Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRAST

Zekanović: 'Tajani treba reći pogriješio sam i jedino ostavkom to mogu ispraviti'

Zekanović pozvao premijera i predsjednicu da kažu jasan stav o Marakeškom sporazumu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
12.02.2019.
u 12:15

HRAST-ov Hrvoje Zekanović zatražio je danas ostavku predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija zbog njegove izjave o "talijanskoj Istri i Dalmaciji"

HRAST-ov Hrvoje Zekanović zatražio je danas ostavku predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija zbog njegove izjave o "talijanskoj Istri i Dalmaciji", ali i odlučniju reakciju premijera Andreja Plenkovića. Tajanijeva isprika "niste me dobro razumjeli" zapravo i nije isprika, poručuje Zekanović.

- Predsjednik Europskog parlamenta Tajani je najviši europski dužnosnik, rijetko tko u Europi ima njegov rang. Nakon što poslušamo njegovo objašnjenje pitamo se trebamo li vjerovati Tajaniju ili svojim ušima, nije rekao da je pogriješio ili da je dao neprimjerenu izjavu, nego je rekao niste me razumjeli, ja nisam govorio o svojatanju hrvatskog teritorija – kaže HRAST-ov zastupnik. Podsjeća da je premijer nedavno napad na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu nazvao groznim i gnjusnim, a Tajanijeva izjava je, drži, još gora i gnjusnija.

- Krajnje je neprihvatljivo, grozno i gnjusno da nas Tajani pokušava prevariti tako da kaže da ga nismo dobro razumjeli. Ovo je rezultat svih nesuverenističkih politika zadnjih 20 godina, da su se vlade i predsjednici svih tih godina postavljali kao suverenisti definitivno ne bi imali ovakve izjave, kao ni izjave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića o svojatanju hrvatskog teritorija. Hrvatsku može šamarati tko god hoće, može raditi od nje što hoće – poručuje Zekanović. Podsjeća da je fašistička Italija u Drugom svjetskom ratu okupirala Dalmaciju i Istru i radila zlodjela na tim hrvatskim područjima, pa Tajanijevo indirektno branjenje tog fašističkog režima mora značiti kraj njegove političke karijere, naglašava Zekanović.

- S ovom izjavom ne može obnašati funkciju koju je dosad obnašao. Što bi bilo kada bi netko iz Hrvatske dao sličnu izjavu, siguran sam da bi ga mediji razapeli, međunarodna zajednica bi reagirala i čudi me međunarodna zajednica koja uvijek osuđuje govor mržnje sada šuti, zašto nitko od njegovih kolega, kao recimo Juncker, nije reagirao na to. Tajani treba reći ovo je preveliki gaf za moju karijeru, pogriješio sam i jedino ostavkom to mogu ispraviti. Premijer Plenković je morao puno burnije reagirati i pozvati Tajanija na političku odgovornost. Ne želim da hrvatski europarlamentarci sjede u domu čiji predsjednik relativizira fašističke zločine. Tajanijeva isprika "niste me dobro razumjeli" nije odgovarajuća, treba se posuti pepelom i snositi odgovornost za izgovoreno – zaključio je Zekanović.

>>Svađa Grmoje i Zekanovića u Saboru

Komentara 5

MR
MrkiMedo
12:30 12.02.2019.

Bravo Zekanovicu! Upravo tako! Mi nemamo Vladu! Uhljebi imaju Vladu!!

BL
bljak007
13:28 12.02.2019.

Ali i Furio Radin nije osudio Tajanijevu izjavu, već kroz osmjeh minimizira tu tešku izjavu.

SE
serđo12
12:46 12.02.2019.

Nakon Tajanijeve izjave promjenio sam mišljenje!Sada sam za kupnju borbenih zrakoplova,ali ne samo 2 !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije