Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
performans Zelenih

Zeleni traže da se na splitske ulice postave spremnici za odjeću

Zeleni performans (1)
Foto: Ivana Ivanović/Pixsell
1/4
26.10.2011.
u 15:10

Većina djevojaka i ne pomišlja da na sebi ima prekrasne džempere proizvedene u talijanskim tvornicama od reciklirane vune. I kuhinjske krpe bile su odjeća.

Pred zgradom HNK Zeleni Dalmacije priredili su prigodni performans pod nazivom "Spremnike za odjeću na ulice".

– Tražimo da se na ulicama Splita postave kontejneri za odjeću. Mnogi nisu svjesni da u ormarima držimo 30 posto odjeće koju uopće ne nosimo. Osim karitativne funkcije, prikupljanje odjeće potrebno je i zbog toga što se ona može reciklirati, a to cijeli svijet radi – kazao je Lovre Romora, čelnik Zelenih Dalmacije.

Zeleni upozoravaju da Grad Split nije proveo plan gospodarenja otpadom te kako komunalno poduzeće Čistoća izbjegava uvesti ozbiljan sustav odvojenog prikupljanja otpada što je protivno zakonima o zaštiti okoliša.

Zeleni Dalmacije zahtijevaju da Grad Split što prije zaključi ugovor s koncesionarima o prikupljanju tekstila. Ističu da većina mladih djevojaka iz Splita i Dalmacije i ne pomišlja da na sebi možda nosi prekrasne džempere od reciklirane vune koji su proizvedeni u talijanskim tvornicama, a njihove majke brišući suđe još manje pretpostavljaju da su kuhinjske krpe nekad bile odjeća.

Ključne riječi

Komentara 2

VI
Vito
07:25 27.10.2011.

brišući suđe još manje pretpostavljaju da su kuhinjske krpe nekad bile odjeća. USA stanovništvo koje koristi pelene isto tako te pelene reciklira pakad više nisu za pelene krpe prelaze u industriju za brisanje i čišćenje... Tim načinom recikliranja uštede i i \"zarade\" preko 6.000.000 godišnje samo u jednom mjestu i okolici.. Zapošljavaju tridesetak osoba koje se brinu o skupljanju, čišćenju, razvrstavanju i ponovnom vraćanju pelena korisnicima... A koriste ih sve dobne skupine i oba spola... Sve se više \"šire\", kao i svijest o korisnosti i prednosti \"platnenih\" pelena nad \"industrijskim\"...

VI
Vito
07:30 27.10.2011.

Kod nas se prirodna vuna ne koristi, jer je \"skupo\" njezino čišćenje... Jesmo \"razmaženi\" i pohlepni, a ujedno i zagađujem okolinu potpuno nesvjesni koliko novaca bacamo \"na ulicu\"... Sve dok nebudemo postali svijesni da moramo mijenjati svijest i savjest političarara koji određuju apartčike zadužene za otpad dotle ćemo imati skupo smeće i siromašno stanovništvo... No, nije niti čudno, komunisti su nas naučili da imamo \"sve na dlanu\" i da je čistač posao kažnjenika, a \"skupljanje otpada\" ciganski posao ... Tu svijesto treba promijeniti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije