Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dejan Kovač:

'Želim da Hrvatska postane zemlja znanja, a ne korupcije'

Dejan Kovač
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/6
07.09.2019.
u 13:05

Najbolji primjer loše sprege politike i poduzetništva je nedavni primjer Agrokora, u koji su se godinama upumpavali naši novci tijekom zadnjih 20 godina, rekao je između ostalog nezavisni kandidat za predsjednika države Dejan Kovač

Nezavisni kandidat za predsjednika države Dejan Kovač danas je u Bjelovaru poručio da će jedan od glavnih stupova njegove kampanje biti transparentno trošenje javnog novca i senzibiliziranje javnosti upravo na tu temu jer želi da Hrvatska postane zemlja znanja i obrazovanja, a ne korupcije

Na konferenciji za novinare u društvu bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka (HSLS), koju je održao u Bjelovaru prilikom posjeta 27. jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu u Gudovcu, upitao je kako je moguće da se se u sustav poljoprivrede od 90-tih pa do danas unese više od 40 milijardi kuna državnih poticaja za jačanje poljoprivredne proizvodnje, a da poljoprivredna proizvodnja padne sa 32 milijarde na svega 15-tak milijardi kuna.

"Danas sam došao u u poljoprivredni kraj u kojem se svaki peti stanovnik bavi nekim oblikom poljoprivredne proizvodnje kako bi preživio zajedno sa svojom obitelji. Upravo zato ne znam kako je moguće da se u ovakvoj zemlji punoj potencijala dogodi da se u sustav poljoprivrede od 90-tih pa do danas unese više od 40 milijardi kuna državnih poticaja za jačanje poljoprivredne proizvodnje, a da poljoprivredna proizvodnja padne sa 32 milijarde na svega 15-tak milijardi kuna", rekao je Kovač.

Istaknuo je kako je pravo pitanje kuda su otišli svi ti novci i hoćemo li i dalje na netransparentan način puniti džepove špekulantima koji dobiju poticaje za prazne livade ili pomoći pravim poljoprivrednicima koji teško žive od svog rada.

"Najbolji primjer loše sprege politike i poduzetništva je nedavni primjer Agrokora, u koji su se godinama upumpavali naši novci tokom zadnjih 20 godina. Samo u 2015. godini Agrokor je dobio 200 milijuna kuna, a u 2016. godini skoro 150 milijuna kuna poticaja. Po riječima mojeg kolege mesara iz Slavonije - pa neće kod mene kupovati meso jer me vole, kupovat će tamo gdje je jeftinije! Dok su jedni dobivali poticaje, drugi su se sami borili na tržištu. Rezultat danas je propast malog i srednjeg poduzetništva na dušu Agrokora, kojeg smo na kraju predali u ruke stranaca", rekao je Kovač.

Poručio je da je "kandidat produktivne Hrvatske, a ne birokratske Hrvatske"

"Kandidat sam produktivne Hrvatske, a ne birokratske Hrvatske kojoj je cilj da se ništa ne mijenja i da smo i dalje ovisni o glasnoj manjini koja izlazi i glasa da sačuva svoje dobre pozicije koje im je politika lijevih i desnih omogućila zadnjih 30 godina."  

Kovač je posebno naglasio da se nalazi u najtransparentnijem gradu u Hrvatskoj i da je pravo pitanje zašto još nitko od gradonačelnika nije odlučio slijediti primjer gradonačelnika Bjelovara Darija Hrebaka koji je prvi u Hrvatskoj napravio presedan u transparentnom trošenju javnog novca. 

U cilju transparentnosti želim javno objaviti da ću cijelu svoju kampanju od pretkampanje pa do kraja, javnosti objavljivati svaku donaciju i svaki trošak koji napravim, počevši od jučerašnje uplate HSLS-a u iznosu od 10 000 kuna na moj posebno otvoreni račun za kampanju pa do svake kune koju mi uplati bilo koji donator, najavio je.

Upozorio je kako se dosadašnja praksa pokazala "neuspješnom jer tek mjesecima poslije izbora saznajemo na što se sve trošio novac u kampanji, a tada građani političare više ne mogu kazniti. Naknadno saznajemo za svakakve donorske večere i uplate osoba sumnjivog karaktera".

"Kampanja, a pogotovo pretkampanja je pod velom tajni. Iako razina proaktivne transparentnosti koji ću pokazati ovim potezom nije zakonski propisana, smatram da je to moralna obveza svakog kandidata, jer jedino tako možemo postati bolja Hrvatska. Građani su izgubili vjeru u političare i institucije, a samo konkretnim djelima možemo to povjerenje povratiti", zaključio je Kovač.

 Nezavisnog kandidata za predsjednika države Dejana Kovača podržava HSLS. 

Video: Hrebak: Suradnja s HNS-om moguća, ako je šef Matija Posavec

Komentara 6

Avatar HajdukLika
HajdukLika
13:25 07.09.2019.

Mi već jesmo zemlja znanja. Mi sve znamo. Samo više volimo to znanje pretočiti u lopovluk i korupciju nego u boljitak društva i države. Neracionalno ponašanje nam je vrlina.

DJ
DjD
15:57 07.09.2019.

Agrokor predan u ruke stranaca!? Pa ti se prodaješ za liberala a kako onda kapital može imati nacionalnost?

ME
Mesko
05:57 08.09.2019.

Kolakušić bi htio biti istovremeno Euro parlamentarac, predsjednik države, predsjednik vlade i ministar barem 2 ministarstva. On bi htio biti kauboj i indijanac. Ovakvog Hercegovca nismo do sada imali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije