Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LABURISTI

Želimo i nakon Brexita ostati na zajedničkom tržištu Europske unije

brexit
Foto: Kirsty Wigglesworth/Press Association/PIXSELL
29.08.2017.
u 06:46

Laburisti su čak otvoreni za ostanak na jedinstvenom tržištu EU i nakon tog prijelaznog razdoblja

U potezu koji bi mogao ohrabriti na akciju i proeuropski raspoložene članove vladajuće Konzervativne stranke, oporbena britanska Laburistička stranka objavila je da se zalaže za ostanak Velike Britanije na jedinstvenom tržištu EU, u carinskoj uniji i pod ingerencijom Suda Europske unije kroz prijelazno razdoblje koje bi moglo trajati 3-4 godine nakon Brexita.

– Ako ste tvrdi zagovornik Brexita, zbog ovoga biste bili vrlo, vrlo nervozni jer argumenti se mijenjaju. Mogli biste vidjeti da vaša priča o tvrdom Brexitu pada u vodu – komentirala je potez oporbenih laburista proeuropski orijentirana zastupnica Konzervativne stranke Anna Soubry.

Konzervativna premijerka Theresa May, prenose britanski mediji, tako se našla pod novim pritiskom onih koji ne žele da izlazak Velike Britanije iz EU bude najtvrđi i najgrublji mogući, nego žele da se o budućim vezama Ujedinjenog Kraljevstva prema ostatku EU nastavi pregovarati možda čak do 2022., a da do tada sve bude kao i dosad.

Oporbeni laburisti nekad su, posebno pod Tonyjem Blairom, bili snažno proeuropski orijentirani, ali pod sadašnjim predsjednikom Jeremyjem Corbynom izgubili su tu crtu i politika prema Brexitu svodila im se na prihvaćanje referendumskog rezultata kao nepromjenjivog. No, u programatskom tekstu laburističkog “ministra iz sjene” zaduženog za pitanje Brexita Keira Starmera, oporbena stranka najavila je da će se zalagati za to da i nakon Brexita, koji se očekuje u ožujku 2019., Ujedinjeno Kraljevstvo replicira sve elemente članstva u EU kroz prijelazno razdoblje tijekom kojeg će pregovarati o budućem odnosu s EU.

“Laburisti će se boriti za prijelazni sporazum koji zadržava iste osnovne uvjete kakve i sada uživamo u EU”, napisao je Keir Starmer. Theresu May kritizirao je kao premijerku koja gaji iluzije da se kompleksni proces pregovaranja i primjene novog odnosa s EU može dovršiti unutar 24 mjeseca, koliko formalno traju pregovori neke članice o izlasku iz EU. Laburisti smatraju da ne može, nego da sva pravila, koja vrijede za UK dok se ta zemlja nalazi u EU, trebaju nastaviti vrijediti i nakon Brexita sve dok se ne ispregovara novi odnos s Unijom.

Laburisti su čak otvoreni za ostanak na jedinstvenom tržištu EU i nakon tog prijelaznog razdoblja, dakle za stalno, ako ostatak EU ne bude toliko inzistirao na slobodi kretanja radnika.

Sve se to događa dok u Bruxellesu traje treća runda pregovora o Brexitu, od koje se ne očekuju bitni pomaci jer britanski pregovarači još ne dolaze na pregovore s izračunom o podmirenju financijskih obveza Britanije prema proračunu EU i nakon izlaska.

Komentara 5

LU
Lujo123
09:27 29.08.2017.

A jel? Pljačkali ste stalno EU i to vam se dopalo. Marš!

DU
Deleted user
07:52 29.08.2017.

Poslje hebanja nema kajanja.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
12:17 29.08.2017.

shvatili su sto gube?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije