Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iseljavanje

Želite otići u Njemačku? Ovo su uvjeti koje morate ispuniti

Foto: Getty Images
24.12.2018.
u 11:04

Pridonijet će tome novi zakon o zapošljavanju koji stupa na snagu 1. siječnja 2020 godine, a trebao bi omogućiti zapošljavanje stotine tisuća radnika s Balkana, pogotovo kod zanatskih zanimanja

Prema zadnjim podacima iz Hrvatske je tijekom prošle godine u inozemstvo iselilo više od 47.000 ljudi, a svakim danom o odlasku iz Hrvatske razmišlja sve veći broj ljudi.

Najpopularnije države su Njemačka, Austrija i Irska koja je posebno draga mladima.

Ako se i vi jedni od onih koji žele sreću potražiti u novoj državi u novom gradu morat ćete zadovoljiti određene uvjete, nije sve baš tako jednostavno. Pridonijet će tome novi zakon o zapošljavanju koji stupa na snagu 1. siječnja 2020 godine, a trebao bi omogućiti zapošljavanje stotine tisuća radnika s Balkana, pogotovo kod zanatskih zanimanja.

"Postojat će mogućnost, ako imate kvalifikacija, da dođete u Njemačku na šest mjeseci i za to vrijeme tražite posao, ali morate imati sredstva na računu ili garancije rođaka da će vas uzdržavati za to vrijeme. Nećete smjeti radite nešto drugo van svoje profesije", komentirao je  dopisnik srbijanskih medija iz Njemačke Nenad Radičević za RTS.

Također, nužno je i znanje njemačkog jezika, a nivo znanja mora biti u skladu s poslom kojim se želite baviti.

Što se tiče plaća, npr. medicinske sestre u Njemačkoj mogu zaraditi 2.000 do 2.500 eura bruto, u što su uračunati i prekovremeni sati, rad noću i ostali dodaci, pojašnjava Radičević.

>> Pogledajte video čestitku predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

Ključne riječi

Komentara 9

BE
beitsche
11:41 24.12.2018.

Zasto novinari i politicari neidu van..

BF
bf2
12:49 24.12.2018.

ne primaju "novinare"?

BO
BozeSacuvaj
14:36 24.12.2018.

Čekaj malo!!,,ne kužim šta imaju vijesti o novim zakonima za građane van EU sa građanima unutar EU!!??koja je ovo glupost od vjesti i to baš na Badnjak!!??..šta ste vi u VL počeli biti službeno glasilo za građane Srbije,Bosne i ostalihh državica koje nisu u EU!?? Bili bi od vas u redu da ste napisali da se ta nova mogućnost uvodi za građane koji nisu iz EU odnosno da se tima građanima daje mogućnost dođu u Njemačku bez radne vize i da probaju se ovdje zaposliti bez dodatnih dokumenata osim garancije da im poslodavac ili rodbina garantira 6 mjeseci njihovo stanovanje i financiranje ili da imaju oni sami minimalno 15 tisuća eura gotovine sa sobom ja i dokaz platne sposobnosti samostalnog uzdržavanja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije