mandatu si krala a sama priznaješ da si govorila a nisi smjela,,,o o prisilili te božinivić i plenković!!!! Zatvor,odmah

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije