Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO ZASJEDANJE

Reiner: 'Stavite masku i ne dirajte lice.' Hasanbegović: 'Imam alergijske probleme na neke ljude'

Zlatko Hasanbegović
Foto: Youtube/Screenshot
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
16.09.2020.
u 14:35

Ahmetović je odgovorila Plenkoviću da su o LNG-u mogli razgovarati, ali nije odgovorio ni na jedan njezin dopis pa pred kamerama lagao da komuniciraju s općinom Omišalj.

Novi saziv Hrvatskog sabora započeo je svoju prvu redovitu sjednicu i redovito jesensko zasjedanje nakon dviju izvanrednih sjednica.

Zasjedanje je počelo uobičajeno, a 41 zastupnik moći će postavljati pitanja premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima. 

Premijer je komentirao izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji je, između ostalog, rekao da se ''Ustavni sud prepao''.

Naime, nazvao ga je aktivistom te je rekao da nije riječ ni o kakvoj političkoj agendi.

– Jasno je tko se protivi odluci Ustavnog suda, radi o aktivistima. Ovi koji kažu da nisu hrabri, što nisu sami podnijeli nešto pred Ustavni sud – rekao je Plenković.

Tijek događaja: 

13:40 – Zlatko Hasanbegović osvrnuo se na odluku da bi se u školsku nastavu trebao uvrstiti film "Dnevnik Diane Budisavljević".

– To je osrednji i dosadan, klišejizirani filmski pamflet u suprotnosti s povijesnim činjenicama. Koje je opravdanje? – pitao je Hasanbegović ministra obrazovanja Radovana Fuchsa.

Željko Reiner zamolio je Hasanbegovića da stavi masku te da si ne dodiruje lice.

– Imam stanovite alergijske probleme na neke ljude i pojave – odgovorio mu je. 

13:20 : Maja Grba Bujević uputila je pitanje ministru zdravstva Viliju Berošu. Naime, nahvalila je hrvatsku borbu protiv koronavirusa i čitajući s papira naglasila da je borba zahtijevala stručan pristup i brzo donošenje odluka.

– Malu ste Hrvatsku stavili uz bok svjetskih sila odgovorom na noćnu moru... – navodila je. Žalosti je što je ispod radara prošla priča o primarnim respiratorno-intenzivističkim centrima, pa je pitala ministra kako su nastali i jesu li oni ispunili svoju zadaću.

– Potpuno ste u pravu, u udžbenicima nije pisalo kako se boriti protiv pandemije, pa smo učili i prilagođavali se u hodu – počeo je Beroš odgovarati. Rekao je da su centri namijenjeni liječenju najtežih slučajeva, a predviđeni su i sekundarni centri ako bude potrebno.

– Angažirali smo sve moguće kapacitete, izbrojili koliko ima respiratora u Hrvatskoj i pokušali se organizirati, dio KB-a Dubrava pretvorili smo u primarni intenzivističko-respiratorni centar. Jesen je neizvjesna i držimo u pripremi te kapacitete cijelo vrijeme. Spremni smo ih aktivirati u svakom trenutku – zaključio je Beroš.

Zastupnica je ''najljepše zahvalila'' ministru na odgovoru. Dodala je da joj je kao liječnici itekako važan njegov odgovor ''jer je to primjer gdje su na jedno mjesto stavili struku i vještine i zaštitnu opremu zaštitne vrste''.

13:10 – Domagoj Hajduković pitao je premijera je li čitao članak o Hrvatskoj u Die Weltu u kojem se Hrvatsku proziva zbog korupcije.

Premijer mu je odgovorio da u vezi sa stranim medijima i informaciji o mogućoj uskrati novca zbog korupcije ne zna ništa, ali da zna procedure vezane za vladavinu prava u EU više od njega i novinara koji pišu o tome.

Nakon Plenkovićeva odgovora, Hajduković je kazao kako je premijer očito "najpametniji, najviše od svih zna o javnim financijama te svaki dan razgovara s Charlesom Michelom".

12:50 – Peđa Grbin pitao je premijera kako misli pomoći građanima kojima ističu moratoriji na kredite te kako planira pomoći onima kojima slijedi ovrha.

"6,3 milijarde kuna dali smo poslodavcima za radnike. Nastavljamo s mjerom od 4000 kuna još tri mjeseca", rekao je premijer.

Grbin mu je odgovorio kako Plenković docira hrvatskim građanima koji su ostali bez posla. 

"Odgodite moratorij za još tri mjeseca", poručio je Grbin.

11:35 – Miro Bulj pitao je premijera je li upoznat s time kako ljudi u Zagori nisu sigurni od migranata koji su, tvrdi, sve nasilniji pa spominje i otmice.

– Hoćete li u skladu sa zakonom uputiti ponosnu Hrvatsku vojsku na granicu i tako poštovati Ustav? – pitao ga je Bulj. Želio je znati više o ulaganju u Dalmaciju i može li reći tko su mineri Nacionalnog stožera.

11:10 – Mirela Ahmetović rekla je kako suradnja Bandića i SDP-a traje od 2016. godine

– HDZ je uvijek vješto podržavao Bandića iza leđa i iza očiju javnosti. Vi se odgovorni za taj partnersko-koruptivni odnos koji je ozakonjen u Skupštini. Po njemu Bandić može pustošiti gradski proračun, a vi imate većinu u Saboru. Sad su vam se odjednom otvorile oči. Možemo li mi konačno očekivati da Bandić ode u Remetinec ili on može računati na vašu potporu – rekla je Ahmetović.

Plenković je rekao kako je zatvorio na trenutak oči te mu se učinilo da je Maras ponovno u Saboru.

– Dolazite iz jedinice koja nema veze sa Zagrebom. Očekivao sam da će vas zanimati teme poput energetske obnove, a ne zagrebačke teme. Kada dođu izbori, HDZ će imati svoje kandidate – odgovorio je Plenković.

Ahmetović je odgovorila Plenkoviću da su o LNG-u mogli razgovarati, ali nije odgovorio ni na jedan njezin dopis pa je pred kamerama lagao da komuniciraju s općinom Omišalj.

– Nikada niste stupili u kontakt sa mnom jer vas nije briga za stanovnike Omišlja. Vaši odgovori govore o vama, izgubili ste moralni kompas, neodoljivo me podsjećate na ratnog profitera Ivu Sanadera, pazite da ne završite kao on – rekla je Ahmetović premijeru.

10:50 – Hrvoje Zekanović je premijeru Plenkoviću postavio pitanje u vezi s nošenjem maski u Saboru. 

– Ako ćemo biti solidarni, 'ajmo sada svi popiti tablete za tlak, ako ih je netko danas morao popiti. I za kraj, kada mislite zaštititi život od začeća? – upitao je Zekanović. 

Plenković je odgovorio kako mu je drago da je Zekanović dobro te je otporan i ima antitijela, i naglasio da odluku o nošenju maski u Saboru donosi Sabor. 

10:25 – Zvonimir Troskot (Most) rekao je kako hrvatsko nebo moraju štititi najmoderniji avioni. Premijera je pitao koincidira li novac iz EU s time da se Hrvatska obvezala kupiti francuske avione. 

– Na stol smo dobili ponudu SAD-a, našeg dugogdišnjeg saveznika, a s druge strane ponudu Francuske. Diskutabilna je vremenska bliskost između ponude Francuske i briselske financijske pomoći Hrvatskoj. Jeste li možda dali uvjetovani prihvat kupnje francuskih aviona kako bismo dobili financijsku pomoć Europske unije? – pitao je Troskot premijera. 

Plenković mu nije ostao dužan, a rekao je kako ovakav ''jad i čemer'' nije očekivao.

– Fasciniran sam danas debitantima u Saboru. Vi smatrate da smo dobili 22,5 milijarde eura jer je to uvjetovano time da ćemo kupiti Rafal od Macrona? Jeste vi to sada rekli? Uvijek sam smatrao da je Most kavanska demokracija, ali ovakav čemer i jad nisam očekivao. To je nebuloza, nikakve veze nema natječaj za višenamjenski borbeni avion i pregovori koje uime Vlade vodim na Europskom vijeću o Višegodišnjem financijskom okviru.

– Molim vas radi higijene u javnosti nemojte izlaziti s takvim tezama. Netočne su i diskreditiraju vas kao novog zastupnika. Jeftine lažne trikove i aluzije na dogovore i dealove u mračnim kuloarima da bismo onda kupili Rafal, to nitko ne može drugi izmisliti osim kreativaca iz Mosta. Čestitam vam na toj kreativnosti – odgovorio je Plenković. 

10:15 – Maja Grba Bujević, članica Stožera i HDZ-a, pitanje je uputila ministru zdravstva Viliju Berošu te nahvalila hrvatsku borbu protiv koronavirusa.

– Čemu služe primarni respiratorno-intenzivistički centri i jesu li oni ispunili svoju zadaću – pitala je Grba Bujević.

Beroš je kazao kako su centri namijenjeni liječenju najtežih slučajeva, a predviđeni su i sekundarni centri ako bude potrebno. 

– Angažirali smo sve moguće kapacitete, izbrojili koliko ima respiratora u Hrvatskoj i pokušali se organizirati, dio KB-a Dubrava smo pretvorili u primarni respiratorno-intenzivistički centar. Jesen je neizvjesna i držimo u pripremi te kapacitete cijelo vrijeme. Spremni smo ih aktivirati u svakom trenutku – rekao je Beroš.

09: 50 – Siniša Hajdaš Dončić pitao je premijera o snimci ministra Beroša i Dijane Zadravec. 

– Hoće li vrh HDZ-a uskoro donijeti odluku o tome tko će biti novi ravnatelj Vinogradske bolnice? – pitao je Dončić.

Plenković je odgovorio kako je Dončić bio "briljantan prorok" koji je rekao da će njegova koalicija osvojiti 68 mandata.

– Toliko o vašoj procjeni – rekao je.

09:45 – Dario Zurovec pitao je ministra graditeljstva Darka Horvata za točan plan provedbe Zakona o obnovi.

09:40 – Prije početka zasjedanja zastupnik Hrvoje Zekanović, koji je prebolio COVID-19, upitao je predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića treba li i dalje nositi maskicu, s obzirom na to da nije zarazan "ili je maskica samo modni detalj".

– Masku nosim uredno, a uz zastupnički, odnedavno imam i imunitet na koronavirus, ne mogu nikoga zaraziti niti mogu biti zaražen, pa bih volio da se odluka o nošenju maski promijeni, na način da je svi koji su preboljeli zarazu i imaju antitijela ne moraju nositi – rekao je Zekanović.

Drago mi je da ste ozdravili i vratili se, ali molim Vas da, dok vrijede ovakva pravila, ako ni iz čega drugoga, onda iz solidarnosti nosite masku. Nosim je i ja iako sam iza pleksiglasa – odgovorio mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

– O. K. ako je iz solidarnosti, bit ću solidaran dok vrijede ovakva pravila – uzvratio je zastupnik.

Komentara 128

ĐM
Đuro.Mikšić
10:48 16.09.2020.

Milanovic je odlican komentator, na sve ima svoje misljenje i komentar. Ali nikada mu do nicega nije dovoljno stalo da bi on nesto napravio.

DJ
DjD
12:59 16.09.2020.

Kako odgovoriti na glupo pitanje a da se onom koji pita to ne učini bahato? Mislim, ova većina pitnja su : a) oprrba- toliko naivna kao u pučkoškolaca b) pozicija-uvlačenje predsjedniku kako bi mu bili miliji.

JU
Judita
10:50 16.09.2020.

Ne ocekujem puno realnih pitanja, vjerojatno ce sve biti oporbene provokacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije