Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pritisak na njemačku

Željezna 
kancelarka 
Angela Merkel sama protiv 
svijeta

'German Chancellor Angela Merkel attends a Bundestag session in Berlin, Germany, 11 May 2012. Photo: MAURIZIO GAMBARINI/DPA/PIXSELL'
Foto: 'Maurizio Gambarini/DPA/Pixsell'
1/3
19.06.2012.
u 20:29

Merkel ne želi prihvatiti niti jedan od dva zahtjeva za rješenje krize – ni euroobveznice 
ni tiskanje novca

Angela Merkel sama na svijetu! Tako bi se mogao opisati susret 20 najmoćnijih sila svijeta iz skupine G20 u meksičkom mondenom ljetovalištu Los Cabos. Njemačka kancelarka već mjesecima trpi žestoke kritike, a sve je kulminiralo danas kada su čelnici ostalih sila jednoglasno zatražili promjenu krute njemačke politike.

Pritišće i Obama

Samo jedna ekonomska tema bila je na dnevnom redu – kako izvući Europu iz duboke krize koja ugrožava i zdrave ekonomije u cijelom svijetu. A za to su ponuđena dva rješenja, od kojih ni jedno nije po mjeri “željezne” Angele Merkel.

Prvi zahtjev je da Berlin malo olabavi i pristane na zajedničke euroobveznice, bez kojih je gotovo nemoguće spasiti zemlje preopterećene dužničkom krizom, poput Grčke, Španjolske ili Italije. “Nein!” Jedino je što na tu ideju ima reći kancelarka najmoćnijega europskog gospodarstva. Ta se tvrdoglavost može objasniti i izborima koji Njemačku očekuju u jesen 2013., osobito kada se zna da su njemački porezni obveznici protiv euroobveznica, jer ne žele dodatno plaćati tuđe propuste. Jedan od svjetskih čelnika europsku je dužničku krizu nazvao “najvećim rizikom za svjetsku ekonomiju”.

– Čekamo da nam Europa napokon kaže što planira uraditi – kritizirao je direktor Svjetske banke Robert Zoellick.

Drugi zahtjev prema Angeli Merkel, najmoćnijoj ženi svijeta, jest da pokrene potrošnju u Europi, jer bez toga nema gospodarskog rasta. A najbolji je instrument za to da Europska središnja banka tiska novac. “Nein!” Opet je kratka i rezolutna Angela. “Europa će se ugušiti šparajući”, rekao je jedan analitičar. Čak ni golemi pritisci Baracka Obame da Njemačka napokon promijeni kurs ne donosi ploda. A Obami je u interesu da se Europa pokrene, jer o tome ovisi i američki gospodarski rast, a izbori su mu pred vratima i republikanski konkurent Mitt Romney za petama.

Pomoć iz Kine

Čak ni dva susreta s Barackom Obamom u dva dana nisu slomila otpor Angele Merkel. Jedinu podršku Merkel je dobila od predsjednika Europske komisije Joséa Manuela Barrosa.

– Iskreno, nismo ovdje došli da nam dajete lekcije iz demokracije ili o tome kako da upravljamo ekonomijom – kazao je Barroso i podsjetio da krizu nije izazvala Europa nego SAD.

A Europa je dobila pomoć od najbrže rastućih zemalja svijeta. Kina, Indija i Rusija odlučile su uplatiti 63 milijarde dolara u MMF za pomoć posrnulim europskim zemljama.

Ključne riječi

Komentara 36

SA
samuraj2010
20:50 19.06.2012.

Europa i Gdja Merkel vode zdraviju novarsku politiku od Americkih federalnih rezervi koje su ovih godina stvorile tisuce milijardi novih dolara da bi pokrpali sve rupe nastale financijskom krizom. Novac Europskih gradjana nalazi se kao zivotna stednja u bankama, i top je razlika od amerike gdje su ustede ulozene u dionice. Europa zato cuvajuci euro cuva ustede svakoga europljanina. Bez obzira na sve Euro je danas solidnija valuta od samoga dolara. Naravno Europa treba rast no rast se nece pokrenutio stampanjem novca vec radom, idejama i novim proizvodima koji drugima u svijettu trebaju. Zato se europa treba okrenuti novim trzistima rusije, kine juzne amerike i u razmjeni sa njima traziti rast

DU
Deleted user
20:52 19.06.2012.

kaže direktor Svjetske banke Robert Zoellick. Taj što kaže možeš pomnožit s nulom i nećeš pogriješiti. Njemačka je opet sama protiv svih, jer je jedina jaka i disciplinirana. Ovo drugo je sve šuć-muć pa prolij.... Baknari traže, bankari traže.. bankee nemaju nikakav rizik posla, vežu se za valutne kaluzule, ako valuta podivlja dižu kamatu i rade što žele. ali sada ocekuju da drzave saniraju i njihovu minimalnu sposobnost ili bolje receno maksimalnu nesposobnost da zarade novac. Europa će se ugušiti šparajući reako je jedan analitičar. Zamisli budaletine, to njima smeta jer ce se ljudi disciplinirati i nauciti da se moze i bez kredita koji te tjera u ropstvo. A to bankarima nije u interesu i zato rade ovakav pritisak... kako bi reko pametni mesic, kad nemas, moras jos vise trosit... da sam barem ja tako pametan, nemam vise ni kune, doso danas u ducan i reko ja nemam, ali bi jos htio potrosit, a zena me na kasi cudno gleda :S

UK
Ugo Kajvez
20:48 19.06.2012.

Niti je sama niti je željezna, .............. na platnom spisku je njemačkog krupnog kapital sa agendom da 4 reich zavlada europom ............... . Već sam davno komnetirao da njemačka nije izgubila drugi svj. rat nego samo je uzela čik pauzu, preselila u brisel i promijenila zastavu ..............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije