Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konzervativni udar

Željka Markić na dan izborne šutnje marširat će protiv abortusa

Željka Markić
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
19.04.2019.
u 09:15

Ako je svrha predizborna kampanja, onda namjere organizatora nisu časne i služe političkoj zloupotrebi pobačaja, poručio je Kuščević

Najavu premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da će njegova stranka u dugoj kampanji za Europski parlament građanima nastojati približiti europske teme mogao bi osujetiti plan konzervativnih udruga vezan uz organizaciju ovogodišnjeg Hoda za život.

Organizatori ove akcije jučer su objavili plan za ovogodišnje povorke, koje će u Osijeku i Rijeci hodati 18. svibnja, a u Zagrebu, Splitu i Zadru tjedan kasnije, 25. svibnja, što je sam dan izborne šutnje, odnosno dan uoči euroizbora.

Još dva grada

Iako su neslužbene informacije govorile kako su katoličke udruge među sobom u svađi te kako Hoda za život ove godine možda i neće biti, koordinatori ove akcije obratili su se jučer javnosti iz Osijeka i poručili kako će građani i ove godine imati priliku hodati za život, i to dvije subote i u gradovima u kojima povorki ranije i nije bilo, poput Osijeka i Zadra. A dosadašnjem nazivu “Hod za život” organizatorica Hoda u Osijeku Lidija Blagojević pridodala je i “obitelj i Hrvatsku”, što bi na dan izborne šutnje itekako moglo odjeknuti u ušima konzervativnih birača.

– Ove godine prvi put organiziramo Hod za život, obitelj i Hrvatsku u Osijeku, 18. svibnja, kada će Slavonija, Baranja i Srijem moći hodati za život – rekla je Lidija Blagojević, a njezini kolege ponovili su “stare” poruke o nužnosti zaštite prava svakog čovjeka na život, od začeća do prirodne smrti.

– Temeljno ljudsko pravo pravo je svakog čovjeka na život i kao takvog trebamo ga štiti od začeća do prirodne smrti. Znanost potvrđuje da život svakog od nas počinje začećem – rekla je Ljiljana Krstin, članica organizacijskog odbora Hoda za život u Osijeku.

Istaknula je da žene ne znaju osnovne znanstvene činjenice, zbog čega je Hod za život nužan. Lovro Kuščević, politički tajnik HDZ-a, jučer je za Večernji list komentirao kako je pravo na prosvjed pravo svakog građanina, a da je pitanje abortusa od prevažnog značenja za RH. Međutim, Kuščević naglašava kako problematiku pobačaja treba odvojiti od politiziranja i prepustiti stručnim i znanstvenim raspravama.

– Ako je svrha Hoda za život predizborna kampanja ili aktivnost u političke svrhe, onda namjere organizatora nisu časne i služe političkoj zloupotrebi tog pitanja. HDZ se zalaže za znanstvenu raspravu o abortusu – poručio je Kuščević.

U strankama na desnici uzvraćaju pak da je riječ o građanskom, a ne političkom okupljanju te kako odabrani datum nije rezultat političkog predumišljaja, nego čista koincidencija.

Ipak, dio njih zasigurno će se pojaviti na skupu. Predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić najavljuje tako da će i ove, kao i prijašnjih godina biti u povorci, no odbija da je riječ o pokušaju skupljanja dodatnih bodova u fotofinišu izborne kampanje.

– Hod za život svake se godine održava u istim terminima. To je građanska, a ne stranačka manifestacija, a naše pojavljivanje u Hodu ni na koji način neće značiti kršenje izborne šutnje jer nitko od nas neće nositi stranačke transparente – objašnjava Ilčić.

Podsjeća da je njegova stranka u saborsku proceduru nedavno uputila i zakon koji bi prvi put u Hrvatskoj zaštitio ljudski život od začeća do prirodne smrti. Zlatko Hasanbegović ne otkriva hoće li aktivno hodati za život, no kaže kako će na dan izborne šutnje biti na špici, a nakon toga na istočnoj tribini maksimirskog stadiona, na utakmici Dinamo – Hajduk.

Skretanje kampanje

Iako u HDZ-u tvrde da su računali s Hodom, s obzirom na to da je on svake godine u svibnju, pa se tako prije dvije godine preklopio s lokalnim izborima, činjenica je da bi im ova akcija u zadnjem tjednu izborne kampanje raspravu mogla skrenuti u neželjenom smjeru. HDZ bi se tako mogao naći “između čekića i nakovnja”.

Dio civilnih udruga stvara im pritisak intenzivnim protivljenjem zakonskom pravu liječnika i primalja na priziv savjesti. Udruge pritom ukazuju na podatke po kojima se čak 60 posto hrvatskih ginekologa izjasnilo da je abortus u suprotnosti s njihovom savješću, zbog čega su žene prisiljene pomoć potražiti u susjednim državama. U medijima se tako ovih dana spominjao i podatak da se broj žena koje na abortus odlaze u slovenske Brežice u zadnja tri mjeseca povećao čak 25 posto. 

Konferencija SDP-a na temu Zakona o pobačaju

Komentara 37

LI
LizaLimenni
09:23 19.04.2019.

Iva, ti i tvoji ljevičari marširate! Ovo je hod za zivot, nikakav mars protiv abortusa. I to nije nikakav politicki dogadaj, nego javno okupljanje. Iskazala si se Iva danas! Agitprop na najjače!

IM
imamsve
23:00 19.04.2019.

MARŠIRATI, jaze srbijansko glasilo pod vodstvo jažu POPA TOLJA, sramota, MARŠIRATI će Hrvati a ne Željka Markić BEDO JEDNA!

MA
marijaqwer
09:54 19.04.2019.

Hod za život gazi masku HDZ ove politike. Neugodno , ali bez brige HDZ/SDP nema srama. Vjerodostojno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije