Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ravnatelj OB Zadar i pulmolog

Željko Čulina: Zadarskoj bolnici pomoć stiže od zadarskih sportaša i hvala im

Zadarski stožer civilne zaštite izvjestio o novim slučajevima zaraženih
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/4
30.03.2020.
u 18:58

Nema ništa od panike. Ljudima treba reći kakvo je stanje i to im jako znači, kaže Čulina

Zadarska županija premašila je 230 zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji, nekoliko liječnika ima koronavirus, a COVID - 19 ušao je i na pulmologiju zadarske opće bolnice. Tamo je liječnik Željko Čulina. Ovaj pulmolog s dugogodišnjim stažom je i ravnatelj zadarske Opće bolnice, svaki dan dostupan na konferencijama za novinare, ali i brojnim donatorima koji su čuli njegove izvještaje o stanju u bolnici,napose o stanju na njegovom matičnom odjelu - pulmologiji.

Tamo je tek 14 respiratora, no javili su se mnogi. I Grad Zadar, i Županija, Tankerska plovidba, tvrtka generala Ante Gotovine, četiri kapetana zarobljena na svojim brodovima uplatila su svojih 240.000 kuna, sportaši, posljednji Borna Ćorić prije njega Šime Vrsaljko, a i Luka Modrić je uplatio 787.500 kuna za iznimno značajan uređaj.

- Je, nazvao me Šime Vrsaljko i pitao sto nam treba. Odmah je uplatio gotovo 500.000 kuna za dva respiratora. Stvarno hvala svima - kaže nam Željko Čulina dodajući kako sustav zdravstva u Zadarskoj županiji  otežano funkcionira zbog činjenice da je koronavirus ušao u bolnice u Zadru i u Biogradu, ali da je baš samoizolacija koja je naputkom epidemiologa propisana nakon kontakta sa zaraženima jamstvo suzbijanja epidemije

Video: Đikić: Hrvatska ulazi u kritičnu fazu borbe protiv koronavirusa i sudjelovanje građana je od iznimne važnosti

- Kod nas je od trenutno 28 pozitivnih na koronavirus jedna pacijentica u teškom stanju i na respiratoru, a ostali su u boljem stanju. Svi imaju potrebnu skrb. Uspijevamo sve stići i raspodijeljujemo ljude ovisno o stanju na pojedinom odjelu nakon samoizolacije. Teško ide, ali se dio i vraća nakon proteka samoizolacije. Dosad smo potrošili znatan dio opreme po pitanju maski, naočala, rukavica odjela, a donacijama smo dobili jultrazvučni uređaj, dolazi pokretni rendgen, kao i stup za bronhoskopiju u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna, drugi ultrazvučni aparat, a čekamo i respiratore, jedan je dopremljen - kaže nam Željko Čulina. 

Radni dan Željka Čuline traje dugo, no u ovakvim trenutcima o tome ne razmišlja. I pri tom je nevjerojatno miran, staložen. 

- Nema ništa od panike. Ljudima treba reći kakvo je stanje i to im jako znači. Povratna reakcija je takva da se većina pridržava naputaka o samoizolaciji, ali i ponašanja na svom radnom mjestu. Drži se distanca, nema bespotrebnih kontakata i nužno je pridržavati se naputaka kako bi oboljelih bilo što manje, pogotovo onih najugroženijih. Nužna je i veća samozaštita za naše zdravstvene djelatnike koji imaju probleme s autoimunim oboljenjima i tu također poduzimamo mjere. Veliku zahvalnost moramo istaći takvim radnicima koji su izloženi ali žele raditi, ali ih moramo i dodatno zaštiti - kazao nam je Željko Čulina.

- Naravno da je u ovim trenutcima osjećaj brige za obitelj još intenzivniji nego inače. Svima je tako i tako treba biti uz puno strpljenja i pridržavanja naputaka kako bi zdravstveni sustav izdržao kako bi svima mogli pomoći koji zatrebaju - zaključio je Željko Čulina. 

Video: Ravnatelj OB Zadar Željko Čulina

Komentara 1

LM
L.marija
19:53 30.03.2020.

Ne pljujte ako neznate čovjeka i trenutnu situaciju u Zadru.Novinar je želio reci da doktori sa prve crte imaju iskustva u organizaciji ,snalaženja u teškim situacijama a to sada može pomoći

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije