Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Migranti

Zekanović: Upotrijebio bih sva moguća sredstva da zaštitim suverenitet i granice RH

Hrvoje Zekanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
25.10.2018.
u 11:14

Predsjednicu je pozvao da u prosincu u Maroku ne potpiše UN-ov Globalni sporazum za sigurnu i urednu migraciju jer je to, tvrdi, najveća opasnost

HRAST-ov Hrvoje Zekanović upotrijebio bi, poručio je, sva moguća sredstva da zaštiti suverenitet i granice Hrvatske. Da zaustavi migrante kojih je posljednjih dana sve više na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, upotrijebio bi, priznaje, čak i vojsku. Predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović pozvao je da u prosincu u Maroku ne potpiše UN-ov Globalni sporazum za sigurnu i urednu migraciju jer je to, tvrdi, najveća opasnost.

- Predsjednica je radosno najavila da će potpisati taj ugovor, a njime se značajno liberaliziraju i olakšavaju migracije. Ako taj sporazum ne valja SAD-u i Mađarskoj pa ga neće potpisati Trump ni Orban zašto ga onda potpisuje Hrvatska koja srlja u sporazum i ne zna što potpisuje. Neka se zbog situacije s migrantima, ali i afera koje potresaju sigurnosni sustav, sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Zadnjih tjedana i dana imamo veliku migrantsku opasnost i migracije koje prijete Hrvatskoj. Stotine i stotine migranata, što je nezapamćeno, pokušavaju na silu ući u Hrvatsku pri čemu se čak i sukobljavaju s hrvatskom policijom. Stravično je da hrvatska vlast, premijer i MUP još nisu reagirali – kazao je Zekanović. Stanovnici u pograničnim područjima posebno su ogorčeni, dodaje, jer po noći ne mogu sigurno izlaziti iz kuće, a da ne naiđu na migrante.

- BiH službeno priznaje da je njenim teritorijem prošlo 12,5 tisuća migranata, službeni podaci EU su 25 tisuća migranata, a veliki dio njih još uvijek je u hrvatskim šumama. Uopće ne pričamo o ključnom problemu da netko u našu državu ulazi bez putovnica i radi što god hoće. S obzirom na to da su se Slovenija i Mađarska ogradile bodljikavom žicom od ostatka svijeta, kada krene veći migrantski val, Hrvatska može očekivati da postane hot spot za migrante – vjeruje Zekanović.

Upitan bi li, poput Mađarske, postavio bodljikavu žicu na hrvatske granice, odgovorio je da bi Hrvatsku zaštitio na svaki mogući način.

- Danas imamo hrvatsku policiju na granicama, pa ako ona nije dovoljna, onda uvedimo druge mjere koje će zaštiti granice. Bodljikava žica u Hrvatskoj je sinonim za nešto ružno i opasno, dok je Slovencima i Mađarima, koji su nam umnogo čemu uzor, prihvatljiva mjera – tvrdi Zekanović. Novinare je zanimalo znači li njegova izjava da bi upotrijebio sva moguća sredstva da zaštiti granicu i da bi slao vojsku na granicu, no Zekanović je prvotno izbjegavao dati jasan odgovor.

- Hrvatski vojnici gase požare, sudjeluju u sanaciji požara, svugdje su na dispoziciji hrvatskom narodu, a njihova primarna funkcija i jest zaštita granica, pa naravno da treba sudjelovati i u ovoj situaciji -zaključio je Zekanović.

Komentara 10

Avatar bukovica.tg
bukovica.tg
13:10 25.10.2018.

vojsku hitno na granicu da vjezbaju

Avatar Cohen
Cohen
11:54 25.10.2018.

Ne vjerujem da ima potrebe upozoravati predsjednicu što joj je činiti ili ne činiti u vezi migrantske krize. Ona je sama bila inicijator sadašnjih mjera kontrole granice, kada je, za SDP-ove vlasti, pristup problemu bio liberalniji, humaniji. Upozorila na mogućnost infiltracije terorista u Europu. Ima vojnička iskustva iz NATO-a.

DU
Deleted user
21:05 26.10.2018.

Jalova politika, indolentnost i poslušništvo naše vlasti žestoko će nam se obiti o glavu. Svađe među nama koje po svim ideološkim pitanjima svakodnevno izazivaju plaćenici - također. Svoju smo zemlju oglodali ekonomski i duhovno i sad nam treba pravo čudo da nešto promijenimo. Iako ....nakon svjetskog prvenstva 1 dan sam sanjala da su čuda moguća.0

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije