Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burno u Saboru

Zekanović izvrijeđao Pupovca, manjinci napustili sabornicu, Jandroković prekinuo sjednicu

Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
21.02.2020.
u 13:26

Hrvoje Zekanović iz HRAST-a vladajuću koaliciju nazvao je hrvatsko-srpskom trgovačkom koalicijom, potom sasuo uvrede na zastupnike srpske manjine i Milorada Pupovca

Izmjene i dopune Zakona o popisu stanovništva danas u Saboru izazivaju pravu buru i što se tiče današnjeg glasanja jer kvoruma u sabornici malo ima, malo nema, padaju teške kvalifikacije, a onda slijede stanke. Kao problem pokazao se upravo novi Zakon o popisu stanovništva. Naime, većina je odbila amandmane manjinaca pa je, uime Kluba nacionalnih manjina, zastupnik češke manjine Vladimir Bilek zatražio stanku zbog konzultacija. Isto je zatražio i HDZ-ov Branko Bačić

No tada se javio Hrvoje Zekanović iz HRAST-a te vladajuću koaliciju nazvao hrvatsko-srpskom trgovačkom koalicijom potom sasuvši uvrede na zastupnike srpske manjine i Milorada Pupovca.

– Hrvoje Srboljub Zekanović pokazao je zašto klub smatra da su ova dva amandmana trebala biti prihvaćena – uzvratio je Pupovac koji je opet izazvao Zekanovićevu reakciju i ponavljanje tvrdnje da je tu riječ o trgovačkoj koaliciji. 

U tom trenutku za riječ se javio i Mostov Miro Bulj i kazao:

– Vladajuća je kolacija uništila hrvatsko stanovništvo. Toliko štete nije bilo ni u Domovinskom ratu. Ta je koalicija kriva za ovo stanje. Ovo je neprirodni Sabor. 

Nakon ovih Buljevih riječi, predsjednik Sabora Gordan Jandroković odredio je stanku

Da podsjetimo, manjinci su imali dva amandmana na Zakon. Jedan kojim su tražili da i oni imaju svoje predstavnike među popisivačima te drugi da u rubrici "materinski jezik" bude navedena množina – "materinski jezici". No, njihovi su amandmani odbijeni.

Nakon stanke, Jandroković je zastupnike obavijestio da je Klub zastupnika nacionalnih manjina zatražio dodatno vrijeme za konzultacije pa se glasanje odgađa za idući petak

Video: Sukob Marasa i Jandrokovića u Saboru

Ključne riječi

Komentara 87

RO
Rope22
13:29 21.02.2020.

Nitko u Hrvatskoj državi ne smije imati veća prava od Hrvata.Točka.I to je Zekanović rekao onoj grupici, koja je sjedila ispred njega.

RA
Rafael71
13:12 21.02.2020.

Kao prvo, vrijeđanja nije bilo ni u tragovima.Kao drugo, postoji li ikakva mogućnost da se više ne vrate u sabor nikada?

Avatar dpejakovic
dpejakovic
13:03 21.02.2020.

Vrijeđao ga je tako što mu je rekao da je trgovačka koalicija. Pa manjinci ne bi ni trebali biti u Saboru RH s obzirom na izbore i ukupan broj glasova koji dobiju. Apsurdno je da oni koji dobiju puno više glasova od njih nisu u Saboru RH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije