Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'radimo i za one koji su otišli'

Prosvjednici: Nedostaje 12.000 medicinskih sestara, zamislite kolika je to ušteda za državu

Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/4
06.09.2019.
u 13:18

Pregovori sindikata u zdravstvu s Vladinim pregovaračima nastavljaju se u srijedu. Danas ništa nisu postigli iako se očekivala ponuda Vlade kao odgovor na zahtjeve sindikata.

Čelnici zdravstvenih sindikata došli su u pratnji 50-ak članova u Ministarstvo zdravstva na nastavak pregovora o kolektivnom ugovoru u zdravstvu, a u podne su, za vrijeme radne stanke, medicinske sestre izašle ispred tri hrvatske bolnice.

– Ponude nije bilo, ali bilo je govora o članku 49. jer dosta je tužbi da to je mnogo novca – rekla je Anica Prašnjak po izlasku iz Ministarstva. Sporni članak, naime, propisuje plaćanje svih dodataka na plaću i za prekovremeni rad, što se uvelike ne poštuje pa je mnogo liječnika i sestara tužilo bolnice i isplaćuju se milijunske odštete.

Pregovori sindikata u zdravstvu s Vladinim pregovaračima nastavljaju se u srijedu. Danas ništa nisu postigli iako se očekivala ponuda Vlade kao odgovor na zahtjeve sindikata. 

– Od zahtjeva ne odustajemo  kaže Stjepan Topolnjak. 

S druge strane prosvjedi se nastavljaju u ponedjeljak u bolnici Sveti Duh i u Vinkovcima. U utorak se prosvjeduje u Karlovcu i KBC-u Sestre milosrdnice, u srijedu u Osijeku i Zadru, dok u četvrtak u bolnici u Dubravi i Slavonskom Brodu.

– Nijedna medicinska sestra ni medicinski tehničar nikad nije napustio svoje radno mjesto jer mu je gotova smjena. To nas čini različitima od ostalih radnika u Republici Hrvatskoj. Mi smo svi i dalje ovdje i radimo za sve one koji su otišli – kazala je predstavnica zdravstvenih sindikata za N1 dodavši kako uvjeti rada nisu adekvatni, a radnika nema.

Mirni prosvjed održao se u KBC-u Zagreb te u bolnicama u Puli i Ogulinu, a najavljeni su prosvjedi i na istoku Hrvatske predviđeni za idući tjedan.

– Prosječna plaća medicinske sestre iznosi 7000 kuna neto, ali kako nas nedostaje 12.000, zamislite kolika je to ušteda za državu – objasnila je Brankica Grgurić, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i dodala kako se do tog iznosa dolazi uz bar 70 sati prekovremenog rada.

– Mi nećemo čekati 31. listopad, jučer mi je deset sestara reklo da je upisalo tečaj njemačkog i da odlaze. Ako se u Rumunjskoj i Bugarskoj mogla izglasati povišica, onda se i nas može platiti za obavljeni rad – dodaje. 

U Ministarstvu zdravstva Anica Prašnjak iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara kazala je kako sindikati očekuju ponudu Vlade. Ne bude li ponuda ozbiljna, nastavljaju s prosvjedima i pripremama za dalje zakonske akcije, kaže Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi. Sindikati traže povećanje plaća za 10 posto.

Komentara 26

Avatar IvanR
IvanR
12:20 06.09.2019.

Jel fali domoljuba i lažnih branitelja?

DO
dopizdilomi
12:23 06.09.2019.

Zamislite koliko je to novaca za uhljebe i "zaposlene" koji ni ne znaju gdje im je radno mjesto a mi i dalje plaćamo porez.

Avatar tzvnovinar
tzvnovinar
12:46 06.09.2019.

med. sestre precjenjuju svoju ulogu tj. većina njih....kao i liječnici tipa kaži čiki aaaaaa. sedam somova je za posao koji rade, sasvim solidna plaća.liječnicima opće prakse oko 11 a specijalistima koji izvode operacije i dijagnosticiraju oko 15 somova.tko nije lakom, njemu je to dovoljno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije