Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zadarski nadbiskup

Želimir Puljić izabran za novog predsjednika HBK

želimir puljić
Željko Mršić/PIXSELL
14.11.2012.
u 11:48

Puljića je Papa Benedikt XVI. 15. ožujka 2010. godine imenovao zadarskim nadbiskupom

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić danas je izabran za novog predsjednika Hrvatske biskupske konferencije. Odluka je donesena na 45. redovitom plenarnom zasjedanju HBK.

Nadbiskup Puljić rođen je 7. ožujka 1947. u mjestu Kamena pokraj Mostara, župa Blagaj. Završio je Dijecezansku gimnaziju u Dubrovniku, a studij teologije pohađao je u Splitu i Rimu. U Rimu je postigao diplomu licencijata iz pastoralne teologije i doktorat iz psihologije.

Za svećenika Mostarske biskupije zaređen je 24. ožujka 1974. u Rimu. Po završetku studija vršio je razne službe u Bogosloviji u Sarajevu: od 1978. do 1980. bio je prefekt; od 1980. do 1985. prefekt studija; od 1985. do 1988. rektor.

Sveti otac Ivan Pavao II. imenovao ga je dubrovačkim biskupom 7. prosinca 1989. godine. Za biskupa je zaređen u Dubrovniku 14. siječnja 1990. kada je i preuzeo službu. Papa Benedikt XVI. imenovao ga je 15. ožujka 2010. zadarskim nadbiskupom. U službu je uveden u zadarskoj prvostolnici 24. travnja 2010. godine.

Ključne riječi

Komentara 2

VO
vobrado
12:15 14.11.2012.

Bogu hvala! Konačno izabran čovjek koji poštuje malog čovjeka, jer je rođen u takvoj obitelji. Želim mu uspjeh u radu uz želju da pokrene stvarne promjene "bez rukavica" kako se to do sada običavalo raditi. Sretno!

SD
Stjepan_Drzislav
14:38 14.11.2012.

Gospodinu Nadbiskupu čestitam i želim sve dobro od Gospodina. Ljetujem na području njegove nadbiskupije, imao sam prigodu poslušati njegove propovijedi, poznajem neke njegove suradnike iz prijašnje biskupije i samo sam čuo riječi pohvale o njemu. Neka nam Bog pomogne u ovim teškim danima za našu Domovinu, a Nadbiskup će, vjerujem, imati za sve pravu riječ u pravo vrijeme. Žao mi je što su novinari i neki mediji nespretno prenijeli neke njegove izjave, tako da se stvorio dojam da on nije na strani istine, dobra i čestitosti. Ukratko: dobar čovjek, jednostavan čovjek i Božji čovjek. Oče Nadbiskupe, sretno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije