Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRŽAVNE NEKRETNINE

Državna tvrtka pokrenula nabavu: Žele limuzinu koja mora biti metalik srebrna, dizel, automatik...

23.07.2020.
u 12:30

“Sva službena vozila Društva srebrna su metalik, a automatik je radi sigurnosti, dugotrajnosti i, dugoročno, uštede”.

Dok mnogi zbog krize uzrokovane koronavirusom štede i režu troškove, tvrtka Državne nekretnine pokrenula je nabavu novog osobnog vozila koje namjerava platiti više od 200.000 kuna. U toj državnoj tvrtki tako preko javnog natječaja traže novi automobil srednje klase, a koji mora, među ostalim, imati automatski mjenjač i biti metalik srebrne boje.

Vozilo mora imati dizelski motor, snage 110 kW-a. Od ostale opreme traži se, primjerice, radiouređaj sa zaslonom osjetljivim na dodir, automatski klima-uređaj, kožni volan... Procijenjena vrijednost nabave te limuzine je 170.000 kuna plus PDV, odnosno s PDV-om nešto više od 212.000 kuna. A prema traženim tehničkim specifikacijama, može se zaključiti da je taj natječaj pisan za automobil Škoda Octavia 2,0 TDI Style sa 150 KS i 7-stupanjskim automatskim DSG mjenjačem, koji je nedavno stigao na naše tržište u četvrtoj generaciji. Zanimljivo, u tehničkim specifikacijama piše da se traži automobil srednje klase u koji bi formalno spadali automobili iz višeg razreda od Škode Octavije poput VW Passata, Audija A4, Peugeota 508 ili Mazde6.

Ali, svi ti automobili u limuzinskoj karoserijskoj varijanti nemaju prtljažnik minimalne zapremnine 595 litara, koliko se traži. Octavia nudi okruglih 600 litara. Traži se da automobil ispušta najviše 99 g/km CO2, a navedena Octavia ispušta 97 g/ km (potrošnja 3,6 l/100 km). U natječaju se traži da automobil ima minimalnu dužinu od 4680 mm i međuosovinski razmak od 2660 mm, a mjere Octavije su 4689 mm i 2686 mm. Osim toga, cijena Škode Octavije 2,0TDI Style iznosi 212.620 kuna s PDV-om. Oprema Style nudi sve ono što se u specifikacijama zahtijeva, od glavnih LED svjetala, navigacijskog sustava s upravljanjem glasovnim naredbama pa do potpore za zadržavanje u prometnom traku i stražnjih i prednjih parkirnih senzora.

U Državnim nekretninama, pak, tvrde da nabavom ovog vozila vozni park tvrtke ostaje isti te da vozilo nabavljaju sukladno planu poslovanja za 2020. Navode da operativni leasing istječe za dva vozila, a s nabavom se krenulo, tvrde, kako bi se osnovne poslovne aktivnosti obavljale u istom opsegu kao i dosad. Nisu odgovorili na pitanje tko će točno koristiti novim vozilom, no dali su objašnjenje zašto novi automobil mora biti automatik i baš srebrne metalik boje.

“Sva službena vozila Društva iste su boje te se koriste za obavljanje redovitih poslova zaposlenika Društva, a od automobila s automatskim mjenjačem očekuje se povećanje sigurnosti i dugotrajnost te, dugoročno gledano, i ušteda, odnosno poštovanje načela ekonomičnosti”, poručuju iz Državnih nekretnina. Ta tvrtke upravlja s 1657 poslovnih prostora, osam rezidencija, 4784 stanova i pet diplomatsko-konzularnih predstavništava. Od 2017. Državne nekretnine vodi Renata Sabo, koja je za direktoricu tvrtke izabrana na javnom natječaju. No neki su tvrdili da nije imala potrebnih pet godina na rukovodećim mjestima. Iako se za nju tvrdilo i da je članica HDZ-a, u imovinskoj kartici navela je da nije članica ni jedne stranke. Sabo je inače je bivša natjecateljica za Miss Hrvatske.

Komentara 22

HA
hacker
13:02 23.07.2020.

I ja bih novi automatik dizelaš srebrne boje, nek država ukine trošarine i smanji PDV da si kupim siguran auto, ovako trenutno za sada vozim auto benzinac star 29 godina ispušta CO2 234 g/km te je euro 1, ako državuu nije briga za sigurnost i ekologiju nije ni mene. Lijep pozdrav!

Avatar gunner12345
gunner12345
12:54 23.07.2020.

koga briga i da kupe aute za 500 000 kn hoće li ljudi prestati glasati za hdz ? neće! tak da dečki samo rokajte, obavezno četverozonska klima, zatamnjena stakla i 19 cola kotači...

FI
FiniGemišt
13:15 23.07.2020.

To se zove legalizirana pljačka. Sve je po zakonu i njihovom "Planu nabave". Ali je krajnje nemoralno. Neka si za svoje novce kupe što hoće. Ovo nije njihov novac. Za ono što im treba mogu si kupiti auto do 120.000 kn. Osim što je ovo nemoralno i lopovski, vidi se i da su neznalice jer su im objašnjenja užas. Automatski mjenjač i ušteda - ha, ha , ha. Svaki automobil s automatskim mjenjačem je u startu dosta skuplji od istog takvog ručnog. O pouzdanosti pak - diskutabilno, pogotovo ovi DSG.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije