Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marić potvrdio

Iz proračuna otišlo novih 920 milijuna kuna za dug Uljanika

Osijek: Zdravko Marić održao predavanje na Ekonomskom fakultetu
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
30.05.2019.
u 18:36

Država u stečaju Uljanika treba preuzeti vlasništvo nad jaružarom, čija se vrijednost procjenjuje na oko milijardu kuna, ali neće ga lako unovčiti

Unatoč uvjeravanju ministra gospodarstva Darka Horvata da će Vlada spasiti jamstva vezana za novogradnju 500, brod jaružar, belgijski naručitelj Jan de Nul odustao je od pregovaranja s domaćim političarima i povukao se pa je ministar financija Zdravko Marić iz proračuna morao izdvojiti još 920 milijuna kuna za dugove Uljanika.

Porezni su obveznici tako od početka krize zbog otkazanih i nedovršenih brodova izdvojili 4,4 milijarde kuna za dugove pulskog škvera. To bi značilo da je svaki zaposleni građanin Hrvatske dug Uljanika platio više od 2800 kuna. Ministar Marić izvijestio je i da je ostalo još oko 120 milijuna kuna koje će država morati podmiriti. Taj golemi iznos otišao je iz državne blagajne, a teško da će se i manji dio vratiti. Država u stečaju Uljanika treba preuzeti vlasništvo nad jaružarom, čija se vrijednost procjenjuje na oko milijardu kuna, ali neće ga lako unovčiti. Brod treba dovršiti i u to uložiti najmanje 200 milijuna kuna, a potom za njega pronaći kupca. Jan de Nul bi mogao biti zainteresiran, ali u ovim okolnostima teško je očekivati da će biti spreman platiti punu cijenu broda.

Neizvjesno je može li ga država uopće i ponuditi drugom kupcu s obzirom na to da je riječ o prototipu u koji je ugrađen i ‘know how’ naručitelja. Inače, u proračunu je i planiran iznos od ukupno 4,7 milijardi kuna za plaćanje jamstava za otkazane brodove pa se čini da je Marić dobro planirao, ali je i rasplet s Jan de Nulom pokazao da po pitanju odnosa s ulagačima u brodogradnju nije puno napravljeno. Velika se pompa digla i oko posjeta kineske delegacije iz najvećeg svjetskog brodogradilišta CSIC-a, ali ni od njih ne stiže odluka o ulaganju, a jedina su nada za 3. maj, koji ročište o stečaju ima idući tjedan.

Sjednica Vlade

Ključne riječi

Komentara 15

BO
borcanac
14:03 30.05.2019.

Sto sad kaze amsterdamska kolicija (Skupina antihrvat kojima u hrvatskoj valjaju samo ustaske kune)kojih su se debelo namlatili od Hrvatskih poreznih obaveznika

DU
Deleted user
19:26 30.05.2019.

Jesenti milu bigulicu, baš divno, lijepo, krasno i fino, čak i kul. Država opet ulupava toliki novac u Uljanik, a jedan od krivaca za njegovu propast (V. Flego) kao častan čovjek odlazi u Europski parlament. Da nije žalosno, bilo bi smiješno.

ZA
zadar1
20:18 30.05.2019.

a di je ids ekipa....na bijelom😎😎😎

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije