Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPORBA I SINDIKATI OPTUŽUJU MILINOVIĆEVU REFORMU

Zdravstveni udar po siromašnima

06.11.2008.
u 19:11

Ono što je predstavio ministar Milinović nije reforma, to je namicanje dodatnog novca po sistemu uzmi malo od radnika, malo od umirovljenika, a poslodavce ne diraj – kazao je danas predsjednik HSU-a Silvano Hrelja te istaknuo da ne pristaju na uvođenje plaćanja doprinosa za one s mirovinom iznad 2600 kuna, na uvođenje plaćanja participacije od 15 kuna te povećanje iznosa police dopunskog osiguranja za umirovljenike.

Pred zgradu na čik-pauzu


Komentar: Milinović zagrizao u (pre)tvrd orah

Milinović: Ako treba reformu ću predstaviti samo SDP-u

TDR: Uskoro očekujemo zabranu pizze

– Zabrinut sam za opstanak koalicije ako Vlada ostane pri prijedlogu – rekao je Hrelja i objasnio: – Bojim se da netko u Vladi koči pregovore o božićnici za umirovljenike. Možda žele to uvjetovati potporom reformi zdravstva.

Umirovljenici su osiromašeni, kazao je Hrelja te upitao Milinovića misli li, kad govori da sustav treba biti socijalan, da su umirovljenici sa 2600 kuna mirovine bogati. – Netko sa 2599 kuna neće biti obveznik plaćanja dok će onome sa 2601 kunom mirovina zbog doprinosa biti manja za 78 kuna. Demantirali su podatak o 11,4 posto umirovljenika s punim radnim stažem – njih je 22,7 posto. Ministar Milinović predstavio je financijsku reformu, a sindikatu je neprihvatljivo sređivanje sustava preko građana, kazala je i Spomenka Abveršek, potpredsjednica SSSH za javne službe.


Foto: Marko Lukunić

Malo ima, malo nema
– Ako nema novca za zdravstvo, onda Vlada to jasno treba reći, a ne da malo imamo participaciju, pristojbu ili policu osiguranja, pa nemamo – kazala je S. Abveršek. Navela je niz nedoumica koje Sindikat vidi u prijedlogu reforme. Tako Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju navodi niz bolesti za koje se ne plaća participacija (maligne bolesti, transplantacije...), dok je ministar najavio da će participacije biti oslobođena samo djeca i trudnice te da će se za socijalne kategorije pobrinuti država kroz police osiguranja.

Blog Pepeljara: Pet kuna? Dva dinara, druže!

U Hrvatskoj se rogobori na internetu i među prjiateljima

– To je anglosaski sustav zdravstva u državi koja u Ustavu ima javno zdravstvo – rekla je S. Abveršek. Podsjetila je da se Vlada u koalicijskom dogovoru obvezala vratiti domove zdravlja i zaustaviti zakup u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a sada se najavljuju koncesije.

Hrelja: HDZ dovodi u pitanje koaliciju s HSU-om zbog reformi zdravstva


Sindikati: Milinović ne rješava probleme u zdravstvu, već njegovo financiranje

Najavljene su i različite police osiguranja čiji će limit biti 130 kuna, a sindikat pita: kako će se taj limit nametnuti osiguravateljima koji rade na bazi profita? Ministra i socijalne partnere očekuje razgovor o reformi, a sindikalci vjeruju kako u prijedlogu ima dosta pokusnih balona kako bi se vidjelo koliko su građani spremni podnijeti te kako će se s ministrom dogovoriti o “onome što može dići građane na noge”.


Foto: Željko Lukunić

Gdje je pravednost?
– Zdravstvena reforma je nesuvisao odgovor na probleme koji nisu rješavani pet godina. Ponovno će biti najopterećeniji oni koji imaju prosječnu plaću od 5000 kuna, jer će se na njih prevaliti novi zdravstveni nameti – ilustrirao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović, ponavljajući da se zauzima za pravednije opterećenje po kojem bi više platili oni koji više imaju, a ne da se svaka ‘reforma’ prelomi preko leđa onih koji su u prosjeku, na rubu egzistencije ili ispod njega.


U Hrvatskoj 68 posto nepušača

Otprilike 68 posto stanovništva Hrvatske su nepušači. Država novim Zakonom o zabrani pušenja u javnim zatvorenim prostorima namjerava zaštititi nepušače te utjecati na promjenu ponašanja kod preostalih 32 posto pušača. Naime, troškovi liječenja bolesti koje su posljedica pušenja i utjecaja duhanskog dima, prema podacima HZZO-a, iznose vrtoglavih tri milijarde kuna na godinu.


Na pušenje se gubi 20 minuta

Prema istraživanju portala posao.hr, pušači tijekom posla na “čik-pauzu” odu minimalno četiri puta na dan. Pauze im uglavnom traju do pet minuta, a većina ispitanika odgovorila je da tijekom jedne pauze popuši jednu cigaretu. Više od polovice ispitanih pušača odgovorilo je da bi se uključilo u program odvikavanja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije