Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Žestoke borbe oko Severodonjecka, Kijev ne pristaje na teritoijalne ustupke

Rat u Ukrajini
Foto: State Emergency Service of Ukraine/REUTERS/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.05.2022.
u 22:39

"Pozivamo partnerske zemlje da potpišu multilateralni sporazum i stvore mehanizam koji bi osigurao da svatko tko je pretrpio štetu od ruskih djelovanja može primiti kompenzaciju za sve nastale gubitke", rekao je Zelenski

Danas je 87. dan rata u Ukrajini. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predložio je uspostavu formalnog sporazuma sa zemljama saveznicima kako bi se osigurala ruska kompenzacija za štetu koju su njezine snage uzrokovale tijekom rata. Po njegovim riječima, prema takvom sporazumu u zemljama potpisnicama bili bi ruska imovina i novac konfiscirani i usmjereni u poseban kompenzacijski fond.

Ruska vojska je objavila da je nakon predaje posljednjih ukrajinskih vojnika "u potpunosti oslobodila" čeličanu Azovstalj u Mariupolju na jugoistoku Ukrajine. "Od 16. svibnja predalo se 2439 nacista pukovnije Azov i ukrajinskih vojnika blokiranih u čeličani. Danas, 20. svibnja, predala se posljednja skupina od 531 borca", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Ključni događaji: 

  • Zelenski predlaže formalni sporazum o naknadi štete iz ruske imovine

  • Ruska vojska kaže da je čeličana Azovstal u Mariupolju "potpuno oslobođena"

  • Izvoz ruskog plina u Finsku od danas je prekinut

  • Rusija navodi da je uništila veliku pošiljku oružja koju su Ukrajini poslale zapadne zemlje

VIDEO Rusija zaprijetila Finskoj i Švedskoj: 'Nećemo to jednostavno prihvatiti. Sve će se radikalno promijeniti'

Tijek događaja: 

22:38 - Ukrajina je u subotu ponovno odbacila pristanak na prekid vatre s Rusijom i rekla da Kijev neće prihvatiti nikakav dogovor s Moskvom koji uključuje ustupanje teritorija, prenosi Reuters.

Potvrđujući da stav Kijeva o ratu postaje beskompromisniji, predsjednički savjetnik Mikhailo Podolijak rekao je agenciji da će se ustupci vratiti Ukrajini jer će Rusija uzvratiti jače nakon svakog prekida borbi.

- Rat neće prestati [nakon ikakvih ustupaka]. Samo će se staviti na pauzu na neko vrijeme. Podolijak je razgovarao s Reutersom u intervjuu u strogo čuvanom predsjedničkom uredu, gdje su neki prozori i hodnici zaštićeni vrećama pijeska, objavila je agencija.


22:12 - Rusija će proučiti mogućnost razmjene zarobljenih vojnika ukrajinske bojne Azov za Viktora Medvedčuka, prijatelja Vladimira Putina, rekao je u subotu ruski zastupnik i pregovarač Leonid Slucki.

"Proučit ćemo to pitanje", rekao je Slucki, član ruskog izaslanstva na zadnjim pregovorima s Kijevom, prenosi novinska agencija RIA Novosti odgovarajući na pitanje o takvoj razmjeni. U izjavi koju je dao u separatističkom gradu Donjecku, na jugoistoku Ukrajine, dodao je da će o takvoj mogućnost u Moskvi razgovarati "oni koji su za to ovlašteni".

Viktor Medvedčuk (67) je političar i bogati ukrajinski poduzetnik koji slovi za osobu blisku ruskom predsjedniku. Sredinom travnja Medvedčuk je zarobljen u Ukrajini pošto je od početka ofenzive Kremlja krajem veljače bio u bijegu.

Medvedčuk je od svibnja 2021. u kućnom pritvoru nakon optužbe za "veleizdaju" i za "pokušaj pljačke prirodnih bogatstava Krima", ukrajinskog poluotoka koji je Rusija anektirala 2014.


19:55 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je njegova vojska nanijela ozbiljnu štetu ruskim oružanim snagama, unatoč padu ključnog lučkog grada Mariupolja.

Ukrajina je "slomila kičmu" ruske vojske, rekao je Zelenskij u televizijskom intervjuu.

- Neće moći stati na noge sljedećih nekoliko godina - poručio je.

Njegova izjava uslijedila je nakon što se zadnjih 2400 ukrajinskih boraca iz Mariupolja predalo. Kijev će sve to uzeti natrag, rekao je on dodajući da će se Ukrajina vratiti na crte bojišnice prije 24. veljače, kada je Rusija izvršila invaziju.

- To će značiti da nas nisu pokorili i da smo mi branili svoju zemlju - ustvrdio je Zelenski, ali je istaknuo da će to biti jako teško i da će uslijediti diplomacija.


18:30 - Znanstvenici za klimu Hrvatska pokrenuli su peticiju koju je potpisalo više od 70 ambasadora europskog klimatskog pakta kojom se zahtjeva hitno oslobađanje energetske ovisnosti Europske unije o Rusiji. 

Peticija je upućena čelnicima Europskog parlamenta, Europske komisije i Vijeća Europe te premijerima država članica Europske unije.

- Peticijom se zahtjeva hitna klimatska akcija kako bi se Europska unija u što kraćem roku oslobodila energetske ovisnosti o Rusiji i kako bi se ubrzala energetska tranzicija prema ugljičnoj neutralnosti - istaknuo je u subotu u priopćenju dr. sc. Nikola Biliškov na čiju je inicijativu peticija pokrenuta.

Peticija je, kaže, pokrenuta kao reakcija na okrutnu agresiju Rusije na narod Ukrajine, a potpisalo ju je više od 70 ambasadora europskog klimatskog pakta iz više od 20 država.

Upućena je predsjedniku i podpredsjednicima Europske komisije, Europskom parlamentu i predsjedniku Europskog parlamenta, predsjedniku Vijeća Europe i premijerima država članica Europske unije, među kojima je i premijer Hrvatske Andrej Plenković, stoji u priopćenju.


17:34 - Ukrajina treba postati punopravni kandidat za pridruživanje EU, umjesto da se potpiše da postane dio “europske političke zajednice” što je predložila Francuska, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski.

- Ne trebaju nam nikakve alternative zahtjevu Ukrajine za pridruživanje Europskoj uniji, ne trebaju nam takvi kompromisi - rekao je Zelenski novinarima u Kijevu tijekom konferencije za novinare s portugalskim premijerom Antoniom Costom.

Ranije ovog mjeseca, francuski predsjednik Emmanuel Macron sugerirao je da bi Ukrajini mogla proći "desetljeća" da postane punopravna članica EU i da bi umjesto toga trebala težiti pridruživanju "europskoj političkoj zajednici", svojevrsnom predvorju Europske unije.


17:22 - Zabilježene su žestoke borbe oko ukrajinskog grada Severodonjecka dok Rusija pojačava svoj pokušaj da zauzme cijelu istočnu regiju Lugansk. Lokalni guverner Serhij Haidai rekao je da Rusi "uništavaju" grad dok su ga postupno okruživali.

Na Telegramu je rekao da su njegove trupe odbile 11 napada na bojišnici - s osam tenkova među ruskim vozilima uništeno. Nije bilo neovisne potvrde tvrdnji. Dopisnik BBC-a James Waterhouse kaže da je Rusija pojačala svoje topničke i zračne napade, kao i raketne napade - sve više raste milju po milju u Lugansku dok su Ukrajinci prisiljeni na povlačenje. On kaže da Rusi "uživaju mnogo više slobode kretanja" dok se vojnici premještaju nakon uspješne opsade Mariupolja.


17:04 - Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, rekao je da je razgovarao s turskim predsjednikom Erdoğanom o važnosti "otvorenih vrata" NATO-a u vezi s prijavama Finske i Švedske. Stoltenberg, bivši premijer Norveške, rekao je: Slažemo se da se moraju uzeti u obzir sigurnosni problemi svih saveznika i da se moraju nastaviti razgovori kako bi se pronašlo rješenje".


16:20 - Žena je istrčala na crveni tepih na filmskom festivalu u Cannesu da bi prosvjedovala protiv seksualnog nasilja u Ukrajini. Prosvjednica je skinula haljinu da bi pokazala riječi "prestanite nas silovati" ispisane na njezinom tijelu, zajedno s bojama ukrajinske zastave. Ukrajinske vlasti priopćile su da istražuju slučajeve silovanja žena od strane ruskih snaga tijekom okupacije dijelova zemlje.


16:00 - Turski predsjednik Tayyip Erdogan u subotu je švedskoj premijerki Magdaleni Andersson u telefonskom razgovoru rekao da Ankara očekuje konkretne korake u borbi protiv terorizma, izvijestila je turska državna novinska agencija Anadolija. Erdogan je rekao i kako smatra da bi embargo na izvoz oružja nametnut Turskoj nakon njezina upada u Siriju 2019. trebao biti ukinut, piše Anadolija.

Finska i Švedska službeno su podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u u srijedu nakon višemjesečnog razmatranja nakon ruske invazije na Ukrajinu. Turska i dalje stoji pri zahtjevima da Finska i Švedska riješe problem terorističkih organizacija.

Finski predsjednik Sauli Niinisto rekao je da su on i turski predsjednik Tayyip Erdogan imali "otvorene i izravne" razgovore o kandidaturi njegove zemlje za članstvo u NATO-u. 

Podsjetimo, Turska je prošlog tjedna iznenadila saveznike u NATO-u prigovorivši njihovom ulasku u EU. Međutim, zapadni čelnici izrazili su uvjerenje da im Turska neće blokirati pridruživanje. Ankara tvrdi da obje zemlje skrivaju ljude povezane s militantnom skupinom Kurdistanske radničke stranke (PKK) i sljedbenicima Fethullaha Gulena, za kojeg Ankara tvrdi da je organizirao pokušaj državnog udara 2016. godine.


15:42 - Glavni stožer Ukrajine izvijestio je u subotu o velikom broju ruskih napada u zemlji i upozorio na opasnost od zračnih napada iz Bjelorusije. Glavno žarište borbi je istočna Ukrajina u kojoj je odbijeno 11 napada, navodi se u dnevnom izvješću o stanju u zemlji.

Ukrajini nastavlja prijetiti ruska saveznica Bjelorusija, koja se službeno ne bori u ratu. Osim toga, brodovi ruske mornarice raspoređeni su u Crnom te Azovskom moru zbog borbenih i izviđačkih operacija, dodaje se u izvješću. Glavni stožer je objavio da ruski vojnici sprječavaju civile da pobjegnu s područja Hersona na teritorij pod ukrajinskom kontrolom te da blokiraju nove humanitarne koridore.

U međuvremenu je rusko ministarstvo obrane objavilo da je ispalilo projektile na ciljeve u Ukrajini s brodova u Crnom moru. Oružje dopremljeno iz Europe i Sjedinjenih Država uništeno je u regiji Žitomir, tvrdi Moskva. Vojni kamp za obuku u blizini lučkog grada Odese napadnut je projektilima i topništvom, dodaje se.


15:40 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao se u subotu s portugalskim premijerom Antóniom Costom i opisao sastanak kao "važan i smislen".

- Daljnja pomoć u obrani, šesti paket sankcija Rusiji, procesuiranje ratnih zločinaca, europske integracije i poslijeratna obnova Ukrajine. Hvala prijateljskom Portugalu na podršci - napisao je Zelenski na Telegramu.

Costa je rekao da Portugal "nedvosmisleno" stoji uz Ukrajinu i da je "predan daljnjem produbljivanju naše humanitarne, financijske i vojne potpore".


15:30 - Povjerenik EU-a za pravosuđe Didier Reynders obećao je da će odgovorni za ratne zločine u Ukrajini biti kazneno gonjeni te da zvjerstva počinjena tijekom Ruske invazije "neće proći nekažnjeno"

Reynders je za talijanske novine La Stampa u subotu kazao da 11 zemalja članica Europske unije istražuje ratne zločine u Ukrajini te da je dosad prepoznato više od 600 osumnjičenika. Istrage se odvijaju u Ukrajini, kao i u raznim drugim europskim zemljama, sa svjedočanstvima ljudi koji su pobjegli od rata, rekao je Reynders. Upozorio je da dokazi o ratnim zločinima moraju biti ispravno prikupljeni, te rekao da bi uključivanje lažnih informacija i vijesti "prouzročilo katastrofu".


14:53 - Rusija je objavila da je zabranila ulazak u zemlju 963 Amerikanca, uključujući predsjednika Joea Bidena, državnog tajnika Antonyja Blinkena i šefa CIA-e Williama Burnsa.

Zabrane putovanja imaju tek simboličan učinak, ali su dio kontinuiranog slabljenja odnosa Rusije sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima od njezine invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Zapad je nametnuo niz sankcija Moskvi zbog njezinog rata u Ukrajini, a Moskva je najavila da će poduzimati protumjere. 

Putovanje u Rusiju u travnju je zabranjeno američkoj potpredsjednici Kamali Harris, britanskom premijeru Borisu Johnsonu, japanskom premijeru Fumiou Kishidu, osnivaču Facebooka Marku Zuckerbergu te brojnim američkim, kanadskim, britanskim i japanskim političarima, novinarima, poslovnim ljudima, između ostalih.


14:05 - Italija je razvila plan za postizanje mira u Ukrajini, rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio.

Prvi je cilj zaustavljanje borbi u nekim područjima, potom prekid vatre, pregovori o neutralnosti te, na poslijetku, mirovni sporazum. "Sada nam treba diplomatska protuofenziva", rekao je Di Maio za novine La Stampa, naglašavajući potrebu za usklađenim međunarodnim naporima.

Plan koji su razvili diplomati i talijanska vlada predstavljen je pregovaračima grupe industrijskih zemalja G7, rekao je Di Maio. Također je razgovarao s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom.

Di Maio je, ipak, pesimističan oko pregovora s Rusijom. "Ne želim ispasti zloguki prorok, no ne vidim da se ikakvi pregovori vode.", rekao je. 


13:56 - Američki predsjednik Joe Biden potpisao je zakon koji potvrđuje 40 milijardi dolara nove pomoći za ukrajinske ratne napore, prenosi BBC.

Novac predstavlja najveći paket američke pomoći otkako je Rusija započela svoju invaziju u veljači.

Nacrt zakona, koji će usmjeriti potporu Ukrajini u sljedećih pet mjeseci, uključuje oko 6 milijardi dolara predviđenih za oklopna vozila i protuzračnu obranu.

Volodimir Zelenski na Twitteru mu je zahvalio na potpisivanju zakona. 

- Veselimo se novoj, snažnoj pomoći u obrani. Danas je to potrebnije nego ikad - poručio je. 


12:36 - Ukrajinska protuzračna obrana oborila je rusku raketu u Viničkoj oblasti, prenosi The Kyiv Independent.

Prema riječima regionalnog guvernera Serhija Borzova, projektil je danas oboren u blizini grada Nemiriva.


12:16 - Portugalski premijer António Costa stigao je u Kijev. 

- S emocijama i poštovanjem dolazim ovdje, u znak solidarnosti s ovom zemljom i ovim narodom, suočenim s barbarskom ruskom agresijom - naveo je. 


12:14 - Zamjenica ukrajinskog ministra vanjskih poslova Emine Dzheppar podijelila je na Twitteru video na kojem ruski vojnici u Mariupolju provode "prisilnu 'evakuaciju' civila na teritorij Rusije".


12:12 - Rat u Ukrajini može se riješiti samo diplomacijom, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, unatoč trenutnom zastoju u pregovorima između dviju strana.

Govoreći na ukrajinskoj televiziji, sugerirao je da bi njegova zemlja mogla biti pobjednička na bojnom polju, ali da bi se stvari mogle konačno zaustaviti samo "za pregovaračkim stolom".

Sukob će "biti krvav, bit će borbe, ali će se definitivno okončati samo diplomacijom", rekao je Zelenski. No, naznačio je da to neće biti lako jer niti jedna strana ne želi ništa odustati.

U utorak je glavni pregovarač Kijeva Mykhaylo Podolyak rekao da su razgovori na čekanju. Sljedećeg dana glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov optužio je vlasti u Kijevu da ne žele nastaviti razgovore o okončanju neprijateljstava. 


11:57 - Ruske snage nastavljaju sprječavati ljude da evakuiraju iz regije Herson na teritorij pod kontrolom Ukrajine, priopćio je Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine, optužujući Rusiju za "taktiku terorizma".

Zamjenik čelnika regionalnog vijeća Hersona Jurij Sobolevski izjavio je da "organizacijska nesposobnost i kriminalne radnje ruskih okupatora dovode regiju Herson u dublju humanitarnu krizu".


11:51 - Rusija navodi da je uništila veliku pošiljku oružja koju su Ukrajini poslale zapadne zemlje, prenosi BBC. 

Rusko ministarstvo obrane navodi kako je pošiljka uništena u blizini željezničke stanice u sjevernoj regiji Žitomir, pomoću projektila lansiranih s mora.

Ministarstvo je priopćilo da je oružje bilo namijenjeno ukrajinskim snagama u istočnoj regiji Donbasa.


10:47 - Njemačka i Italija rekle su tvrtkama da mogu otvoriti račune u rubljama kako bi nastavile s kupnjom ruskog plina "bez kršenja" sankcija protiv Rusije, prenosi The Kyiv Independent.


10:45 - Prema Oružanim snagama Ukrajine, Rusija je od početka invazije izgubila oko 28,850 ljudi. 

Također, navode da su uništena 204 ruska aviona, 1,278 tenkova, 169 helikoptera, 462 bespilotne letjelice, 13 brodova te niz druge opreme i vojnih vozila. 


10:42Boris Johnson razgovarao je s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom o suradnji dviju zemalja i globalnom odgovoru na sukob u Ukrajini. Ističući rusku prijetnju, premijer je istaknuo da će Finska i Švedska biti vrijedan dodatak NATO savezu, prenosi The Guardian. 

U priopćenju vlade navodi se da je Johnson "ohrabrio" Erdoğana da surađuje sa švedskim, finskim i kolegama iz NATO-a na rješavanju svih zabrinutosti uoči summita u Madridu sljedećeg mjeseca.

Sastanak je uslijedio nakon Erdoğanove prijetnje da će staviti veto na zahtjeve Finske i Švedske za članstvo u NATO-u.


09:11 - Tjednima su se ukrajinski borci unutar čeličane Azovstal u Mariupolju borili protiv ruskog napredovanja. Rusija je sinoć navela da su se posljednji branitelji predali te kako su čeličana i grad sada pod ruskom kontrolom. Ukrajina nije potvrdila ovu tvrdnju.

Evakuirani vojnici sada su samoproglašenoj Narodnoj Republici Donjeck, a neki od njih javili su se svojim obiteljima. 

- Suprug mi je pisao prije dva dana. Situacija je stvarno teška i užasna. Moj suprug je na putu iz jednog pakla u drugi - navela je Natalia Zarytska, prenosi CNN. 


09:07 - Ukrajinsko operativno zapovjedništvo "Jug" izvijestilo je da je Rusija u posljednja 24 sata izgubila najmanje 36 vojnika, tri tenka T-72, raketni bacač i brojna vozila duž južne ukrajinske crte bojišnice.


08:55 - Bivši šahovski prvak Gari Kasparov i bivši oligarh Mihail Hodorkovski, koji danas žive u egzilu kao protivnici ruskog predsjednika, proglašeni su "stranim agentima", objavilo je rusko ministarstvo pravosuđa.

Ta uvredljiva etiketa nalik onoj "neprijatelj naroda" iz sovjetskog doba, koristi se u u današnjoj Rusiji za ocrnjivanje  i protivnika, novinara i boraca za ljudska prava koje Kremlj optužuje da se bave aktivnostima financiranima iz inozemstva.

"Strani agenti" podvrgnuti su brojnim pritiscima, protiv njih vode se dugi procesi, prijete im sankcije i zatvor. Svoj status dužni su navesti u svim objavama.


07:29 - Ruski Gazprom u subotu je zaustavio izvoz plina u susjednu Finsku, rekao je finski operater plinskog sustava, prenosi The Guardian. 

Gazprom Export je zahtijevao da europske zemlje plaćaju isporuke ruskog plina u rubljama zbog sankcija uvedenih zbog invazije Moskve na Ukrajinu, ali Finska to odbija učiniti.

- Uvoz plina preko ulazne točke Imatre je zaustavljen - stoji u priopćenju finskog Gasgrida.


07:02 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predložio je uspostavu formalnog sporazuma sa zemljama saveznicima kako bi se osigurala ruska kompenzacija za štetu koju su njezine snage uzrokovale tijekom rata.

Zelenski, koji kaže da Rusija pokušava uništiti što više može ukrajinske infrastrukture, izjavio je da bi takav sporazum pokazao da će nacije koje planiraju agresivna djelovanja morati platiti za svoje poteze.

"Pozivamo partnerske zemlje da potpišu multilateralni sporazum i stvore mehanizam koji bi osigurao da svatko tko je pretrpio štetu od ruskih djelovanja može primiti kompenzaciju za sve nastale gubitke", rekao je u svom on-line obraćanju.

Po njegovim riječima, prema takvom sporazumu u zemljama potpisnicama bili bi ruska imovina i novac konfiscirani i usmjereni u poseban kompenzacijski fond.

"To bi bilo pravedno. A Rusija bi osjetila težinu svake rakete, svake bombe, svake granate koju ispali na nas", izjavio je Zelenskij.

Kanada je prošli mjesec objavila da će promijeniti svoj zakon o sankcijama kako bi omogućila da se oduzeta imovina i strana imovina koja je pod sankcijama redistribuiraju kao kompenzacija žrtvama ili da se njome pomogne u obnovi strane zemlje od rata.


07:00 - Pentagon je objavio da nema naznaka da je Rusija upotrijebila lasersko oružje u Ukrajini, nakon tvrdnji iz Moskve da je tamo započela koristiti novu generaciju snažnih lasera za uništavanje neprijateljskih dronova.

VIDEO Iscurila još jedna snimka neobičnog ponašanja Putina: Je li mu se zdravlje pogoršalo?

Komentara 96

JA
Jania
09:39 21.05.2022.

Strašno. Tri mjeseca uništavanja. Putin ne razara samo tuđu zemlju, razara i rusko gospodarstvo i budućnost. Agresiju treba zaustaviti na dobrobit sviju.

NO
Ne okupatoru💪🇺🇦
13:21 25.05.2022.

Vučićeve trolčine opet nešto živnule. Umjesto da tu trolate zakaj ne otiđite svojoj braći u pomoći? A car Putin vas je izdao svojim praktički “priznanjem” Kosova 🤣🤣🤣🤣.

NO
Ne okupatoru💪🇺🇦
13:14 25.05.2022.

Sjedi ruski vojnik na T72 i pije votku. Ukrajinci ga imaju na nišanu. Buuuum. To izgleda kao igrica ali je žalosna stvarnost. Za koga ginu Rusi u Ukrajini???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije