Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar financija

Marić: Prve promjene u poreznom sustavu moguće tek iduće godine

zdravko marić
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
04.03.2016.
u 18:25

Analiza poreznog sustava po njegovoj bi najavi trebala biti dovršena do ljeta

 Promjena u poreznom sustavu ove godine neće biti, a nakon provedene temeljite analize i iznalaženja cjelovitog rješenja prve promjene moguće su tek početkom iduće godine, kazao je u petak ministar financija Zdravko Marić na panelu "Državni proračun – prioriteti ekonomske i fiskalne politike", održanom na Veleučilištu Vern.

Analiza poreznog sustava po njegovoj bi najavi trebala biti dovršena do ljeta. – Nakon provedene analize, u nekih četiri do pet mjeseci mislim da bismo trebali biti spremni za cjelovito rješenje za porezni sustav – kazao je. Izvijestio je da je naplata PDV-a u prva dva mjeseca ove godine u blagom porastu.

Osvrnuo se i na proračun koji bi se, kako je rekao, idućeg tjedna trebao naći na dnevnom redu sjednice Vlade. Ponovio je kako na smjernice za njegovu izradu stižu kritike i da su nedovoljno ambiciozne i preambiciozne, što mu govori da je "dobro počeo".

Sandra Švaljek s Ekonomskog instituta Zagreb kaže da je očekivala ambiciozniji plan, no kako proračun ide u pravom smjeru. Rashodi su nominalno zamrznuti što je velika stvar, ističe Švaljek no dodaje da su joj očekivanja bila optimističnija u smislu radikalnijih zaokreta i većeg smanjenja rashoda. Mišljenja je kako su masa plaća i subvencije rashodne stavke na kojima se moglo više uštedjeti.

– Ovaj je proračun na neki način proračun kompromisa – kazala je te dodala kako se trebalo ići na veće smanjenje deficita i rezanje rashoda. Želi li neka Vlada povećati stope rasta, treba više izdvajati za znanost i obrazovanje, smatra ona.

U smjernicama za iduću godinu Švaljek bi, kako je rekla, željela vidjeti u kojoj mjeri će se aktivirati druge mjere ekonomske politike. Očekuje reformu javne uprave koja će, kako je rekla, morati dotaknuti plaće, nagrađivanje, zapošljavanje i otpuštanje.

Profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Mladen Vedriš smatra da proračun treba biti "sjeme razvoja" te da Hrvatska mora podići konkurentnost. – Na vanjska tržišta možemo izići samo konkurentnošću nacionalne ekonomije – kazao je. 

>> Marić izvoznicima: Opravdano imate očekivanja od Vlade, ali i ja imam očekivanja od vas 

>> Orešković: Vlada je spremna surađivati s poslodavcima

Komentara 3

VI
VisAVis2
23:14 04.03.2016.

Šta me ludi ovaj Todoričev pulen! Kakvi su to strčnjaci? Preuzeli posao, a nemaju ni ideje ni vizije! Ja odmah iz rukava imam optimalna rješenja i za pravosuđe i za porezni sustav! A znate li zbog čega? Samo stoga, jer za razliku od ovih najnovijih uhljeba, ja sam cijeli život aktivan platac svih državnih nameta i lopovluka te žrtva državnog represivnog i pravosudnog aparata! Ali takvi nemaju vremena da se bave politikom niti takvi imaju šanse biti birani i angažirani od lezi lebe da te jedem političara...

OV
Ovozemaljski
20:36 04.03.2016.

Porez na svu hranu mora ici na 10% i manje, sve manje od toga je prevara vlastitog naroda! Na ribu, meso, voce i povrce podhitno uvesti manju međustopu, kad se usporedimo sa ostalim clanicama EU koje je nase zajednicko trziste, vidi se da je kod svih ostalih clanica stopa poreza na hranu između 5 maksimalno 10%, a kod nas udri po narodu i neka placa jednu cetvrtinu cijene odnosno 25% samo drzavi, a poduzetnike i narod ko j...! Mijenjajte takvu politiku odmah od sljedece godine, ako vec ne moze prije.

DO
domljani
07:45 05.03.2016.

hrvatski ministri su bivši ili budući uposlenici agrokora ,najveće propale firme u hrvata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije