Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLASUJ ZA OSOBU GODINE

Iva Tolić: Želim živjeti u Zagrebu, ali raditi kao u Njemačkoj

25.06.2014., Zagreb - Povodom obiljezavanja Dana drzavnosti Predsjednik Republike Ivo Josipovic priredio je svecani koncert Simfonijskog orkestra i zbora Hrvatske radio televizije u HNK-u. Uoci koncerta Predsjednik Republike urucio je odlikovanja dodijelj
17.12.2014.
u 11:15

Što o stanju u društvu govore kandidati za Večernjakovu osobu godine. Ivu Tolić, znanstvenicu koja je otkrila vječnu mladost stanica afričkog pivskog kvasca, časopis Cell uvrstio je na listu 40 najboljih biologa svijeta, generaciju budućnosti, znanstvenike mlađe od 40 godina

Godina je za nju bila izrazito uspješna – vratila se u Hrvatsku, što je žarko željela, počela je raditi na Institutu "Ruđer Bošković" kao znanstvena savjetnica, udala se i dobila dijete. Među rijetkim je znanstvenicima koji su se vratili.

– Želim živjeti u Zagrebu, a vjerujem da se i tu mogu baviti znanošću kao što sam se bavila u Njemačkoj. Među našim studentima i mladim znanstvenicima ima puno odličnih i izrazito motiviranih, s kojima namjeravam raditi na najnovijim idejama vezanim uz biofiziku stanične diobe.

Što vam se ovdje sviđa, a što ne u usporedbi sa zemljama u kojima ste živjeli?

– Sviđa mi se način života u kojem su bitni obitelj i prijatelji, humor i zabava, Zagreb, način života... Ono što mi se ne sviđa u Hrvatskoj jest kuknjava i neprestano optuživanje drugih za lošu situaciju u kakvoj se nalazimo.

Što biste promijenili da Hrvatska bude po vašoj mjeri?

– Bilo bi dobro da se više ulaže u znanost pa da znanstvenici mogu vrijeme posvetiti istraživanjima i manje se 'trošiti' na neznanstvenim problemima.

Što percipirate kao najveće probleme društva?

– Kao znanstvenica smatram da je jedan od većih problema relativno niska prosječna obrazovanost. Držim da bi se povećanjem obrazovanosti počeli rješavati i mnogi drugi problemi vezani uz gospodarstvo.

Jesu li naši političari sposobni to riješiti i izvesti nas iz preduge recesije?

– Ne bavim se politikom i mislim da svatko treba raditi najbolje što može na svom području.

Kako kao vrhunska znanstvenica, supruga i majka uspijevate organizirati posao i privatni život?

– Nitko ne bi trebao biti zakinut, volim svoj obiteljski život i svoj posao.

Muž i ja radimo sve zajedno oko bebe, roditelji su nam blizu i pomažu, a imamo i pomoć u kućanskim poslovima, pa uz posao imamo vremena za bebu i za nas. Uz dobru organizaciju i dosta pomoći moguće je i posvetiti se poslu i zaista kvalitetno uživati u privatnom životu.

Je li zbog obiteljskih obveza ženama teže dati maksimum u svom poslu i je li nam društvo dovoljno zrelo da jednaku šansu pruži muškarcima i ženama?

– Jest, a bit će još zrelije ako budemo odmalena učili i djevojčice i dječake da mogu postati što god žele.

>>Nominirani kandidati za laskavu titulu: Glasujte za Večernjakovu osobu godine

Komentara 5

FN
fnja.njimko
11:34 17.12.2014.

Neće Hrvatska nikad biti Njemačka, ni kao Njemačka i hvala Bogu na tome.

Avatar Point_of_view
Point_of_view
11:56 17.12.2014.

"Ono što mi se ne sviđa u Hrvatskoj jest kuknjava i neprestano optuživanje drugih za lošu situaciju u kakvoj se nalazimo." To mi svi, koji zivimo vani a imamo intenzivne kontakte sa domovinom, odmah primjetimo. Ovimo bih jos dodao, neprocjenjivo ufanje i ocekivanje, da ce bilo koja vlada rijesiti nase osobne probleme. Hrvati moraju shavtiti, da su oni ti, koji se moraju mijenjeati. Da su oni ti, koji moraju permanentno raditi na sebi, svojim znanjima i vjestinama. Da su oni ti, koji moraju ulaziti u poduzetnicki rizik, ponekad riskirajuci i da ce izgubiti sve. Ali bez toga nema napretka.

DU
Deleted user
11:25 17.12.2014.

Znam da odijelo ne cini covjeka, ali uz ovu pamet i ljepotu... Samo poneki savijet stilista. Ovo cipkasto je stvarno ocajno da je 100 puta moderno. Svejedno, iskrene cestitke ovoj perspektivnoj mladoj zeni!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije