Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otpad

Zeleno svjetlo Europske komisije – za "Marišćinu" 22,3 milijuna eura

'21.01.2010., Karlovac - Deponij Ilovac, radnici cistoce i jos nekoliko komunalnih tvrtki svakodnevno dovoze otpad na deponij gdje su ih do nedavno napadali Romi.  Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
18.03.2011.
u 18:07

Prvi projekt izgradnje regionalnog otpada u Hrvatskoj koji će se financirati sredstvima programa IPA

RIJEKA – Nadležna tijela Europske komisije prihvatila su Odluku o dodjeli nepovratnih sredstava za izgradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom "Marišćina" u iznosu od 22,3 milijuna eura, objavio je danas primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Riječ je o prvom projektu izgradnje regionalnih odlagališta otpada koji će se u Hrvatskoj financirati sredstvima programa IPA. Pozitivan ishod plod je višegodišnjeg zajedničkog zalaganja operativnog nositelja projekta – trgovačkog društva Ekoplus d.o.o. Rijeka i stručnih službi Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke te nadležnih državnih institucija – Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Postupak kandidature projekta počeo je prije nekoliko godina, a 2009. godine Europska komisija donijela je prvu odluku o dodjeli nepovratnih sredstava EU u visini od 8,4 milijuna eura. Zbog mogućega značajnog dodatnog financiranja odlučeno je da se pristupi dopuni zahtjeva prema Europskoj komisiji. Odluka Europske komisije potvrđuje ispravnost i isplativost takvog pristupa jer financiranje nepovratnim sredstvima EU znači uštedu od 150 milijuna kuna vlastitih sredstava koji mogu biti usmjereni u druge razvojne projekte.

Projektom ŽCGO-a „Marišćina“ u okviru programa IPA obuhvaćena je zona odlagališta, pripadajuća infrastruktura i objekti kao i postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada, koji će biti izgrađeni u skladu s najvišim ekološkim standardima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije