Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Eksplozije odjeknule na Krimu kod ruskog vojnog aerodroma. Steven Segal obišao separatistički zatvor

Smoke rises from a fire in a field after a Russian missile strike outside of Mykolaiv
Foto: Stringer/REUTERS
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.08.2022.
u 18:33

Nuklearno oružje predstavlja "stvarnu i aktualnu" prijetnju otkako je Rusija napala Ukrajinu, rekao je gradonačelnik Nagasakija na 77. godišnjicu atomskog bombardiranja koje je razorilo taj japanski grad

Prošlo je više od 160 dana rata. Kremlj je pozvao zapadne države da utječu na Ukrajinu kako bi prestala s navodnim granatiranjem nuklearne elektrane Zaporižja, najveće u Europi. U razgovoru s novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je to "krajnje opasno“. Još dva broda, jedan s kukuruzom, a drugi sa sojom, napustila su ukrajinske luke u ponedjeljak, objavilo je tursko ministarstvo obrane. Time je broj brodova koji su napustili Ukrajinu, nakon objave ruske deblokade luka, narastao na deset.

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja: 

23:17 -  Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u utorak dokumente o ratifikaciji ulaska Finske i Švedske u NATO, najvažnije proširenje NATO-a od 1990-ih potaknuto ruskom invazijom na Ukrajinu.

Biden je potpisao instrument o ratifikaciji koji pozdravlja primanje dviju zemalja, što je posljednji korak u tom procesu koji označava potporu SAD-a.

"To je, vjerujem, bila i jest prekretnica u Savezu i za širu sigurnost i stabilnost ne samo Europe i Sjedinjenih Država nego svijeta", rekao je.


22:00 - Predsjednik ukrajinske državne tvrtke za nuklearnu energiju upozorio je u utorak na "jako velike" rizike od granatiranja nuklearne elektrane Zaporižje na jugu zemlje i naglasio da je ključno da Kijev povrati kontrolu nad nuklearkom prije zime.

>>> OPŠIRNIJE


18:24 - Američki glumac Steven Segal koji se proslavio u ulogama u niskobudžetnim akcijskim filmovima obišao je zatvor u Olenivki koji se nalazi na području koje je pod kontrolom separatističke Narodne Republike Donjeck. Podsjećamo,nedavno je u zatvoru u Olenivku poginulo 53 ukrajinskih ratnih zarobljenika, među kojima je i velik broj pripadnika pukovnije Azov, za što se međusobno optužuju i Rusija i Ukrajina.

Segal je poznat po svojoj podršci Putinu, a u Olenivku je došao kao "specijalni predstavnik ruskog ministarstva vanjskih poslova za humanitarne odnose s SAD-om", piše novinar The Financial Times Max Seddon koji je i objavio njegovu sliku na Twitteru.

 


17:40 - Nekoliko eksplozija odjeknulo je u utorak blizu ruskoga vojnog aerodroma na zapadnom Krimu, a ruske su vlasti objavile da nije bilo žrtava te da ih je izazvalo eksplozivno streljivo.

Na videosnimkama objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako se nakon snažne eksplozije formira vatrena kugla dok se prema nebu uzdižu gusti stupovi crnog dima.

"Streljivo namijenjeno zrakoplovnim snagama eksplodiralo je u skladištu koje se nalazi na području vojne zračne luke Saki, blizu grada Novofjodorovke", stoji u priopćenju ruske vojske.

Skladište nije bilo meta nikakvog granatiranja niti pucnjave, dodaje se u priopćenju, no ne precizira se porijeklo eksplozija.


14:26 - Ukrajina je od 4. kolovoza obustavila tranzit ruske nafte u južnu Europu budući da zbog zapadnih sankcija nije primila tranzitne naknade od Moskve, priopćila je ruska energetska kompanija Transneft.

Transneft je priopćio da je 22. srpnja ukrajinskom operatoru naftovoda Ukrtransnafta platio tranzit za kolovoz, ali da je novac vraćen 28. srpnja jer uplata nije prošla. Gazprombank, koji je obavio plaćanje, priopćio je da je novac vraćen zbog ograničenja EU-a.

Rusija isporučuje oko 250.000 barela nafte dnevno (bpd) preko naftovoda Družba u Mađarsku, Slovačku i Češku.

Mađarski MOL i Unipetrol, koje kontrolira PKN Orlen, glavni su kupci nafte preko te rute, dok su ruski Lukoil, Rosneft i Tatneft glavni dobavljači. MOL, PKN Orlen i Ukrtransnafta nisu odmah odgovorili na Reutersove zahtjeve za komentar.

Rusija je već smanjila protok plina prema mnogim članicama EU-a, pravdajući to problemima u održavanju turbina na plinovodu Sjeverni tok 1, kao i sankcijama protiv nekih kupaca koje Moskva smatra neprijateljskim.


13:20 - Volodimir Zelenski ponovno je optužio Rusiju za terorizam. Na Telegramu je, naime, objavio fotografije koje pokazuju štetu na zgradama i poljima pšenice u Ukrajini.

- Jedina razlika između terorista i Rusije je u tome što prvi preuzimaju odgovornost za ono što su učinili, a Rusija za to nema hrabrosti i ima smjelosti za svoje zločine optuživati ​​druge – pojedine države i cijeli svijet. A sada se ovaj svijet suočava s izborom. Odlučnost, a samim tim i kraj zločinima i zvjerstvima Rusije ili još jedna eksplozija bombe ovih terorista - istaknuo je. 


13:18 - Više od 10,5 milijuna ljudi prešlo je granicu iz Ukrajine od početka ruske invazije, objavila je agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice UNHCR na svojoj web stranici.


13:14 - Kremlj je odbacio poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na zabranu putovanja na zapad svim Rusima kao iracionalan, rekavši da će Europa morati konačno odlučiti želi li platiti za Zelenskijeve hirove.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nema šanse da Rusi budu izolirani od ostatka svijeta i upitao bi li Europa trebala nastaviti podržavati Zelenskog.

"Iracionalnost njegova razmišljanja u ovom slučaju je neizmjerna", rekao je Peskov novinarima.

"To se može vidjeti samo krajnje negativno. Svaki pokušaj izolacije Rusije ili Rusa je proces koji nema perspektivu", dodao je.

Prije ili kasnije Europa će se "početi pitati radi li Zelenski sve kako treba i trebaju li njegovi građani plaćati za njegove hirove", dodao je Peskov.


 

11:44 - Ruska raketa koja na sebi nosi iranski satelit uspješno je lansirana u svemir, javlja Reuters i podsjeća da Moskva i Teheran, suočeni sa zapadnim sankcijama, jačaju svoje odnose.

Satelit za daljinsko istraživanje "Khayyam" lansiran je uz pomoć ruske rakete Sojuz s kozmodroma Bajkonur u južnom Kazahstanu, u šest sati ujutro po GMT-u, objavila je na YouTubeu ruska svemirska agencija Roscosmos.

Teheran odbacuje optužbe da bi satelit mogao poslužiti Rusiji za "poboljšanje nadzora nad vojnim ciljevima" u Ukrajini i tvrdi da će "od prvog dana" imati potpunu kontrolu nad svojim satelitom.

List Washington Post je objavio prošli tjedan da su američki dužnosnici zabrinuti zbog svemirske suradnje između Rusije i Irana te da strahuju da će satelit ne samo pomoći Rusiji u Ukrajini, već će Iranu pružiti i "sposobnosti bez presedana" za praćenje potencijalnih vojnih ciljeva u Izraelu i na Bliskom istoku.

Iran kaže da je satelit namijenjen za znanstvena istraživanja, uključujući praćenje radijacije i okoliša u poljoprivredne svrhe i da nijedna druga zemlja neće imati pristup informacijama koje prikupi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je u srpnju Iran. Bio je to njegov prvi inozemni posjet izvan bivšeg SSSR-a od pokretanja vojne ofenzive u Ukrajini. Na susretu s iranskim vrhovnim vođom, ajatolah Ali Hamnei je Putinu rekao da Teheran i Moskva moraju ostati budni kako ne bi nasjeli na "prevaru Zapada".

Zapadne vlade brinu da sustavi za lansiranje satelita uključuju tehnologije koje su zamjenjive onima koje se koriste u balističkim projektilima koji mogu isporučiti nuklearnu bojevu glavu. Iran inzistira na tome da njegov svemirski program ima samo civilne i obrambene svrhe.


10:39 - Ukrajina je izvijestila o intenzivnom ruskom granatiranju duž linije bojišnice, a obje strane optužuju se za napad na nuklearni kompleks u Zaporižju.

Prijavljene su teške borbe u gradovima na liniji fronta u blizini istočnog grada Donjecka, gdje su ukrajinski dužnosnici rekli da ruske trupe pokreću valove napada.

"Situacija u regiji je napeta - granatiranje je konstantno duž cijele linije bojišnice... Neprijatelj se također često koristi zračnim napadima", rekao je regionalni guverner Donjecka Pavlo Kirilenko.


10:35 - Samoproglašena Narodna Republika Donjeck tvrdi da su ukrajinske snage granatirale 10 od 266 naselja za koje navodi da su "oslobođena" od Ukrajine.


10:33 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je zapadne zemlje da zabrane ulazak svim građanima Rusije.

Za Washington Post rekao je da bi najvažnije sankcije protiv Rusije bile zatvaranje granica, “jer Rusi otimaju tuđu zemlju”. Rekao je da bi Rusi trebali “živjeti u svom svijetu dok ne promijene svoju filozofiju”.


10:30 - Kirill Stremousov, zamjenik šefa vojno-civilne uprave koju je nametnula Rusija u okupiranoj regiji Herson, rekao je da su snage u okupiranom Hersonu spremne braniti se od bilo kakvog pokušaja Ukrajinaca da ponovno zauzmu regiju. 

- Regija Herson spremna je odbiti pokušaje ofenzive ukrajinskih militanata, ako im takav zločinački nalog izda režim Zelenskog, koji je spreman ratovati do posljednjeg Ukrajinca za uništenje zemlje. Pouzdanu zaštitu granica regije osigurava rusko ministarstvo obrane - istaknuo je. 


08:30 - Ukrajina mora vratiti sve što je Rusija privremeno oduzela, a država agresor mora biti kažnjena za zločin agresije, poručio je predsjednik Volodimir Zelenski

- Štiteći svoju državu, automatski štitimo sve koji su već bili ili bi još mogli biti ugroženi od terorističke države. I naravno, najveći doprinos sada daje vojska – svi ukrajinski heroji koji na bojnom polju razbijaju ruski teroristički stroj - istaknuo je. 


08:20 - Nuklearno oružje predstavlja "stvarnu i aktualnu" prijetnju otkako je Rusija napala Ukrajinu, rekao je gradonačelnik Nagasakija u utorak, na 77. godišnjicu atomskog bombardiranja koje je razorilo taj japanski grad.

Gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue oglasio je uzbunu. "U siječnju ove godine, čelnici Sjedinjenih Država, Rusije, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Kine objavili su zajedničku izjavu kojom potvrđuju da se nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne smije voditi", rekao je.

"Ali, već sljedećeg mjeseca Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu. Prijetnje nuklearnim oružjem su potresle cijeli svijet. Upotreba nuklearnog oružja nije neutemeljen strah, već stvarna i aktualna kriza", rekao je gradonačelnik Nagasakija. Upozorio je da se to oružje može aktivirati i kao rezultat pogreške u procjeni, kvarova ili terorističkih napada.

Ključne riječi

Komentara 25

Avatar uputnik
uputnik
17:50 09.08.2022.

Ponovno ugrožena goloruska nejač ,od pripadnika ZNG-a i naoružanih hadezeovaca.

Avatar kastanjer2
kastanjer2
18:00 09.08.2022.

Danas je 167. dan trodnevnog rata u Ukrajini. Jeste li primijetili da se više ne piše koliko je točno dana prošlo. Rusija još nije pobijedila i ne zna se kada će. Ali zna se da neće pobijediti. Ukrajina napala neki aerodrom više od 200 km udaljen od linije fronte i to na Krimu. Krim je Ukrajina pa je to dozvoljeno, inače da je Krim Rusija ne bi bilo dozvoljeno. Sve više smrdi na američku doktrinu - prije svake ofanzivne operacije ograniči neprijateljsku sposobnost komunikacije i upravljanja opskrbom. Kada si nemoćan onda prijeti nuklearnim oružjem, ili bar dizanjem nuklearne elektrane u zrak, to je ruska doktrina.

BR
Brkovi
22:31 09.08.2022.

Znači srpskim oružjem ukrajinci pucaju po rusima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije